Fot. 123RF/Picsel
Perfekcyjna kruszonka powinna mieć lekko złotawy odcień i być odpowiednio słodka, chrupiąca i krucha. Idealnie nadaje się do zwieńczenia ciast, wypieków (zwłaszcza tych drożdżowych) oraz deserów z udziałem owoców. Z jej przyrządzeniem powinien poradzić sobie każdy, nawet początkujący kucharz.
Jak przygotować ją w odpowiedni sposób?
Oprócz dobrej jakości składników, kluczową rolę odgrywają również proporcje oraz sposób ich połączenia. Klasyczny przepis na kruszonkę składa się ze 150 g mąki, 100 g masła i 100 g cukru. Jakiego rodzaju produkty wybrać?
Mąka
Tutaj macie dużą dowolność. W ciastach biszkoptowych świetnie sprawdza się mąka pszenna. Chcąc uzyskać większą chrupkość np. przy deserach lub drożdżówkach najlepiej wykorzystać mąkę krupczatkę. Jeśli dodacie zbyt dużą ilość tego składnika - powstała kruszonka nie uzyska odpowiedniej konsystencji, przez co będzie zbyt sypka i straci na walorach estetycznych i smakowych.
Cukier
Kolejnym ważnym składnikiem jest cukier. To, jaki typ wybierzecie, zależy od waszych preferencji. Gruboziarnisty będzie bardziej wyczuwalny podczas jedzenia, dodatkowo może wpłynąć na uzyskanie mniejszej stabilności całej masy. Cukier puder z pewnością lepiej połączy się z pozostałymi składnikami i sprawi, że zagniatane ciasto na kruszonkę zachowa idealną, gładką konsystencję.
Tłuszcz
Sekret udanej kruszonki tkwi również w dodaniu odpowiedniej jakości tłuszczu. Najlepiej sprawdza się masło, ale zamiennie możecie wykorzystać do jej przygotowania olej lub margarynę. Jeśli chcecie, aby kruszonka była bardziej zwarta, podczas ugniatania, warto dodać nieco większą ilość tego składnika. Należy jednak uważać. W momencie, kiedy przesadzicie, uzyskana konsystencja stanie się bardziej kleista, a kruszonka zbyt tłusta.
Dodatki
Oprócz podstawowych składników do kruszonki możecie dodać odrobinę kakao. Wystarczy zaledwie jedna łyżeczka na 150 g mąki, aby nadać deserowi nowy charakter i smak. Przygotowując wypieki z udziałem jabłek, warto poszerzyć listę składników o szczyptę cynamonu. Dodatkami, które świetnie się sprawdzają, są również: odrobina skórki cytryny lub pomarańczy, małe opakowanie cukru waniliowego lub prawdziwej wanilii bądź kilka kropel aromatu do ciast.
Przepisy na ciasta i desery z udziałem kruszonki
Po zapoznaniu się w najważniejszymi informacjami na temat przygotowania idealnej kruszonki możecie przystąpić do działania. Zanim jednak zaczniecie, koniecznie zajrzyjcie do przepisów naszych użytkowników.
Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Konhambosna Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Baladynka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Kasiagie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
7. Jagodowe muffiny z kruszonką
Fot. Ewa_G na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
8. Drożdżówka z serem i kruszonką
Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.