Tak robiono je w XIX wieku. Staropolskie pączki i faworki

Jak zrobić pączki lub upiec faworki? Choć wielu wydaje się, że to trudne zadanie, wcale nie musi takie być. Szczególnie, jeśli znajdziesz sprawdzoną metodę na ich przyrządzenie. Odkryj recepturę na pączki i faworki z XIX wieku. Przepisem na karnawałowe słodkości podzieliła się Lucyna Ćwierczakiewiczowa, czyli słynna prekursorka polskiej kuchni.

Przepis na pączki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choć pączki i faworki kojarzone są przede wszystkim z tłustym czwartkiem, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je także w innym terminie. To pyszny deser, który już od wielu lat znany jest również w Polsce. Dowiedz się, jak zrobić pączki i faworki według przepisu z XIX wieku. 

Sprawdź także: Pij regularnie, a szybko zobaczysz efekty. Ta herbata obniża cukier i wzmacnia odporność

Kim jest Lucyna Ćwierczakiewiczowa?

Lucyna Ćwierczakiewiczowa żyła i tworzyła w XIX wieku. Pisała o kuchennych inspiracjach i podpowiadała, jak efektywnie dbać o gospodarstwo domowe. Jej książki zawierały wiele porad dotyczących codziennego gotowania. Autorka była prekursorką zdrowego odżywania, zrównoważonej diety i ruchu. W niektórych dziełach przedstawiała też tradycyjną, staropolską kuchnię, w tym receptury na konfitury, ciasta, domowe wędliny czy mięsa.

Pod względem nakładów dzieła Ćwierczakiewiczowej przewyższyły wydania utworów najbardziej znanych poetów, m.in. Adama Mickiewicza czy Juliusza Słowackiego. Jej książka pt. 365 obiadów za pięć złotych” doczekała się aż 20 wydań, a dziś wciąż wielu kucharzy chętnie po nią sięga, bo przepisy są po prostu uniwersalne i smaczne.

W „Jedynych praktycznych przepisach", czyli książce wydanej w 1885 roku, Lucyna Ćwierczakiewiczowa zawarła swoje sprawdzone przepisy na pączki i faworki. Wypróbuj recepturę autorki, a typowe karnawałowe słodycze wyjdą naprawdę przepysznie.

Jak zrobić pączki?

Choć przepis na pączki jest dość wymagający, postępując krok po kroku według instrukcji Lucyny Ćwierczakiewiczowej, z pewnością sobie poradzisz. Uzbrój się jedynie w cierpliwość i przygotuj potrzebne składniki, czyli m.in. mąkę, mleko, drożdże, smalec, ale też spirytus. Okazuje się, że alkohol zabija smak tłuszczu, czyniąc słodkości smaczniejszymi. Autorka poradników kulinarnych niejednokrotnie podpowiada, na co trzeba uważać, przygotowując wypieki. Jak zrobić pączki parzone z XIX wieku? Poniżej oryginalny przepis:

Przepis na pączki | Źródło: L. Ćwierczakiewicz, „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast", wyd. 11 powiększone, 1885, s. 325-327

Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swoich recepturach stosowała staropolskie miary. Wspomniany w oryginalnym przepisie funt to pół kilograma (lub litra), kwatra to litr, a łut to ok. 12,5 gramów. Te przeliczniki wcale nie są tak powszechnie znane, dlatego opracowaliśmy dla naszych czytelników przepis na pączki parzone z XIX wieku ze współczesnymi jednostkami (litrami, kilogramami). Kliknij obrazek poniżej, aby sprawdzić, jak zrobić pączki:

Staropolski przepis na pączki parzone

 Staropolski przepis na pączki parzone Zobacz przepis

Staropolski przepis na pączki parzone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić faworki?

Jeśli chcesz przygotować mniej złożony deser, postaw na chrust. Jak zrobić faworki z XIX wieku według przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej? Do wyboru masz aż dwie receptury:

Przepis na faworki | Źródło: L. Ćwierczakiewicz, „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast", wyd. 11 powiększone, 1885, s. 327-328

Pierwszą z nich, dla naszych czytelników, przetłumaczyliśmy na współczesny system miar. Wystarczy, że w swojej kuchni masz mąkę, jaja, masło, cukier, smalec, śmietankę, cukier wanilinowy i arak, czyli anyżowy napój alkoholowy.

Znana publicystka tłumaczy w swoim przepisie na faworki, że najważniejsze są proporcje, ale też czas ich przygotowania - wszystko powinno odbywać się sprawnie i szybko. Po zagnieceniu ciasta musi ono od razu trafić na rozgrzany tłuszcz, aby nie stwardniało i nie stało się niedobre.

Wraz z instrukcjami Lucyny Ćwierczakiewiczowej na pewno przygotujesz przepyszny chrust. Kliknij obrazek poniżej, żeby zobaczyć niezbędne składniki i opis wykonania.

Staropolski przepis na faworki

 Staropolski przepis na faworki Zobacz przepis

Staropolski przepis na faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Źródło: Smaker, L. Ćwierczakiewicz, „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast", wyd. 11 powiększone, 1885, s. 327-328

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ciągła ochota na kawę to sygnał od organizmu. Przyczyną mogą być niedobory »

Na myszy, karaluchy i rysy na parkiecie. Nietypowe zastosowanie masła orzechowego w domu »

Indyjski napój mocy. Herbata jogina zadziała lepiej niż kawa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 624

60 min
8
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2