Spis treści:
Cenisz sobie proste połączenia smakowe? Z pewnością zasmakują ci dania kuchni podkarpackiej. To właśnie w tym kulinarnym zabiegu tkwi jej cała tajemnica. Można w niej znaleźć naleciałości z kuchni łemkowsko-bojkowskiej, lasowiackiej oraz pogórzańskiej. Nieco bardziej wprawne oko szybko zauważy, że Podkarpacie to miejsce, gdzie mieszają się dania włościańskie ze szlacheckimi. Które z lokalnych przysmaków warto przyrządzić w zaciszu własnej kuchni?
Sprawdź także: Kremowa, gęsta z orzechowym posmakiem. Dziś to przysmak, kiedyś danie ubogich
Kuchnia podkarpacka – charakterystyka
Smakosze regionalnych rarytasów znajdą na Podkarpaciu swój mały raj. Tutaj wszystkie dania opierają się na naturalnych produktach i łączą w sobie naleciałości pochodzące z wielu kultur pogranicza. Kulinarna podkarpacka tradycja oferuje zarówno proste dania, jak i smakołyki serwowane na dawnych dworach. Niezależnie od tego, po które z nich sięgniesz w swojej kulinarnej podróży, wszystkie z nich wyróżniają się na tyle prostymi przepisami, że z łatwością podasz je swoim gościom – i to bez znajomości skomplikowanych trików.
Popularne dania kuchni podkarpackiej – przepisy
Chcesz przyrządzić niektóre z popularnych dań kuchni podkarpackiej? Przepisy na najciekawsze z nich znajdziesz poniżej. Możesz podać je w ich klasycznej formie lub wzbogacić o dodatkowe składniki według własnego uznania. Smacznego!
Proziaki
To podkarpackie placuszki, które doskonale smakują zarówno solo, jak i jako dodatek do innych potraw. Przygotowanie proziaków nie wymaga dużo czasu, a do ich wyczarowania potrzebujesz wyłącznie patelni. W ich przepisie znajduje się mąka pszenna, kefir, jajko, soda oczyszczona, sól oraz cukier.
Jak wykonać proziaki? W dużej misce połącz mąkę pszenną z solą i sodą oczyszczoną. Wbij do nich jajko i wlej kefir, zsiadłe mleko lub maślankę. Na samym końcu dołóż szczyptę cukru. Wyrabiaj wszystkie składniki przez kilka minut, aż do otrzymania jednolitej masy. Po rozwałkowaniu ciasta wytnij z niego krążki, które przykryjesz na ok. 15 minut bawełnianą ściereczką.
Gotowe krążki smaż na suchej patelni bez dodatku żadnego tłuszczu. Przewracaj je energicznie co kilka minut. Proziaki będą zwiększały swoją objętość wraz z upływem czasu. Najlepiej podawać je z masłem lub ulubionym sosem. Jeśli lubisz słodkie przekąski, postaw na dżem lub domową konfiturę.
Fuczki
To również placki, jednak w tym wypadku, aby je wyczarować, potrzebujesz kiszonej kapusty. W przeszłości fuczki serwowano nie tylko z jej surową wersją, ale również tą gotowaną. Odcedź główny składnik i wymieszaj z ciastem naleśnikowym. W celu jego przygotowania potrzebujesz jajek, mąki i mleka, które można także zastąpić gazowaną wodą. Jakie przyprawy będą kulinarną kropką nad i? My polecamy sól, pieprz, cząber i kminek.
Fuczki obsmaża się zupełnie tak, jak placki ziemniaczane. W tym celu zastosuj olej roślinny lub masło klarowane. Smaż je z każdej strony przez ok. trzy minuty, dopóki się nie przyrumienią. Gotowe placki serwuj z domowej roboty sosem czosnkowym lub śmietaną i ulubionymi przyprawami. Ten pierwszy przyrządzisz na bazie jogurtu naturalnego, kilku ząbków czosnku, soli, pieprzu oraz natki pietruszki.
Stolniki
Jesteś fanem tradycyjnych gołąbków? W takim razie z pewnością zainteresują cię stolniki, które połączysz z młodymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami lub kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty. Aby je wykonać, zaopatrz się w główkę kapusty, ziemniaki, twaróg, cebulę, jajka, wybrany tłuszcz oraz sól i pieprz.
Jak wygląda pierwszy krok w przepisie na powyższy frykas? Kapustę sparz na gołąbki, a ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz je i umieść w misce, do której wbijesz jajko i dorzucisz wybrane przyprawy. Następnie ugotuj kolejną partię ziemniaków, przepuść je przez praskę i wymieszaj z twarogiem, podsmażoną cebulką oraz pieprzem i solą.
Jeśli nie przepadasz za ziemniakami, możesz także przygotować farsz na bazie słodkiej kapusty. W takim wypadku obgotuj ją, odciśnij i podsmaż z cebulą na patelni. Na samym końcu wzbogać ją o twaróg, sól i pieprz.
Gotowe nadzienie – z ziemniaków lub kapusty – wykładaj cienkimi warstwami na sparzone liście, przekładając je surowymi kartoflami. Następnie złóż liście na pół i piecz je aż do zarumienienia. Na talerzu polej je kwaśną śmietaną lub tłuszczem ze skwarkami. Ostatnim etapem realizacji powyższej receptury jest duszenie stolników przez kilka minut w specjalnej brytfance.
Szwaby
Szwaby to podkarpackie kluski mączne wykonywane z gotowanych ziemniaków. W ich wypadku dobrym pomysłem jest także zmieszanie produktu surowego i gotowanego w relacji jeden do jednego. Ciasto na nie wykonasz, łącząc ze sobą główny składnik, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajko oraz sól. Farsz natomiast to połączenie ziemniaków, twarogu półtłustego oraz ulubionych przypraw – my polecamy te podstawowe, czyli sól i pieprz.
W pierwszej kolejności warto ulepić farsz, który obleczesz gotowym ciastem. W międzyczasie dobrym pomysłem jest podsmażenie skwarków na patelni. Kluski gotuj przez około pięć minut. Kiedy będziesz wiedział, że przysmak jest gotowy? Gdy szwaby wypłyną na powierzchnię gotującej się wody.
"Szwaby" wiejskie z Podkarpacia
Zobacz przepis"Szwaby" wiejskie z Podkarpacia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierogi huculskie
Do przyrządzenia pierogów huculskich potrzebujesz kilku ząbków czosnku, ziemniaków, mleka, masła, gałki muszkatołowej, bryndzy, bazylii oraz pieprzu i soli. Kluczowym elementem tego dania jest farsz. Aby go wyczarować, należy podzielić ziemniaka na równe kawałki i ugotować. Kolejnym krokiem jest przepuszczenie czosnku przez praskę i podsmażenie go na oleju. Cebulę poddaj tej samej obróbce termicznej.
Gdy ziemniak się już ugotuje, zrób z niego purée. Odsącz go z wody lub odparuj jej resztki, stawiając go ponownie na ogniu. W garnuszku podgrzej mleko z masłem, gałką muszkatołową oraz przyprawami do smaku. Zalej ziemniaka, rozgnieć i połącz wszystko z bryndzą. Tak wykonaną masę odstaw do lodówki na 30 minut. Pierogi z powyższym farszem smaży się na głębokim oleju i serwuje z dymką i śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Hreczanyki
Kuchnia podkarpacka ma także coś do zaoferowania miłośnikom pysznych mięsnych frykasów. Przykładem tego rodzaju przysmaku są hreczanyki, które wykonuje się z mielonego mięsa i kaszy gryczanej. Świetnie sprawdzą się one w połączeniu z aromatycznym sosem grzybowym. Można je także podawać z tradycyjnymi dodatkami, tj. surówką z kapusty i ziemniakami oprószonymi koperkiem. Najważniejszym komponentem powyższego dania jest kasza gryczana, którą trzeba ugotować co najmniej dzień wcześniej. Pamiętaj, aby pozostawić ją w garnku i zawinąć naczynie w gruby ręcznik lub ścierkę. Dzięki temu zabiegowi będzie ona miękka i soczysta.
Źródła: krytykakulinarna.com, podkarpackie.eu
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Apteka w ogrodzie: Rośliny dla cukrzyków. Posadź w ogrodzie, wprowadź do diety i zbijaj wysoki cukier »
QUIZ: Poznaj owoce po pestkach. Sprawdź swoją wiedzę »
Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą „zły” cholesterol »
Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek »