Świąteczne wypieki siostry Anastazji

Przygotowujesz świąteczne ciasta? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów siostry Anastazji, które wielokrotnie przetestowali nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy.

Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie jej nie pociągała. Wkrótce wstąpiła do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości.

Na pytanie matki przełożonej o to, co chciałaby robić w zakonie, odparła: „Gotować". Z biegiem lat rozwinęła kulinarne skrzydła i kiedy w 1999 roku zaczęła pracę w kuchni jezuitów, a ich życie zmieniło się nie do poznania. Życie wielu Polaków również.

Siostra Anastazja podzieliła się z nami setkami przepisów na wyjątkowe ciasta i desery. Wielu z was bardzo chętnie testuje je w zaciszu własnej kuchni, dzieląc się z nami efektami swojej pracy. Wypieki te idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Gwarantujemy, że zrobią furorę wśród gości. Oto niektóre z nich.

 

1. Ciasto orzechowo-miodowe

Fot. Natsko1993 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To ciasto jest kwintesencją bożonarodzeniowych smaków. Wymaga nieco zachodu, jednak efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.


2. Ciasto "Puszek"

Fot. Babeczka-35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiele przepisów siostry Anastazji wymaga od nas cierpliwości. Nasza użytkowniczka postanowiła nieco uprościć jedną z receptur. Efekt w dalszym ciągu zachwyca.

 

 

3. Ciasto "Cuszima"

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To jeden z najpopularniejszych przepisów autorstwa siostry Anastazji. Ciasto "Cuszima" z powodzeniem sprawdzi się w roli ozdoby świątecznego stołu.

 

4. Ciasto cappuccino

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Miłośnicy kawy powinni być zachwyceni tym wypiekiem. Delikatny biszkopt, lekki krem maślany idealnie komponują się z kokosową wkładką. Mało kto będzie wstanie zjeść tylko jeden kawałek.

 

5. Sernik z kulkami orzechowymi

Fot. Edytek na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli myśleliście, że w kwestii serników nie da się już wymyślić nic nowego, siostra Anastazja z pewnością was zaskoczy. Orzechowe kulki wewnątrz ciasta nie tylko urozmaicą jego smak, ale także teksturę.

 

 

6. Przekładaniec na zimno

Fot. Ewa_G na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten imponujący wypiek praktycznie nie wymaga użycia piekarnika. Aby nieco przyspieszyć jego robienie, możecie zrezygnować ze spodu biszkoptowego, zastępując go np. herbatnikami.

 

7. Migdałowiec

Fot. Natsko1993 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Migdałowiec jest wyjątkowo delikatnym i eleganckim ciastem, które fantastycznie sprawdzi się w roli dodatku do popołudniowej kawy lub herbaty.

Pobierz bezpłaty ebook z przepisami na każdą porę roku!

Pobierz e-booka

 

 

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

 

Pobierz e-booka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2