Fot. 123RF/Picsel
Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy.
Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie jej nie pociągała. Wkrótce wstąpiła do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości.
Na pytanie matki przełożonej o to, co chciałaby robić w zakonie, odparła: „Gotować". Z biegiem lat rozwinęła kulinarne skrzydła i kiedy w 1999 roku zaczęła pracę w kuchni jezuitów, a ich życie zmieniło się nie do poznania. Życie wielu Polaków również.
Siostra Anastazja podzieliła się z nami setkami przepisów na wyjątkowe ciasta i desery. Wielu z was bardzo chętnie testuje je w zaciszu własnej kuchni, dzieląc się z nami efektami swojej pracy. Wypieki te idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Gwarantujemy, że zrobią furorę wśród gości. Oto niektóre z nich.
Fot. Natsko1993 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
To ciasto jest kwintesencją bożonarodzeniowych smaków. Wymaga nieco zachodu, jednak efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Fot. Babeczka-35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wiele przepisów siostry Anastazji wymaga od nas cierpliwości. Nasza użytkowniczka postanowiła nieco uprościć jedną z receptur. Efekt w dalszym ciągu zachwyca.
Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
To jeden z najpopularniejszych przepisów autorstwa siostry Anastazji. Ciasto "Cuszima" z powodzeniem sprawdzi się w roli ozdoby świątecznego stołu.
Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Miłośnicy kawy powinni być zachwyceni tym wypiekiem. Delikatny biszkopt, lekki krem maślany idealnie komponują się z kokosową wkładką. Mało kto będzie wstanie zjeść tylko jeden kawałek.
5. Sernik z kulkami orzechowymi
Fot. Edytek na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli myśleliście, że w kwestii serników nie da się już wymyślić nic nowego, siostra Anastazja z pewnością was zaskoczy. Orzechowe kulki wewnątrz ciasta nie tylko urozmaicą jego smak, ale także teksturę.
Fot. Ewa_G na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten imponujący wypiek praktycznie nie wymaga użycia piekarnika. Aby nieco przyspieszyć jego robienie, możecie zrezygnować ze spodu biszkoptowego, zastępując go np. herbatnikami.
Fot. Natsko1993 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Migdałowiec jest wyjątkowo delikatnym i eleganckim ciastem, które fantastycznie sprawdzi się w roli dodatku do popołudniowej kawy lub herbaty.
Pobierz bezpłaty ebook z przepisami na każdą porę roku!