Fot. 123RF
Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu na walory smakowe.
Czy szparagi są zdrowe?
Mamy bardzo cenną informację dla wszystkich osób, które starają się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Bez obaw możecie sięgać po szparagi, gdyż w 100 gramach tego warzywa znajduję się zaledwie 18 kcal. Mimo że są one niskokaloryczne, a 95 proc. to sama woda, zawierają w sobie wiele potrzebnych nam witamin i soli mineralnych. Dodatkowo, w szparagach znajdziemy sporo błonnika, czyli substancji, która przyśpiesza nasz metabolizm oraz inuliny, odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Jedząc szparagi, dostarczamy naszemu organizmowi m.in. sporą dawkę witaminy C i E, które mają ogromny wpływ na naszą odporność, jednocześnie pomagając nam na długo zachować młody wygląd. Ponadto, w szparagach znajdziemy również cenny beta karoten, odpowiedzialny za m.in. wspomaganie widzenia oraz odpowiednią kondycję naszej skóry.
Włączając szparagi do diety, dostarczamy do naszego organizmu także wapń, fosfor oraz potas. Dwa pierwsze pierwiastki są dla człowieka niezbędne, ponieważ pozwalają zadbać o odpowiednią kondycję kości i zębów. Z kolei za sprawą potasu, szparagi mają właściwości moczopędne. Zajadanie tych warzyw zaleca się także kobietom w ciąży, ponieważ są one świetnym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju dziecka.
Ponadto, substancja ta spowalnia procesy starzenia organizmu, wspiera regenerację uszkodzonych komórek, a także wspomaga pracę układu krążenia, przeciwdziałając wielu groźnym chorobom. Szparagi powinno się jadać także ze względu na obecność asparaginy, oddziałującej na pracę nerek, a także glutanionu, który wzmacnia układ odpornościowy, przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych, a nawet zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera. Dodatkowo w szparagach znajdziemy sporo błonnika, czyli substancji, która przyśpiesza nasz metabolizm oraz inuliny, odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Komu mogą zaszkodzić szparagi?
Niestety, istnieje pewna grupa ludzi, która nie powinna sięgać po szparagi. Należą do niej między innymi osoby, które cierpią na dnę moczanową i kamienie nerkowe. Wynika to z faktu, że szparagi zawierają w sobie dużo puryn, które przyczyniają się do gromadzenia kwasu moczowego w organizmie. Prócz tego, na szparagi uważać powinny osoby, mające problemy z perystaltyką jelit, ponieważ w ich przypadku warzywa te mogą powodować wzdęcia.
Jak najlepiej spożywać szparagi?
Szparagi najlepiej będą smakowały jeżeli zdecydujemy się przygotować je na parze. Tak przygotowane, nie stracą zbyt wielu wartościowych składników. Doskonale smakują również te grillowane lub bardzo krótko gotowane. W kwestii serwowania szparagów panuje spora dowolność. Warto wybierać delikatne dodatki, które nie stłumią ich smaku. Klasycznie podaje się je w asyście bułki tartej smażonej na maśle lub dressingu przygotowanego na bazie oliwy i cytryny.
Fot. AleksandraK na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich naprawdę elegancką przystawką, koniecznie wykorzystajcie ten przepis. Przegrzebki i szparagi to doskonała para. Ich delikatny i lekko słodkawy smak doskonali uzupełni wyrazisty parmezan.
Fot. Wjosna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gdy pogoda nas nie rozpieszcza, warto rozgrzać się sycącą zupą. Jej smak z pewnością przypadnie wam do gustu. Pamiętajcie tylko, aby zachować do dekoracji czubki szparagów.
3. Szparagi z jajkiem w koszulce
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Połączenie szparagów z jajkiem to już niemal klasyka. W tym wypadku możecie podać jajka wswój ulubiony sposób: na miękko, sadzone lub w koszulce. Waże, aby żółtko jajka wciąż pozostawało płynne i mogło delikatnie rozlać się po szparagach.
4. Zielone szparagi z pomidorami i mozzarellą
Fot. Obserwator na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A co powiedzie na sałatkę ze szparagami? Obserwator zaproponował nam fantastyczne połączenie śródziemnomorskich smaków, które rozpieści wasze podniebienia. Koniecznie wypróbujcie!
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Szparagi w takiej formie sprawdzą się zarówno jako dodatek do dania głównego jak i samodzielna przekąska. Ser doskonale podkreśla smak warzyw, a odpowiednio skomponowana mieszanka przypraw nadaje im niepowtarzalnego aromatu.
6. Quiche z zielonymi szparagami
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oczywiście, nie mogliśmy zapomnieć o wielbicielach tart. Dla was także mamy smakowity przepis ze szparagami w roli głównej. Jesteśmy pewni, że nie raz do niego powrócicie.
7. Chrupiące pieczone szparagi
Fot. Obserwator na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wieczorny seans filmowy nie może obyć się bez czegoś do chrupania. Ale nie musicie od razu sięgać po niezdrowe i kaloryczne chipsy! Polecamy wam przepis na chrupiące, panierowane szparagi. Gdy ich sprubujecie, już nigdy nie powrócicie do niezdrowych przekąsek.
8. Sałatka z orzo, kozim serem i szparagami
Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pamiętajcie, że przygotowując potrawy ze szparagami musicie je ostrożnie komponować, tak aby nie stłumić ich delikatnego smaku. Sałatka zaproponowana przez Oldfork to prawdziwa symfonia smaków, której koniecznie musicie spróbować.
9. Szparagi po polsku pod czosnkową kołderką
Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wśród wielu przepisów na szparagi znajdziemy również polską wariację na ich temat. Zasmażana bułka tarta, którą wszyscy doskonale pamiętamy jeszcze z dzieciństwa, zyskuje zupełnie nowy wymiar, gdy połączymy ją ze szparagami i jajkiem.