Spis treści:
Szałwia to zioło, które nadaje się do przyrządzenia wielu potraw. Zrobisz z niej pyszną włoską saltimboccę, ale również nalewkę czy herbatę. Dowiedz się, dlaczego warto mieć ją w kuchni i jakie właściwości ma szałwia. Zbawienny wpływ rośliny na organizm z pewnością przekona cię do zapisania prostego przepisu na prozdrowotny napar.
Sprawdź także: Dodaj do owsianki, kawy lub zupy, a szybko poznasz niezwykłą moc

Jakie właściwości ma szałwia?
Szałwia to roślina lecznicza, a jej liście zawierają wiele cennych witamin, minerałów i substancji (m.in. olejki eteryczne). Jakie właściwości ma szałwia? Przede wszystkim działa przeciwpotnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i dezynfekująco oraz przeciwcukrzycowo. Łagodzi podrażnioną skórę i wspiera chorą wątrobę.
Szałwia znana jest również jako składnik domowych specyfików na ból gardła i stany zapalne jamy ustnej. Pomaga wzmocnić włosy, a stosowana zewnętrznie - nadaje im zdrowy wygląd. Może pomóc w utrzymaniu zgrabnej sylwetki, ponieważ pobudza produkcję soków trawiennych i żółci, a także reguluje pracę jelit.
Zobacz: Pierogi z dynią, twarogiem i szałwią
Kto nie powinien pić szałwii?
Właściwości szałwii sprawiają, że wiele osób chętnie chce ją przyjmować w formie naparu. Nie wszyscy jednak mogą to czynić. Kto nie powinien pić szałwii? Przede wszystkim chorzy na ostry nieżyt żołądka i nowotwory pobudzane przez hormony estrogenne.
Spożywanie tego zioła nie jest też wskazane kobietom w ciąży, karmiącym piersią, osobom przyjmującym leki antydepresyjne, oddziałujące na układ nerwowy i przeciwzakrzepowe.
Warto również zapamiętać, że napar z szałwii należy dawkować. Regularne spożywanie rośliny spowoduje nieprzyjemne dolegliwości, m.in. nudności, otępienie czy wymioty. W takim przypadku należy natychmiast zaprzestać jej przyjmowania.
Jak zrobić herbatę z szałwii?
Napar z szałwii można stosować jako dwutygodniową kurację, jednak po tym czasie należy zrobić sobie przerwę, aby uniknąć niekomfortowych przypadłości zdrowotnych.
Jak zrobić herbatę z szałwii? Wystarczy wsypać jedną lub maksymalnie dwie łyżeczki suszu do szklanki i zalać wrzątkiem do połowy naczynia. Potem przykryć i parzyć przez ok. 10 minut. Taki napój warto spożywać od jednego do trzech razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem.
Źródło: wapteka.pl, izielnik.pl
Zobacz także:
Gotowanie kaszy gryczanej. Trik, dzięki któremu zawsze wyjdzie idealnie sypka »
Wystarczy pół szklanki dziennie. Ta mikstura przeniesie działanie jelit na wyższy poziom »
Pij łyżkę dziennie, a organizm ci podziękuje. Najzdrowszy z krzewów kwitnie właśnie teraz »