Szybko gasi pragnienie i pomaga na pocenie. Jak zrobić herbatę z szałwii?

Liście szałwii lekarskiej są nie tylko piękne, ale także mogą korzystnie wpływać na zdrowie niemal całego organizmu. Odkryj, jak zrobić herbatę z szałwii, która działa przeciwzapalnie, oczyszczająco i łagodzi ból gardła. Nie wszyscy mogą ją jednak stosować - przed spożyciem naparu poznaj główne przeciwwskazania.

Jak zrobić herbatę z szałwii? Wystarczą tylko 2 składniki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Szałwia to zioło, które nadaje się do przyrządzenia wielu potraw. Zrobisz z niej pyszną włoską saltimboccę, ale również nalewkę czy herbatę. Dowiedz się, dlaczego warto mieć ją w kuchni i jakie właściwości ma szałwia. Zbawienny wpływ rośliny na organizm z pewnością przekona cię do zapisania prostego przepisu na prozdrowotny napar.

Sprawdź także: Dodaj do owsianki, kawy lub zupy, a szybko poznasz niezwykłą moc 

Jakie właściwości ma szałwia?

Szałwia to roślina lecznicza, a jej liście zawierają wiele cennych witamin, minerałów i substancji (m.in. olejki eteryczne). Jakie właściwości ma szałwia? Przede wszystkim działa przeciwpotnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i dezynfekująco oraz przeciwcukrzycowo. Łagodzi podrażnioną skórę i wspiera chorą wątrobę.

Szałwia znana jest również jako składnik domowych specyfików na ból gardła i stany zapalne jamy ustnej. Pomaga wzmocnić włosy, a stosowana zewnętrznie - nadaje im zdrowy wygląd. Może pomóc w utrzymaniu zgrabnej sylwetki, ponieważ pobudza produkcję soków trawiennych i żółci, a także reguluje pracę jelit.

Zobacz: Pierogi z dynią, twarogiem i szałwią

Kto nie powinien pić szałwii?

Właściwości szałwii sprawiają, że wiele osób chętnie chce ją przyjmować w formie naparu. Nie wszyscy jednak mogą to czynić. Kto nie powinien pić szałwii? Przede wszystkim chorzy na ostry nieżyt żołądka i nowotwory pobudzane przez hormony estrogenne. 

Spożywanie tego zioła nie jest też wskazane kobietom w ciąży, karmiącym piersią, osobom przyjmującym leki antydepresyjne, oddziałujące na układ nerwowy i przeciwzakrzepowe.

Warto również zapamiętać, że napar z szałwii należy dawkować. Regularne spożywanie rośliny spowoduje nieprzyjemne dolegliwości, m.in. nudności, otępienie czy wymioty. W takim przypadku należy natychmiast zaprzestać jej przyjmowania.

Jak zrobić herbatę z szałwii?

Napar z szałwii można stosować jako dwutygodniową kurację, jednak po tym czasie należy zrobić sobie przerwę, aby uniknąć niekomfortowych przypadłości zdrowotnych.

Jak zrobić herbatę z szałwii? Wystarczy wsypać jedną lub maksymalnie dwie łyżeczki suszu do szklanki i zalać wrzątkiem do połowy naczynia. Potem przykryć i parzyć przez ok. 10 minut. Taki napój warto spożywać od jednego do trzech razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem. 

Źródło: wapteka.pl, izielnik.pl 

Zobacz także:

Gotowanie kaszy gryczanej. Trik, dzięki któremu zawsze wyjdzie idealnie sypka »

Wystarczy pół szklanki dziennie. Ta mikstura przeniesie działanie jelit na wyższy poziom »

Pij łyżkę dziennie, a organizm ci podziękuje. Najzdrowszy z krzewów kwitnie właśnie teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
15 min
1
30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

12
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3