Spis treści:
- Jakie właściwości ma kurkuma?
- Jak przygotować pastę z kurkumy?
- Jak jeść i do czego stosować pastę z kurkumy?
- Na co pomaga pasta z kurkumy?
Niepozorne kłącze przypominające korzeń imbiru, o intensywnym żółto-pomarańczowym kolorze to właśnie kurkuma, zwana inaczej ostryżem, szafranicą, czy żółcieniem. Roślina ta pochodzi z rodziny imbirowatych, jest popularnym składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej, stosuje się ją również w lecznictwie oraz kosmetyce. Największym producentem kurkumy są Indie. Kurkumę wykorzystuje się już od ponad 600 lat p.n.e. Nie tylko nadaje potrawom apetycznej, intensywnej barwy, ale i doskonale działa na zdrowie. Sprawdź, jakie właściwości ma kurkuma oraz jak jeść i do czego stosować pastę z kurkumy.

Jakie właściwości ma kurkuma?
Składnikiem, który odpowiada za niezwykłe właściwości kurkumy jest żółtopomarańczowy barwnik, czyli kurkumina. To antyoksydant, który działa przeciwzapalnie, wspiera odporność, a także ma właściwości przeciwnowotworowe. Co więcej, składnik ten ma działanie przeciwbólowe oraz pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. W kurkumie znajdziemy witaminy z grupy B, E i K, a także minerały, takie jak: magnez, potas, żelazo, wapń, cynk.
Kurkuma ma również korzystny wpływ na układ pokarmowy, wspiera wydzielanie żółci, dzięki czemu ułatwia trawienie. Ma również pozytywne działanie na pracę wątroby. Przypisuje się jej również właściwości pomagające regulować prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Przyprawę tę poleca się również osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ przyspiesza przemianę materii.
Przyprawa ta ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i antygrzybicze, dlatego świetnie radzi sobie z infekcjami. Spożywanie kurkumy wspiera działanie układu immunologicznego, dzięki czemu zapobiega przeziębieniom i grypie.
Stosowanie kurkumy ma korzystny wpływ na układ nerwowy, wspiera pracę mózgu, a także pomaga zapobiegać chorobom takim jak Alzheimer czy udar. Wykazuje również działanie przeciwdepresyjne. Ma również właściwości korzystnie wpływające na narząd wzroku, pomaga chronić oczy przed jaską oraz zapaleniem spojówek.
Jak przygotować pastę z kurkumy?
Przygotowanie pasty z kurkumy jest bardzo proste, będziesz potrzebować: 125 ml wody, trzech łyżek kurkumy, jednej czwartej łyżeczki pieprzu czarnego oraz łyżeczki oleju kokosowego.
W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej kurkumę, świeżo mielony pieprz oraz olej kokosowy. Podgrzewaj wszystko przez około dziesięć minut, składniki powinny idealnie się połączyć, a pasta zgęstnieć. Przełóż masę do czystych, wyparzonych słoików. Możesz przechowywać ją w lodówce do trzech tygodni.
Jak jeść i do czego stosować pastę z kurkumy?
Pasta z kurkumy ma szerokie zastosowanie w kuchni, można użyć jej zarówno do słonych, jak i słodkich przepisów. Dodaj je do "złego mleka", czyli napoju na bazie mleka krowiego lub napoju roślinnego z dodatkiem kurkumy i innych przypraw. Możesz także wrzucić ją do porannej kawy, z pewnością doda ci energii na cały dzień.
Jeśli lubisz lekkie śniadanie w formie koktajli lub smoothie, koniecznie dodaj do nich pastę z kurkumy. Wystarczy, że zmiksujesz ją z bananem, garścią truskawek, kefirem, dorzucisz łyżkę siemienia lnianego. I gotowe zdrowy posiłek gotowy w kilka minut. Pasta pasować będzie również do owsianek, jaglanek i ryżanek, dołóż do nich ulubione owoce oraz przyprawy np. cynamon lub kakao.
Pasta świetnie sprawdzi się również w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz dołożyć ją do potraw z ryżem, kurczakiem lub wołowiną, a także wrzucić do zup.
Na co pomaga pasta z kurkumy?
Dodawanie pasty z kurkumy do codziennych posiłków pomoże całościowo zadbać o organizm. Wzmocni twoją odporność, pomoże redukować stany zapalne oraz wesprze ochronę organizmu przed nowotworami. Przyprawa to również sposób, aby zapewnić prawidłowe trawienie oraz zadbać o wątrobę. Kurkuma chroni organizm przed wieloma chorobami, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy.
Warto dodać, że pastę z kurkumy możesz dodać do maski do włosów lub maseczki do twarzy. Ma ona właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne, dlatego pomoże załagodzić zmiany skórne. Warto jednak pamiętać, że ma ona działanie silnie barwiące, dlatego nie należy trzymać jej zbyt długo.
Nie wiesz, do czego dodać kurkumę, zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Polędwiczki w kurkumie

Polędwiczki w kurkumie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Czekolada dyniowa z kurkumą

Czekolada dyniowa z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kalarepa z kurkumą i czosnkiem
Kalarepa z kurkumą i czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Potrawka z kurczaka z kurkumą

Potrawka z kurczaka z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Mikstura wzmacniająca z kurkumą

Mikstura wzmacniająca z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kluski śląskie z kurkumą

Kluski śląskie z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Smoothie bananowe z kurkumą

Smoothie bananowe z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ryż z curry i kurkumą

Ryż z curry i kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: medonet.pl, veganbanda.pl
Zobacz także:
Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »
Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »