Dodaj do owsianki, kawy lub zupy, a szybko poznasz niezwykłą moc. Jak przygotować pastę z kurkumy?

Kurkuma to jedna z tych przypraw, która powinna obowiązkowo gościć w naszej diecie. Ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, a także wzmacniające odporność. Najczęściej stosuje się ją w formie proszku, który łatwo możemy wsypać do ulubionych dań. Niewiele osób stosuje jednak pastę z kurkumy, podpowiemy ci, jak ją zrobić oraz, na co pomaga.

Dlaczego warto dodawać pastę z kurkumy do posiłków? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niepozorne kłącze przypominające korzeń imbiru, o intensywnym żółto-pomarańczowym kolorze to właśnie kurkuma, zwana inaczej ostryżem, szafranicą, czy żółcieniem. Roślina ta pochodzi z rodziny imbirowatych, jest popularnym składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej, stosuje się ją również w lecznictwie oraz kosmetyce. Największym producentem kurkumy są Indie. Kurkumę wykorzystuje się już od ponad 600 lat p.n.e. Nie tylko nadaje potrawom apetycznej, intensywnej barwy, ale i doskonale działa na zdrowie. Sprawdź, jakie właściwości ma kurkuma oraz jak jeść i do czego stosować pastę z kurkumy.

Sprawdź także: Warto stosować przy cukrzycy, wysokim cholesterolu i nadciśnieniu. Jak działa i do czego używać ogórecznika w kuchni?

Jakie właściwości ma kurkuma?

Składnikiem, który odpowiada za niezwykłe właściwości kurkumy jest żółtopomarańczowy barwnik, czyli kurkumina. To antyoksydant, który działa przeciwzapalnie, wspiera odporność, a także ma właściwości przeciwnowotworowe. Co więcej, składnik ten ma działanie przeciwbólowe oraz pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. W kurkumie znajdziemy witaminy z grupy B, E i K, a także minerały, takie jak: magnez, potas, żelazo, wapń, cynk.  

Kurkuma ma również korzystny wpływ na układ pokarmowy, wspiera wydzielanie żółci, dzięki czemu ułatwia trawienie. Ma również pozytywne działanie na pracę wątroby. Przypisuje się jej również właściwości pomagające regulować prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Przyprawę tę poleca się również osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ przyspiesza przemianę materii. 

Przyprawa ta ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i antygrzybicze, dlatego świetnie radzi sobie z infekcjami. Spożywanie kurkumy wspiera działanie układu immunologicznego, dzięki czemu zapobiega przeziębieniom i grypie.

Stosowanie kurkumy ma korzystny wpływ na układ nerwowy, wspiera pracę mózgu, a także pomaga zapobiegać chorobom takim jak Alzheimer czy udar. Wykazuje również działanie przeciwdepresyjne. Ma również właściwości korzystnie wpływające na narząd wzroku, pomaga chronić oczy przed jaską oraz zapaleniem spojówek. 

Jak przygotować pastę z kurkumy?

Przygotowanie pasty z kurkumy jest bardzo proste, będziesz potrzebować: 125 ml wody, trzech łyżek kurkumy, jednej czwartej łyżeczki pieprzu czarnego oraz  łyżeczki oleju kokosowego. 

W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej kurkumę, świeżo mielony pieprz oraz olej kokosowy. Podgrzewaj wszystko przez około dziesięć minut, składniki powinny idealnie się połączyć, a pasta zgęstnieć. Przełóż masę do czystych, wyparzonych słoików. Możesz przechowywać ją w lodówce do trzech tygodni. 


Jak jeść i do czego stosować pastę z kurkumy?

Pasta z kurkumy ma szerokie zastosowanie w kuchni, można użyć jej zarówno do słonych, jak i słodkich przepisów. Dodaj je do "złego mleka", czyli napoju na bazie mleka krowiego lub napoju roślinnego z dodatkiem kurkumy i innych przypraw. Możesz także wrzucić ją do porannej kawy, z pewnością doda ci energii na cały dzień. 

Jeśli lubisz lekkie śniadanie w formie koktajli lub smoothie, koniecznie dodaj do nich pastę z kurkumy. Wystarczy, że zmiksujesz ją z bananem, garścią truskawek, kefirem, dorzucisz łyżkę siemienia lnianego. I gotowe zdrowy posiłek gotowy w kilka minut. Pasta pasować będzie również do owsianek, jaglanek i ryżanek, dołóż do nich ulubione owoce oraz przyprawy np. cynamon lub kakao. 

Pasta świetnie sprawdzi się również w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz dołożyć ją do potraw z ryżem, kurczakiem lub wołowiną, a także wrzucić do zup. 

Na co pomaga pasta z kurkumy?

Dodawanie pasty z kurkumy do codziennych posiłków pomoże całościowo zadbać o organizm. Wzmocni twoją odporność, pomoże redukować stany zapalne oraz wesprze ochronę organizmu przed nowotworami. Przyprawa to również sposób, aby zapewnić prawidłowe trawienie oraz zadbać o wątrobę. Kurkuma chroni organizm przed wieloma chorobami, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. 

Warto dodać, że pastę z kurkumy możesz dodać do maski do włosów lub maseczki do twarzy. Ma ona właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne, dlatego pomoże załagodzić zmiany skórne. Warto jednak pamiętać, że ma ona działanie silnie barwiące, dlatego nie należy trzymać jej zbyt długo. 

Nie wiesz, do czego dodać kurkumę, zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Polędwiczki w kurkumie

 Polędwiczki w kurkumie Zobacz przepis

Polędwiczki w kurkumie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Cukinia w kurkumie

 Cukinia w kurkumie Zobacz przepis

Cukinia w kurkumie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Czekolada dyniowa z kurkumą

 Czekolada dyniowa z kurkumą Zobacz przepis

Czekolada dyniowa z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kalarepa z kurkumą i czosnkiem

 Kalarepa z kurkumą i czosnkiem Zobacz przepis

Kalarepa z kurkumą i czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Potrawka z kurczaka z kurkumą

 Potrawka z kurczaka z kurkumą Zobacz przepis

Potrawka z kurczaka z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Mikstura wzmacniająca z kurkumą

 Mikstura wzmacniająca z kurkumą Zobacz przepis

Mikstura wzmacniająca z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kluski śląskie z kurkumą

 Kluski śląskie z kurkumą Zobacz przepis

Kluski śląskie z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Smoothie bananowe z kurkumą

 Smoothie bananowe z kurkumą Zobacz przepis

Smoothie bananowe z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ryż z curry i kurkumą

 Ryż z curry i kurkumą Zobacz przepis

Ryż z curry i kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: medonet.pl, veganbanda.pl

Zobacz także:

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 378

30 min
7
15 min
21

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 480

60 min
6
15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0