Dania jednogarnkowe

Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym składnikiem świątecznych potraw.

Kuskus jest uważany za narodową potrawę Marokańczyków. Podaje się go na ogromnym talerzu, usypany w formie piramidy. Na wierzch nakłada się sos czy gulasz. Rodzina je z jednego talerza, a dzielenie się kuskusem to symbol wspólnoty, otwartości na innych ludzi.

Czym jest kuskus?

Są to małe ziarenka o średnicy ok. 1 mm. w jasnym kolorze. Ludzie poznali go jako „produkt uboczny" mielenia pszenicy w kamiennych żarnach. We współczesnych czasach kuskus otrzymuje się w procesie granulowania mąki pszennej z wodą i dodatkami, a następnie przesiewania przez sito o odpowiedniej gęstości.

Jak wykorzystać kuskus?

Co zrobić z kuskusu? Możliwości jest całe mnóstwo. Kuskus może być składnikiem sałatek czy zup, może z powodzeniem wchodzić w skład farszu na pierogi. Oczywiście swoje zastosowanie znajdzie we wszelkich daniach z mięsem i sosem, np. w gulaszu. Co ciekawe, kuskus dobrze łączy się również ze słodkimi składnikami, tworząc deser np. w połączeniu z miodem, orzechami czy suszonymi owocami.

Jeśli szukasz sprawdzonych pomysłów na wykorzystanie kuskusu, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Z pewnością znajdziesz wśród nich propozycję dla siebie.

1. Pieczone klopsiki z kuskusem

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Kuskus maharadży

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Gołąbki z kuskusem i cukinią

Fot. Undefined-35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Sałatka tuńczykowa z kuskusem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Krupnik z kaszą kuskus

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Kolorowe warzywa z kuskusem

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Pobierz aplikację smaker

 

7. Placuszki z kuskusem

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Papryka z kaszą kuskus

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Sałatka z kaszą kuskus i oliwkami

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Owocowe kulki z kuskusu

Fot. Foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 281

60 min
5

Przepis dnia

Przekąski Świąteczna mięsna zapiekanka

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zal...

Odsłon: 4687

60 min
34

Przepis dnia

Dania główne Wytrawne ciasto twarogowe

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

Odsłon: 2045

60 min
41

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8