Spis treści:
- Ziemniaki - wartości odżywcze
- Jakie ziemniaki są najlepsze do placków ziemniaczanych?
- Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały po utarciu?
- Placki ziemniaczane – przepisy
Trudno jest znaleźć choć jedną osobę, która nie przepadałaby za plackami ziemniaczanymi - nie dość, że są niezwykle smaczne, to jeszcze łatwe w przygotowaniu. Na uwagę zasługuje również fakt, że można podawać je z rozmaitymi dodatkami, dzięki czemu szybko się nie nudzą. W trakcie ich przyrządzania warto nieco zmodyfikować tradycyjną recepturę i wyczarować pyszne placki po litewsku, niemiecku, angielsku czy hiszpańsku. Jak zrobić poszczególne wersje placków ziemniaczanych? Przepisy wraz z kilkoma ciekawostkami znajdziesz w dalszej części artykułu.
Ziemniaki – wartości odżywcze
Ziemniaki błędnie uznawane są za jedno z najmniej zdrowych warzyw. Wiele osób wyklucza je z diety, co może być spowodowane wysoką zawartością skrobi i nieco większą kalorycznością. Jednak nie powinno się całkowicie rezygnować z ich spożywania. Nie każdy wie, jak cennym uzupełnieniem diety są ziemniaki - wartości odżywcze tego warzywa zaskoczą niejednego.
Ziemniaki stanowią doskonałe źródło potasu, czyli pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i mięśniowego. Ponadto warzywo to zawiera:
Jeśli chodzi o kaloryczność surowych ziemniaków, wynosi ona ok. 80 kcal na 100 g.
Jakie ziemniaki są najlepsze do placków ziemniaczanych?
Istnieje wiele typów i odmian ziemniaków, które różnią się między sobą twardością i zawartością skrobi. Jakie ziemniaki są najlepsze do placków ziemniaczanych? W kuchni zastosowanie znajdują:
- typ A (sałatkowy), cechujący się największą twardością, znaczną wilgotnością oraz niewielką zawartością skrobi; jak sama nazwa wskazuje, świetnie nadają się one do sałatek oraz do pieczenia na ognisku czy grillu;
- typ B, czyli średnio twarde bulwy, które nie rozsypują się po ugotowaniu; najlepiej sprawdzają się do gotowania, duszenia, smażenia oraz do przyrządzania frytek;
- typ C, wyróżniający się wysoką zawartością skrobi, co przekłada się na większą mączystość; można wykorzystywać je do przygotowywania takich dań jak placki, pyzy, kluski, purée czy farsz;
- typ D, czyli najbardziej mączyste ziemniaki pastewne, które bardzo łatwo się rozgotowują.
Aby wyczarować idealne placki ziemniaczane, które nie będą się rozpadać, najlepiej wybrać ziemniaki typu B lub C, zwłaszcza takie odmiany jak Irga, Flaming, Orlik, Sante, Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw. Pamiętaj, że ziemniaki młode, bez względu na typ, zawierają znacznie więcej wody niż te starsze. To właśnie dlatego, robiąc placki, dobrze jest wybierać warzywa o mniejszej zawartości wody - dzięki temu danie będzie zarumienione i sprężyste.
Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały po utarciu?
Podczas przyrządzania placków ziemniaczanych można zauważyć pewne zjawisko - utarte ziemniaki szybko zmieniają barwę na ciemniejszą. Co prawda nie wpływa to na walory smakowe czy odżywcze, ale może sprawić, że potrawa będzie wyglądać mniej apetycznie. Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały po utarciu?
Aby zapobiec ciemnieniu startych ziemniaków, można dolać do nich kilka kropli soku z cytryny. Trzeba jednak liczyć się z tym, że użycie zbyt dużej ilości soku wpłynie na smak placków. Inny sposób to posypanie wierzchu masy niewielką ilością mąki, co ograniczy kontakt ziemniaków z powietrzem. Trzecia metoda to dodanie niewielkiej ilości śmietany.
Placki ziemniaczane – przepisy
Z jakich produktów powstają klasyczne placki ziemniaczane? Przepisy na podstawową wersję zawierają kilka łatwo dostępnych składników, tj. ziemniaki, mąkę, jajko, cebulę, przyprawy oraz tłuszcz do smażenia. Jedyne, co musisz zrobić, to zetrzeć ziemniaki na tarce, odsączyć je z nadmiaru wody, a następnie połączyć z mąką, drobno posiekaną cebulą oraz jajkiem. Tak przygotowaną masę należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Placki ziemniaczane świetnie komponują się z takimi dodatkami jak:
- kwaśna śmietana,
- cukier,
- gulasz,
- sos grzybowy,
- łosoś,
- kawior,
- tarty żółty ser.
Placki ziemniaczane najlepiej jeść zaraz po usmażeniu, ponieważ wtedy są najbardziej chrupiące. Przyrządziłeś ich zbyt dużo? Zatem przechowuj je w gorącym piekarniku, rozłożone jeden obok drugiego. Niezbyt dobrym pomysłem jest układanie ich na sobie, ponieważ w ten sposób tracą swoją chrupkość i stają się nieco „gumowate”.
1. Placki ziemniaczane po angielsku
Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel
Angielskie placki ziemniaczane to tzw. hash browns - niewielkie placuszki podawane z podpieczonymi plastrami boczku, jajkiem sadzonym lub kwaśną śmietaną. Przygotowuje się je podobnie jak te tradycyjne. Różnica sprowadza się do tego, że w tym przypadku ziemniaki tarte są na grubej tarce lub bardzo drobno siekane. Placki ziemniaczane po angielsku mogą odgrywać rolę przekąski między posiłkami lub bazy do podwieczorku czy kolacji.
2. Placki ziemniaczane z cukinią
Placuszki ziemniaczane z cukinią i koperkiem
Zobacz przepisPlacki ziemniaczane z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Placki ziemniaczane z cukinią to lżejsza i zdrowsza odsłona tych tradycyjnych. Dzięki dodatkowi w postaci powyższego warzywa zachwycają swoim smakiem, a do tego dostarczają więcej błonnika oraz cennych witamin i minerałów. Przepis na danie w tej wersji wymaga tylko jednej niewielkiej modyfikacji - część ziemniaków należy zastąpić startą cukinią. Jeśli jej skórka nie jest bardzo twarda, wówczas nie ma potrzeby jej obierania. Jako że warzywo to ma bardzo łagodny smak, warto wzbogacić placki ziemniaczane z cukinią o wyraziste przyprawy, takie jak tymianek, oregano, bazylia czy kolendra.
3. Placki ziemniaczane po hiszpańsku
Hiszpańska tortilla de patatas
Zobacz przepisTortilla de patatas / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Placki ziemniaczane po hiszpańsku to w rzeczywistości hiszpański omlet z ziemniakami i cebulą, czyli tortilla de patatas. W tym przypadku przepis nie wymaga ucierania ziemniaków - wystarczy pokroić je w cienkie plasterki, doprawić solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na średnim ogniu. Po 15 minutach dorzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość należy lekko przestudzić, po czym zalać masą jajeczną. W kolejnym etapie smaż całość do momentu, aż jajka się zetną. Placki ziemniaczane po hiszpańsku smaży się przez sześć minut z każdej strony.
4. Placki ziemniaczane po litewsku
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
Zobacz przepisPlacki ziemniaczane z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Placki ziemniaczane po litewsku to doskonała opcja dla fanów mięsnych przysmaków. Ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, jednak samo smażenie wymaga pewnej wprawy. Pierwszym krokiem jest podsmażenie masy ziemniaczanej, a kolejnym dołożenie porcji mielonego mięsa. Na koniec przykrywa się je drugą warstwą masy i smaży z obydwu stron. Ostatnim etapem jest pieczenie placków w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Placki ziemniaczane po niemiecku
Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel
Placki ziemniaczane po niemiecku to tzw. reibekuchen. Podstawowy przepis nie ulega żadnym modyfikacjom. Różne są jedynie dodatki. Tego typu danie można wzbogacić o:
- mus jabłkowy,
- surówkę z kiszonej kapusty,
- sos grzybowo-śmietanowy,
- gulasz.
6. Placki ziemniaczane po turecku
Zdjęcie ilustracyjne / Fot.123RF/Picsel
Placki ziemniaczane z turecką nutą przygotowywane są inaczej niż te klasyczne. Powstają one z mąki, masła, mleka oraz soli - komponenty należy zagnieść na gładkie ciasto i odstawić do lodówki. Nadzienie z kolei przyrządza się z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, z dodatkiem majonezu i startego sera cheddar. Placki ziemniaczane po turecku można podawać z sosem czosnkowym.
Zobacz także:
Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »
To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »