Teraz jest najlepszy czas na zbieranie kwiatów głogu. Przygotuj herbatkę lub nalewkę na zdrowe serce i krążenie

Nasze babki i prababki doskonale wiedziały, po jakie zioła sięgnąć, by wesprzeć swoją odporność, pracę wątroby, serca czy też żołądka. Na całe szczęście ta wiedza nie przepadła, choć obecnie korzystamy z niej stanowczo zbyt rzadko. Ziołolecznictwo to dziedzina, która odradza się zwłaszcza dzięki osobom żyjącym zgodnie z naturą. To właśnie dzięki nim coraz głośniej mówi się o właściwościach niektórych roślin. W tym także głogu.

Do czego stosować kwiaty głogu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Głóg to bardzo popularna roślina w naszym klimacie. Znaleźć ją można na wielu łąkach, w zaroślach i na zboczach gór. Niektórzy hodują go nawet w przydomowych ogródkach. Dlaczego? Ponieważ ta roślina nie tylko pięknie wygląda, ale także może rzeczywiście wesprzeć nasze zdrowie. Jakie są właściwości głogu i co możemy z niego zrobić? 

Sprawdź także: Dla cukrzyków jest jak lekarstwo, dzielnie walczy ze złym cholesterolem, buduje odporność. Co daje jedzenie kozieradki?

Kwiat głogu – właściwości 

Głóg jest ciernistym krzewem bądź też niewysokim drzewem (występuje w obu postaciach) i rośnie do ośmiu metrów wysokości. Jego liście są bardzo charakterystyczne, dlatego z pewnością, gdy tylko je zobaczycie, od razu rozpoznacie tę roślinę. Mogą przypominać liście natki pietruszki, choć oczywiście pachną zupełnie inaczej. Głóg rośnie dziko, jednak coraz więcej osób decyduje się na to, by hodować go w ogródkach. To piękna roślina ozdobna, która szybko rośnie i jest relatywnie łatwa do utrzymania. Kwitnie wiosną, zaś owoce wypuszcza jesienią.

W Polsce występują dwie odmiany głogu – jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Ten drugi posiada trochę większe owoce, jednak obie odmiany są dość podobne do siebie. Maj i czerwiec to czas, w którym głóg kwitnie, to właśnie wtedy należy zabrać się za zbieranie kwiatostanów. Wszystko po to, by zebrać kwiat głogu.

Właściwości tych niewielkich kwiatów są z pewnością warte zachodu. Jeśli macie problemy z krążeniem bądź też kupujecie preparaty wspierające pracę krążenia dla swoich bliskich, być może kojarzycie, że wiele z nich zawiera w sobie ekstrakt z kwiatów głogu. Kwiatostan głogu może wesprzeć pracę układu krążenia, a dzięki temu chronić przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Doskonale wpływa także na swobodny przepływ krwi, redukuje ryzyko występowania zakrzepów, dba o prawidłowe dotlenienie organizmu – w tym także serca i mózgu.

Kwiat głogu jest jednak nie tylko doskonałym składnikiem dla osób, które chcą pomóc swojemu mięśniowi sercowemu. Dzięki zawartości magnezu, kwiaty głogu mogą ukoić nerwy i zmniejszyć drażliwość. Zawierają również wapń, potas i fosfor, a nawet przeciwutleniacze, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Jeśli macie problemy z zasypianiem, herbatka z kwiatów głogu może pomóc wam wyciszyć się i zapaść w spokojny sen. Jak zatem widzicie, kwiat głogu to jeden z tych składników, który natura podarowała nam w prezencie. Warto dobrze go wykorzystać. 

Kwiat głogu – zastosowanie 

Ze względu na swoje właściwości zdrowotne, kwiat głogu jest uznawany za surowiec zielarski. Ekstrakt z głogu stanowi składnik wielu leków i suplementów, które mają na celu wsparcie mięśnia sercowego i całego układu krążenia. Oczywiście głóg to nie tylko kwiaty. Używa się także owoców tego krzewu. Pojawiają się one jesienią – można wtedy przygotować z nich wiele przetworów, na przykład nalewki, powidła, syropy czy nawet ocet. Gdzie jeszcze wykorzystuje się głóg? Dzięki medycynie chińskiej wiemy, że jest to roślina, która pomaga nie tylko przy zaburzeniach krążenia, ale również przy problemach trawiennych. Jeśli zatem miewacie bóle brzucha, spowodowane na przykład przejedzeniem, możecie skorzystać właśnie z ekstraktu z głogu. Dodatkowo głóg redukuje zaparcia i działa jako prebiotyk. 

Kwiat głogu – zastosowanie w kuchni 

 Co jeszcze kryje w sobie kwiat głogu? Zastosowanie w kuchni tego składnika jest naprawdę szerokie. Można przygotować z niego wiele produktów, w tym oczywiście naparów i herbat. Z kwiatów głogu robi się również nalewki. Można przygotować je także z owoców. Na rynku znaleźć można nawet cukierki głogowe, a zaradni i kreatywni kucharze przygotowują z nich galaretki czy ketchup. Jak zatem widać, głóg jest rośliną, która zaskakuje nas na wielu poziomach. Jeśli akurat macie w swoich ogródkach krzew głogu, koniecznie z niego skorzystajcie.  

Co można zrobić z kwiatem głogu? Herbatka 

Herbatka z głogu to pierwsza myśl, która wpada do głowy osobom, które natrafiły na tę roślinę na polanie. Jak zrobić taką herbatkę? Do tego stosuje się zarówno kwiaty, jak i nasiona głogu. Najlepiej używać wysuszonych kwiatów, jednak jeśli chcecie zrobić napar, korzystając ze świeżo zebranego kwiatostanu, nic nie stoi na przeszkodzie.

Wsypcie do szklanki głóg – do 1/3 wysokości – a następnie zalejcie go wrzątkiem. Parzcie pod przykryciem przez 10 minut. To wystarczy. Teraz wystarczy odcedzić kwiaty. Jeśli posiadacie zaparzacz, możecie z niego skorzystać. Herbata z głogu jest doskonałym preparatem wspierającym pracę mięśnia sercowego. Jednak jeśli już bierzecie leki, które mają pomagać wam przy arytmii, nadciśnieniu bądź niewydolności serca, stosowanie herbaty i innych przetworów z głogu musicie skonsultować ze swoim lekarzem. Substancje, które zawarte są w głogu, mogą wchodzić w reakcję z lekami – nasilać bądź osłabiać ich działanie. Aby uniknąć skutków ubocznych, najlepiej zaczerpnąć wiedzy na temat łączenia tych produktów u lekarza.  

Co można zrobić z kwiatem głogu? Odwar 

Odwar to trochę inny sposób na przygotowanie kwiatów głogu. Wymaga on gotowania surowca, a nie tylko zalewania go wrzątkiem. Tak przygotowany odwar można trzymać w lodówce przez kilka dni – nie trzeba spożywać go od razu. Jeśli zatem zastanawialiście się, co można zrobić z kwiatem głogu, przygotowanie odwaru z pewnością was zainteresuje. Wsypcie kwiaty głogu do garnka, by zakryć jego dno. Wlejcie litr zimnej wody i gotujcie całość przez 20 minut. Następnie odstawcie garnek, by odwar ostygł. Korzystając z sitka lub gazy, odlejcie odwar. Wyciśnijcie kwiaty, by wydobyć z nich jak najwięcej. Płyn możecie przelać do buteleczki lub słoika. 

Co można zrobić z kwiatem głogu? Nalewka 

Nalewka z kwiatów głogu będzie pyszna i jednocześnie zdrowa. Jak ją przygotować? Potrzebujecie do tego 100 gramów kwiatów, a także 300 mililitrów alkoholu. Może to być wódka lub spirytus, a także mieszanka obu. Kwiaty zblendujcie za pomocą ręcznego blendera. Wrzućcie je do słoika i zalej alkoholem podgrzanym do około 80 stopni. Nie więcej – nie może zacząć się gotować. Zamknijcie słoik i odstawcie go na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Codziennie lekko nim potrząśnijcie, by wymieszać zawartość. Po tym czasie możecie przefiltrować nalewkę. Dodawajcie ją do herbat lub wypijajcie odrobinę codziennie.  

Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Pięć dodatków do koktajlu z truskawek. Dodadzą energii i pomogą spalić tłuszcz »

Wychodzą miękkie i soczyste. Magda Gessler zdradza sekret idealnych kotletów mielonych »

Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery deser biszkoptowo-owocowy

Jest to idealny deser na upalne lato. Owoce, biszkopty nasączone w winie, a n...

Odsłon: 115

30 min
3
60 min
3
15 min
2
15 min
22

Polecane artykuły

Informacje Zdrowe i sycące dania z kaszą gryczaną. Placki, racuchy a może zupa?

Kasze to doskonały przykład produktu, który zawsze warto włączyć do swojej diety. Oprócz wartości prozdrowotnych, o których powiemy, to świetne źró...

1
Informacje Przetwory z zielonych pomidorów na zimę. Pyszne sałatki i konfitury

Zielone pomidory to warzywa, które nie cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni. Tymczasem okazuje się, że można wyczarować z nich wiele pys...

8
Informacje Co zrobić z brzoskwiń na zimę? Najlepsze przepisy na przetwory

Lato to czas, kiedy brzoskwinie można kupić w dobrej cenie, niemal, w każdym sklepie, czy na straganie. Warto zastanowić się, jakie przetwory zrobi...

14
Informacje Zielone koktajle z selera naciowego. Pij szklankę dziennie, żeby odmłodzić organizm

Seler naciowy to warzywo, które wspaniale uzupełni niedobory witamin i minerałów. W lecie najlepiej przygotować z niego orzeźwiający koktajl. Zielo...

1