Spis treści:
Czym smarować kromkę, jeśli nie masłem? Wielu Polaków nie wyobraża sobie kanapki bez - przynajmniej cienkiej - warstwy tego smarowidła, która dodaje smaku ich śniadaniu czy kolacji. Niektórzy jednak chcą je wymienić na inne - zdrowsze czy bardziej dietetyczne. Dowiedz się, jakie właściwości ma awokado, dlaczego warto przygotować z niego masełko i kto nie powinien po nie sięgać.

Masełko z awokado - przepis
Przepis na masełko z awokado jest bardzo prosty i wymaga zaledwie trzech łatwodostępnych składników. Jego przyrządzanie nie sprawia trudności, a po zrobieniu możesz go przechowywać w lodówce - w szklanym, czystym słoiczku - jeszcze do ok. trzech dni. To świetne rozwiązanie, jeśli zależy ci na zdrowej alternatywie dla tradycyjnego masła.
Składniki
- dojrzałe awokado,
- sok z połowy cytryny,
- 1/4 łyżeczki soli,
- opcjonalnie: ząbek czosnku lub natka pietruszki.
Jak zrobić masełko z awokado? Przepis zacznij od przekrojenia awokado na pół i usunięcia pestki. Łyżeczką zbierz cały miąższ ze środka i przełóż go do kielicha blendera. Wyciśnij również sok z połowy cytryny i dopraw solą. Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia w gładką masę. Jeśli masz ochotę podkręcić smak i właściwości zdrowotne pasty, do naczynia możesz wrzucić też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub poszatkowaną pietruszkę.
Jakie właściwości ma awokado?
Warto jeść zielony owoc z pomidorami bogatymi w likopen (czyli silny przeciwutleniacz o antynowotworowym działaniu), ponieważ zwiększa to ponad czterokrotnie przyswajanie tej substancji przez organizm. To niejedyna jego zaleta - jakie właściwości ma awokado? Przede wszystkim to źródło łatwo przyswajalnych tłuszczów, błonnika pokarmowego, pełnowartościowego białka, minerałów (w tym wapnia, fosforu i potasu) i witamin (m.in. A, C, K, PP i tych z grupy B).
Mimo że owoc jest dość kaloryczny (100 g zawiera ok. 160 kcal), to wciąż zaleca się jego spożywanie na diecie odchudzającej. W ok. 70 proc. składa się z wody, dlatego świetnie nawadnia organizm. Okazuje się też, że zjedzenie połowy awokado wywołuje uczucie sytości na dłużej, zniechęcając do podjadania pomiędzy posiłkami. Takie wnioski przedstawili naukowcy z Loma Linda University w Kalifornii, w artykule opublikowanym w piśmie „Nutrition Journal”.
Błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit, przyspiesza metabolizm, łagodzi wzdęcia i zaparcia oraz obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu czy cukru we krwi. Regularne spożywanie owocu zaleca się chorującym na stłuszczenie wątroby, osobom z nadciśnieniem, cukrzycą i miażdżycą.
Niestety nie można zapomnieć o tym, kto nie powinien jeść awokado. Nie jest ono wskazane w jadłospisie osób z zespołem jelita drażliwego (zawiera trudnoprzyswajalne dla chorych węglowodany), dolegliwościami ze strony nerek (ze względu na dużą zawartość potasu w owocu), przyjmujących leki przeciwzakrzepowe (może zaburzać ich działanie) i uczulonych na awokado lub lateks (alergia krzyżowa).
2. Masło z awokado na kanapki

Masło z awokado na kanapki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Masło z awokado. Zdrowe i szybkie w przygotowaniu

Masło z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Masełko z awokado do pieczywa

Masełko z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pasta z awokado i jajek

Pasta z awokado i jajek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, kingaparuzel.pl, naukawpolsce.pl, doz.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Drugie kulinarne życie czerstwego pieczywa. Co z niego zrobić? »
Włącz do jadłospisu, a pożyjesz dłużej. Wpływają na wszystko, od jelit po mózg »
Borowiki możesz wyhodować nawet na parapecie. Znajoma grzybiarka pokazała mi, jak to zrobić »