Fot. 123RF/Picsel
Historia tego przysmaku sięga przełomu XIX wieku. W tych czasach Żydzi prowadzący piekarnie na terenie lubelskiego Starego Miasta, wypiekali cebularze w piecach opalanych drewnem, a następnie układali je w wiklinowych koszach i sprzedawali na ulicach. Ich niepowtarzalny zapach i smak sprawił, że w niedługim czasie stał się on także specjałem ludności polskiej i zaczęto go wypiekać również w innych pobliskich miejscowościach.
Po zakończeniu II wojny światowej cebularze stanowiły jeden ze stałych elementów asortymentu niemalże każdej lubelskiej piekarni, a w 2007 roku wpisano je na Listę Produktów Tradycyjnych. Siedem lat później cebularz lubelski został objęty certyfikatem przez Komisję Europejską i zarejestrowany jako wypiek o chronionym znaczeniu geograficznym. Odznaczenie to pozwoliło na zachowanie autentyczności produktu, wprowadzając obowiązek wypiekania tego smakołyku według oryginalnej receptury z zachowaniem określonej listy składników.

Początkowo przepisy na cebularze były przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie, przez co powstało kilka receptur różniących się nieznacznie farszem lub niektórymi składnikami ciasta. Tradycyjnie oprócz mąki pszennej i drożdży do spodu cebularzy wykorzystuje się również mleko i masło. Produkty te niekiedy są zastępowane wodą i olejem. Różnice mogą występować również w sposobie przygotowania farszu. Według oryginalnego przepisu cebulę najlepiej pokroić w kostkę i ugotować we wrzątku, a następnie połączyć z olejem, makiem i solą oraz wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Nadzienie można również przygotować na skróty, podsmażając cebulę na patelni i łącząc ją z pozostałymi składnikami.
Tradycyjny cebularz lubelski ma od 15 do 20 cm średnicy. Brzegi ciasta zazwyczaj osiągają 1,5 cm wysokości. Po upieczeniu mają złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Środek wypełniony jest dużą ilością cebulowo-makowego farszu. Najlepiej smakuje od razu po wyciągnięciu z pieca. Ciasto jest delikatne, a farsz wyrazisty w smaku.
Jak przygotować cebularze?
Do zrobienia domowych cebularzy będziecie potrzebowali zaledwie kilku produktów, które bez problemu powinniście odnaleźć w swojej kuchni. Jeśli chcecie skorzystać ze sprawdzonej receptury lub nieco urozmaicić podstawowy przepis, zapoznajcie się z propozycjami naszych użytkowników.
Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Cebularze z podsmażanym farszem
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kobi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Cebularze z pieczarkami i sezamem
Fot. Lulinka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie