Trawa cytrynowa - poznaj jej niezwykłe właściwości

Trawa cytrynowa staje się coraz bardziej popularna dzięki walorom smakowym oraz właściwościom leczniczym. Polecana jest m.in. w przypadku dolegliwości żołądkowych. Roślina jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych i wykazuje też działanie przeciwnowotworowe. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma trawa cytrynowa i jak ją wykorzystywać w kuchni.

Trawę cytrynową wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Jej smak przypomina cytrynę z domieszką imbiru | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Trawa cytrynowa nie tylko pięknie pachnie, czy dodaje smaku potrawom. Znana jest również ze swoich leczniczych właściwości. Przekonaj się, dlaczego dobrze jest ją wprowadzić do swojego jadłospisu i do jakich dań najlepiej ją dodawać.

Sprawdź także: Czyści jelita, pomaga w odchudzaniu, redukuje obrzęki. Jak zrobić wodę ananasową?

Czym jest trawa cytrynowa?

Trawa cytrynowa (z ang. lemongrass) nazywana również palczatką cytrynową lub cytronelą to bylina, która może osiągać nawet półtora metra wysokości. To roślina o cienkich i długich liściach, które po roztarciu wydzielają łagodny cytrynowy zapach.

Podziemną częścią trawy cytrynowej są białawe bulwy, w których kryje się najwięcej aromatu. Uprawiana jest zarówno w krajach śródziemnomorskich, jak i na terenie Azji oraz Ameryki Południowej. Ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze, trawa cytrynowa ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie.

Zobacz: Łosoś w cytrusach

Lecznicze właściwości trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa ma szereg zastosowań zdrowotnych. Roślina ta jest cennym źródłem wielu substancji odżywczych w tym: witamin A i C, kwasu foliowego, magnezu, cynku, żelaza, miedzi, potasu, fosforu, wapnia oraz manganu.

Współczesne badania wykazały, że trawa cytrynowa korzystnie wpływa na ludzki organizm. W Ameryce Południowej palczatka cytrynowa jest stosowana jako środek rozjaśniający umysł i poprawiający koncentrację. Z kolei w Chinach wierzy się, że napój na bazie tej rośliny pomaga złagodzić bóle głowy i brzucha.

Jakie są właściwości lecznicze trawy cytrynowej? Otóż palczatka cytrynowa jest stosowana w przypadku:

  • cukrzycy typu drugiego - trawa cytrynowa wywiera korzystny wpływ na poziom cholesterolu i glukozy we krwi, usuwa nadmiar tłuszczu oraz inne toksyny z organizmu,
  • stanów depresyjnych - ma właściwości relaksujące i uspokajające,
  • dolegliwości żołądkowych - wdrożenie trawy cytrynowej do codziennej diety pozwoli uniknąć wzdęć, nudności czy zgagi,
  • chorób nowotworowych - flawonoidy zawarte w olejku lemongrasowym mają właściwości antynowotworowe,
  • infekcji o podłożu grzybiczym lub wirusowym - przemywanie twarzy naparem z trawy cytrynowej pomaga zwalczyć trądzik,
  • przeziębienia lub grypy - napar z trawy cytrynowej obniża gorączkę oraz pomaga na ból głowy,
  • bólów mięśniowych i problemów ze stawami,
  • bólów menstruacyjnych.

Trawa cytrynowa - jak jej używać?

Poza stosowaniem w celach leczniczych trawę cytrynową wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni, zwłaszcza azjatyckiej. Jej smak przypomina cytrynę z domieszką imbiru, który świetnie się komponuje w wielu potrawach.

Palczatkę dodaje się do pikantnych sosów, mięs, dań z drobiu, warzywnych curry, sałatek i owoców morza. Oprócz tego trawę cytrynową często zaparza się jak herbatę lub dodaje do napojów zimnych.

W krajach Ameryki Łacińskiej odkryto herbatę, nazwaną później yerba mate, której głównym składnikiem jest właśnie ta roślina. Przepis na herbatkę jest bardzo prosty - wystarczy zaparzyć jedną łyżkę świeżej bądź suszonej trawy cytrynowej w filiżance wody. Ponadto w sklepie dostępne są również gotowe do użycia torebki z herbatą na bazie tej trawy. Tego typu napój zaleca się pić co najmniej raz dziennie.

Trawa cytrynowa jest jednym z podstawowych składników pasty curry. Świetnie komponuje się z galangalem oraz mleczkiem kokosowym, np. w słynnej tajskiej zupie tom yum. Palczatka, pokrojona w cienkie plasterki i usmażona na niewielkiej ilości oleju będzie też piękną dekoracją azjatyckich potraw.

Jak zrobić sos z trawy cytrynowej?

Trawę cytrynową możesz też wykorzystać do przygotowania pysznego sosu, który świetnie komponuje się z rybami i owocami morza. Jest niezwykle odświeżający i po prostu pyszny. Wypróbuj przepis:

Składniki

  • świeże łodygi trawy cytrynowej,
  • 2 szalotki,
  • 100 ml białego wina,
  • 2 łyżki śmietanki kremówki,
  • łyżeczka białego octu winnego,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • sól, pieprz.

 

Jak zrobić sos z trawy cytrynowej do ryby i owoców morza? Na początku kroimy łodygę palczatki, odrzucając zdrewniałe części i wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy drobno posiekane szalotki i gotujemy pięć minut w białym winie (trawa ma zmięknąć). Sos odcedzamy do rondelka.

Dodajemy śmietankę kremówkę, biały ocet winny oraz zimne, pokrojone masło i rozpuszczamy, mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy zimną wodę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku. Wysoka temperatura skutecznie uwolni cały aromat trawy cytrynowej i nada wspaniałego smaku daniu.

Wypróbuj więcej sprawdzonych przepisów na pyszne potrawy, w których nasi użytkownicy wykorzystali trawę cytrynową:

 

1. Azjatyckie curry z kurczaka z trawą cytrynową

 Azjatyckie curry z kurczaka z trawą cytrynową Zobacz przepis

Curry z kurczaka z trawą cytrynową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Banany z pieprzem i trawą cytrynową

 Banany z pieprzem i trawą cytrynową Zobacz przepis

Banany z pieprzem i trawą cytrynową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Cukinia curry i ryż w trawie cytrynowej

 Cukinia curry i ryż w trawie cytrynowej Zobacz przepis

Cukinia curry i ryż w trawie cytrynowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chińska zupa z kurczakiem i trawą cytrynową

 Chińska zupa z kurczakiem i trawą cytrynową Zobacz przepis

Chińska zupa z kurczakiem i trawą cytrynową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pierś kurczaka w kurkumie i trawie cytrynowej

 Pierś kurczaka w kurkumie i trawie cytrynowej Zobacz przepis

Pierś kurczaka w kurkumie i trawie cytrynowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Przygotujesz z zaledwie trzech składników. Tak zdrowego deseru jeszcze nie jadłeś »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 99

>60 min
9
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 516

30 min
9
Ciasta Mazurek migdałowy

Mazurek migdałowy to klasycznie przygotowane ciasto i minimum składników. Prz...

Odsłon: 836

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1