Ulubiony deser Igi Świątek. Tych słodkości nie odmawia sobie mistrzyni

W czerwcu 2023 roku Iga Świątek odniosła wielkie zwycięstwo, wygrywając finał Roland Garros. Odbierając puchar, upuściła jego pokrywkę, co wielu fanom przypomniało o wydarzeniach z US Open. Na konferencji prasowej po meczu czekała na nią wtedy pyszna niespodzianka. W pucharze znalazł się jej ulubiony deser, czyli tiramisu. Sprawdź, jak odtworzyć ten pyszny, włoski słodycz we własnej kuchni.

Ulubiony deser Igi Świątek | Fot.123RF/EASTNEWS

Iga Świątek wspomniała, że po zmaganiach na korcie lubi sięgnąć po coś słodkiego. Najczęściej jest to tiramisu, czyli włoski deser na bazie serka mascarpone, biszkoptów i kawy. Właśnie taki słodki upominek, ku uciesze publiczności, stał się bohaterem konferencji po wygranej w US Open w 2022 roku. Skąd pomysł na włożenie słodkości do pucharu tenisistki? Sprawne oko nie raz mogło dostrzec, że Idze po wygranych meczach zdarza się zaglądać do zdobytych pucharów. Tym razem czekał na nią jej ulubiony deser.

Sprawdź także: Jak zrobić idealną szarlotkę? Magda Gessler twierdzi, że wystarczy dodać jeden składnik

Co znajduje się w menu Igi Świątek?

Młoda tenisistka cieszy się coraz większą popularnością, nic więc dziwnego, że media z chęcią podchwytują ciekawostki z jej prywatnego życia. W końcu kto nie chciałby jeść jak mistrzyni?! Oczywiście, ze względu na ciężkie treningi, dieta Igi Świątek musi być zdrowa, zbilansowana oraz dostosowana do ogromnego wysiłku fizycznego. Tenisistka nie odmawia sobie jednak małych przyjemności, z chęcią sięga po tiramisu oraz… szarlotkę. To zdecydowanie ulubione przysmaki Igi.

Przepis na tiramisu

Jeśli oglądając konferencję prasową z udziałem Igi Świątek, nabrałeś ochotę na tiramisu, koniecznie musisz spróbować zrobić je w domu. Deser ten jest prosty w przygotowaniu, a co więcej wyczarujesz go z zaledwie kilku składników. Będziesz potrzebować: pół kilograma serka mascarpone, dwa jajka oraz dwa żółtka, 300 g podłużnych biszkoptów, 25 ml likieru amaretto, 350 ml espresso, 5 łyżek cukru pudru oraz kakao.

Tiramisu możesz przygotować zarówno w pucharkach, jak i w dużym prostokątnym, najlepiej szklanym naczyniu. Sposób podania zależy od ciebie. Zacznij od zaparzenia kawy, następnie dodaj do niej likier i poczekaj, aż wystygnie. W niektórych przepisach do kawy dodaje się kakao, jest to opcjonalne.

Jajka dobrze umyj, a następnie oddziel białka od żółtek. Do miski przełóż cztery żółtka, dodaj cukier puder i dokładnie wszystko ubij. Do masy stopniowo dodawaj serek mascarpone, cały czas dokładnie mieszając, aż powstanie jednolity krem. W osobnej misce ubij jajka na sztywną pianę, następnie delikatnie dodaj do masy z mascarpone.  

Biszkopty zanurz w kawie, nie pozwól, żeby za bardzo namokły. Ułóż je w naczyniu, połóż warstwę kremu, a następnie powtórz czynność (kładąc biszkopty i krem). Wierzch deseru posyp kakao. Tiramisu odłóż do lodówki na minimum kilka godzin. Smacznego!

Nasi użytkownicy kochają włoskie desery, zobacz jakie przepisy na tiramisu przygotowali w swoich kuchniach. 

1. Tiramisu

 Tiramisu Zobacz przepis

Tiramisu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tiramisu

 Tiramisu Zobacz przepis

Tiramisu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Tiramisu

 Tiramisu Zobacz przepis

Tiramisu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tiramisu

 Tiramisu Zobacz przepis

Tiramisu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tiramisu

 Tiramisu Zobacz przepis

Tiramisu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tiramisu

 Tiramisu Zobacz przepis

Tiramisu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tiramisu

 Tiramisu Zobacz przepis

Tiramisu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Tiramisu

 Tiramisu Zobacz przepis

Tiramisu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Tiramisu

 Tiramisu Zobacz przepis

Tiramisu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Gotowanie kaszy gryczanej. Trik, dzięki któremu zawsze wyjdzie idealnie sypka »

Wystarczy pół szklanki dziennie. Ta mikstura przeniesie działanie jelit na wyższy poziom »

Pij łyżkę dziennie, a organizm ci podziękuje. Najzdrowszy z krzewów kwitnie właśnie teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 81

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25