Iga Świątek wspomniała, że po zmaganiach na korcie lubi sięgnąć po coś słodkiego. Najczęściej jest to tiramisu, czyli włoski deser na bazie serka mascarpone, biszkoptów i kawy. Właśnie taki słodki upominek, ku uciesze publiczności, stał się bohaterem konferencji po wygranej w US Open w 2022 roku. Skąd pomysł na włożenie słodkości do pucharu tenisistki? Sprawne oko nie raz mogło dostrzec, że Idze po wygranych meczach zdarza się zaglądać do zdobytych pucharów. Tym razem czekał na nią jej ulubiony deser.
Co znajduje się w menu Igi Świątek?
Młoda tenisistka cieszy się coraz większą popularnością, nic więc dziwnego, że media z chęcią podchwytują ciekawostki z jej prywatnego życia. W końcu kto nie chciałby jeść jak mistrzyni?! Oczywiście, ze względu na ciężkie treningi, dieta Igi Świątek musi być zdrowa, zbilansowana oraz dostosowana do ogromnego wysiłku fizycznego. Tenisistka nie odmawia sobie jednak małych przyjemności, z chęcią sięga po tiramisu oraz… szarlotkę. To zdecydowanie ulubione przysmaki Igi.
Przepis na tiramisu
Jeśli oglądając konferencję prasową z udziałem Igi Świątek, nabrałeś ochotę na tiramisu, koniecznie musisz spróbować zrobić je w domu. Deser ten jest prosty w przygotowaniu, a co więcej wyczarujesz go z zaledwie kilku składników. Będziesz potrzebować: pół kilograma serka mascarpone, dwa jajka oraz dwa żółtka, 300 g podłużnych biszkoptów, 25 ml likieru amaretto, 350 ml espresso, 5 łyżek cukru pudru oraz kakao.
Tiramisu możesz przygotować zarówno w pucharkach, jak i w dużym prostokątnym, najlepiej szklanym naczyniu. Sposób podania zależy od ciebie. Zacznij od zaparzenia kawy, następnie dodaj do niej likier i poczekaj, aż wystygnie. W niektórych przepisach do kawy dodaje się kakao, jest to opcjonalne.
Jajka dobrze umyj, a następnie oddziel białka od żółtek. Do miski przełóż cztery żółtka, dodaj cukier puder i dokładnie wszystko ubij. Do masy stopniowo dodawaj serek mascarpone, cały czas dokładnie mieszając, aż powstanie jednolity krem. W osobnej misce ubij jajka na sztywną pianę, następnie delikatnie dodaj do masy z mascarpone.
Biszkopty zanurz w kawie, nie pozwól, żeby za bardzo namokły. Ułóż je w naczyniu, połóż warstwę kremu, a następnie powtórz czynność (kładąc biszkopty i krem). Wierzch deseru posyp kakao. Tiramisu odłóż do lodówki na minimum kilka godzin. Smacznego!
Nasi użytkownicy kochają włoskie desery, zobacz jakie przepisy na tiramisu przygotowali w swoich kuchniach.
Zobacz także:
Gotowanie kaszy gryczanej. Trik, dzięki któremu zawsze wyjdzie idealnie sypka »
Wystarczy pół szklanki dziennie. Ta mikstura przeniesie działanie jelit na wyższy poziom »
Pij łyżkę dziennie, a organizm ci podziękuje. Najzdrowszy z krzewów kwitnie właśnie teraz »