W Europie brakuje cebuli. Podrożała dwukrotnie

Tak wysokich cen cebuli nie widzieliśmy od dziesięcioleci. Susza, która dotknęła Europę, sprawiła, iż zapłacimy za nią niemal dwa razy więcej niż w ubiegłym roku.

Fot. Cezary Pecold / FORUM

W ubiegłym roku Polaków straszyły ceny masła. Już niedługo podobny los może podzielić cebula. Chociaż trudno w to uwierzyć, może ona stać się trudnodostępnym rarytasem. Jeszcze do niedawna była jednym z najtańszych warzyw, które dodawaliśmy niemal do każdej potrawy. Niestety, w ostatnim czasie ceny cebuli poszybowały do góry, co może sprawić, że dwa razy zastanowicie się zanim włożycie ją do koszyka.

Od ubiegłego roku hurtowa cena cebuli wzrosła aż o 96%, a przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi prognozują, iż warzywo to będzie jeszcze droższe. W tym roku producenci otrzymują około 1,38 zł za kilogram cebuli, tymczasem we wrześniu 2017 roku cena tego warzywa wahała się od 60 do 70 groszy za kilogram. Analitycy wskazują, iż ostatnio cena cebuli była tak wysoka w 2004 roku.

Pobierz aplikację smaker

Dlaczego cebula jest tak droga?

Skąd tak nagły wzrost cen? Przyczyną jest susza, która w tym roku dotknęła niemal całą Europę. Polskie zbiory są niemal o 14% niższe. Sytuacja wygląda jeszcze gorzej w innych krajach. Holenderscy rolnicy, którzy do tej pory dostarczali na europejski rynek największe ilości tego warzywa, wyprodukowali aż 30% mniej cebuli niż w roku 2017. Podobnie stało się we Francji i w Niemczech.

Niższe zbiory bezpośrednio odbijają się na cenie warzyw w sklepach. Czarny scenariusz zakłada, iż konsumpcja cebuli w całej Europie drastycznie spadnie. Co gorsza, nie jest to jedyne warzywo, którego cena wzrośnie w najbliższym czasie. Eksperci alarmują, iż podobny los może spotkać marchew, pietruszkę i inne warzywa korzeniowe. Susza sprawiła, że jest ich nie tylko mniej, ale są one także gorszej jakości.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 321

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 109

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4