Najlepsze przepisy na ogórki

W Europie brakuje cebuli. Podrożała dwukrotnie

Tak wysokich cen cebuli nie widzieliśmy od dziesięcioleci. Susza, która dotknęła Europę, sprawiła, iż zapłacimy za nią niemal dwa razy więcej niż w ubiegłym roku.

Fot. Cezary Pecold / FORUM

W ubiegłym roku Polaków straszyły ceny masła. Już niedługo podobny los może podzielić cebula. Chociaż trudno w to uwierzyć, może ona stać się trudnodostępnym rarytasem. Jeszcze do niedawna była jednym z najtańszych warzyw, które dodawaliśmy niemal do każdej potrawy. Niestety, w ostatnim czasie ceny cebuli poszybowały do góry, co może sprawić, że dwa razy zastanowicie się zanim włożycie ją do koszyka.

Od ubiegłego roku hurtowa cena cebuli wzrosła aż o 96%, a przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi prognozują, iż warzywo to będzie jeszcze droższe. W tym roku producenci otrzymują około 1,38 zł za kilogram cebuli, tymczasem we wrześniu 2017 roku cena tego warzywa wahała się od 60 do 70 groszy za kilogram. Analitycy wskazują, iż ostatnio cena cebuli była tak wysoka w 2004 roku.

Pobierz aplikację smaker

Dlaczego cebula jest tak droga?

Skąd tak nagły wzrost cen? Przyczyną jest susza, która w tym roku dotknęła niemal całą Europę. Polskie zbiory są niemal o 14% niższe. Sytuacja wygląda jeszcze gorzej w innych krajach. Holenderscy rolnicy, którzy do tej pory dostarczali na europejski rynek największe ilości tego warzywa, wyprodukowali aż 30% mniej cebuli niż w roku 2017. Podobnie stało się we Francji i w Niemczech.

Niższe zbiory bezpośrednio odbijają się na cenie warzyw w sklepach. Czarny scenariusz zakłada, iż konsumpcja cebuli w całej Europie drastycznie spadnie. Co gorsza, nie jest to jedyne warzywo, którego cena wzrośnie w najbliższym czasie. Eksperci alarmują, iż podobny los może spotkać marchew, pietruszkę i inne warzywa korzeniowe. Susza sprawiła, że jest ich nie tylko mniej, ale są one także gorszej jakości.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 18

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26527

60 min
22
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 786

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4