Fot. Cezary Pecold / FORUM
W ubiegłym roku Polaków straszyły ceny masła. Już niedługo podobny los może podzielić cebula. Chociaż trudno w to uwierzyć, może ona stać się trudnodostępnym rarytasem. Jeszcze do niedawna była jednym z najtańszych warzyw, które dodawaliśmy niemal do każdej potrawy. Niestety, w ostatnim czasie ceny cebuli poszybowały do góry, co może sprawić, że dwa razy zastanowicie się zanim włożycie ją do koszyka.
Od ubiegłego roku hurtowa cena cebuli wzrosła aż o 96%, a przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi prognozują, iż warzywo to będzie jeszcze droższe. W tym roku producenci otrzymują około 1,38 zł za kilogram cebuli, tymczasem we wrześniu 2017 roku cena tego warzywa wahała się od 60 do 70 groszy za kilogram. Analitycy wskazują, iż ostatnio cena cebuli była tak wysoka w 2004 roku.
Dlaczego cebula jest tak droga?
Skąd tak nagły wzrost cen? Przyczyną jest susza, która w tym roku dotknęła niemal całą Europę. Polskie zbiory są niemal o 14% niższe. Sytuacja wygląda jeszcze gorzej w innych krajach. Holenderscy rolnicy, którzy do tej pory dostarczali na europejski rynek największe ilości tego warzywa, wyprodukowali aż 30% mniej cebuli niż w roku 2017. Podobnie stało się we Francji i w Niemczech.
Niższe zbiory bezpośrednio odbijają się na cenie warzyw w sklepach. Czarny scenariusz zakłada, iż konsumpcja cebuli w całej Europie drastycznie spadnie. Co gorsza, nie jest to jedyne warzywo, którego cena wzrośnie w najbliższym czasie. Eksperci alarmują, iż podobny los może spotkać marchew, pietruszkę i inne warzywa korzeniowe. Susza sprawiła, że jest ich nie tylko mniej, ale są one także gorszej jakości.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
