Spis treści:
- Tołpyga – co to za ryba? Rodzaje tołpygi
- Tołpyga – wartości odżywcze
- Jakie właściwości ma tołpyga?
- Kto powinien jeść tołpygę, a kto nie?
- Jak przyrządzić tołpygę?
Tołpyga – co to za ryba? Rodzaje tołpygi
Tołpyga jest rybą z rodziny karpiowatych pochodzącą z Azji Wschodniej, która żyje zarówno w wodach stojących (stawy, jeziora), jak i płynących (rzeki). W Polsce jest rybą introdukowaną. Hoduje się ją w stawach ze względu na walory smakowe oraz to, że żywi się fitoplanktonem, dzięki czemu ogranicza powstawanie glonów w zbiornikach wodnych. Tołpyga może osiągnąć nawet 50 kg masy.
Występują dwa rodzaje tołpygi – pstra i biała. Różnią się od siebie przede wszystkim rozmiarem (tołpyga biała jest zazwyczaj większa) oraz barwą.

Tołpyga – wartości odżywcze
Jakich wartości odżywczych dostarcza mięso z tołpygi? W 100 g ryby znajduje się około 11,5 g białka oraz 9,4 g tłuszczu. Nie jest to zbyt kaloryczny przysmak, co z pewnością docenią osoby będące na diecie odchudzającej. 100 g tołpygi zawiera jedynie 131 kcal. Oczywiście, w przypadku usmażenia jej na tłuszczu, kaloryka posiłku z pewnością się zwiększy.
Tołpyga to również doskonałe źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi:
- witaminę A;
- witaminę E;
- witaminy z grupy B;
- żelazo;
- wapń;
- selen.
Jakie właściwości ma tołpyga?
Warto włączyć tołpygę do swojego jadłospisu nie tylko ze względu na jej smak, ale również prozdrowotne właściwości. Ryba ta jest zdrowa i pełna kwasów tłuszczowych omega-3. Przyczyniają się one do regulowania poszczególnych procesów zachodzących w organizmie, a także mogą obniżać ciśnienie krwi.
Tołpyga to również doskonałe źródło białka będącego budulcem mięśni. Regularne spożywanie tej ryby (przynajmniej raz w tygodniu) może wspomóc pokrycie zapotrzebowania organizmu na witaminy i minerały niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.
Kto powinien jeść tołpygę, a kto nie?
Tołpyga jest zalecana osobom, dla których ważna jest zdrowa dieta. Przyrządzona w odpowiedni sposób (np. na parze) jest również doskonałą propozycją dla tych, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.
A kto nie powinien sięgać po tołpygę? Jej spożycie powinny ograniczyć kobiety w ciąży. Ryby tej nie zaleca się również podawać małym dzieciom, z uwagi na dużą ilość znajdujących się w niej ości.
Jak przyrządzić tołpygę?
Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób przyrządzić tołpygę. Najzdrowszym sposobem jest skorzystanie z parownicy. Tak przygotowana ryba zachowa świetne walory smakowe, będzie soczysta, a zarazem niskokaloryczna.
Tołpygę można również upiec w piekarniku z dodatkiem oliwy, tymianku, białego pieprzu oraz czosnku. W ten sposób można przyrządzić sycący obiad, który zadowoli podniebienia każdego domownika. Ciekawym przepisem jest upieczenie tołpygi z dodatkiem białego wina. Efekt jest niezwykle aromatyczny i wart wypróbowania.
Tołpyga w białym winie

Tołpyga w białym winie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Filet z tołpygi smażony w panierce na głębokim tłuszczu to nieco mniej zdrowe rozwiązanie, jednak raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Wówczas świetnie komponuje się z frytkami oraz surówką z białej kapusty. Można również przyrządzić tołpygą pod pierzynką z warzyw. Ryba z dodatkiem musztardowej marynaty będzie smakować wyjątkowo!
Tołpyga pod warzywną pierzynką

Tołpyga pod warzywną pierzynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »
Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »
Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »