Grill - temat specjalny

Wędkarze ją uwielbiają, jest bardzo zdrowa i lepsza od karpia. Jak przyrządzić tołpygę?

Tołpyga to ryba, która często jest łowiona przez doświadczonych wędkarzy. Występuje zazwyczaj w rzekach i jeziorach. Ze względu na swoje właściwości, tołpygę hoduje się w prywatnych stawach. Jakie wartości odżywcze znajdziemy w tej rybie i jak się ją przyrządza? Odpowiadamy.

Dlaczego warto jeść tołpygę? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tołpyga – co to za ryba? Rodzaje tołpygi 

Tołpyga jest rybą z rodziny karpiowatych pochodzącą z Azji Wschodniej, która żyje zarówno w wodach stojących (stawy, jeziora), jak i płynących (rzeki). W Polsce jest rybą introdukowaną. Hoduje się ją w stawach ze względu na walory smakowe oraz to, że żywi się fitoplanktonem, dzięki czemu ogranicza powstawanie glonów w zbiornikach wodnych. Tołpyga może osiągnąć nawet 50 kg masy. 

Występują dwa rodzaje tołpygi – pstra i biała. Różnią się od siebie przede wszystkim rozmiarem (tołpyga biała jest zazwyczaj większa) oraz barwą. 

Tołpyga – wartości odżywcze 

Jakich wartości odżywczych dostarcza mięso z tołpygi? W 100 g ryby znajduje się około 11,5 g białka oraz 9,4 g tłuszczu. Nie jest to zbyt kaloryczny przysmak, co z pewnością docenią osoby będące na diecie odchudzającej. 100 g tołpygi zawiera jedynie 131 kcal. Oczywiście, w przypadku usmażenia jej na tłuszczu, kaloryka posiłku z pewnością się zwiększy. 

Tołpyga to również doskonałe źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi: 

  • witaminę A; 
  • witaminę E; 
  • witaminy z grupy B; 
  • żelazo; 
  • wapń; 
  • selen. 

Jakie właściwości ma tołpyga? 

Warto włączyć tołpygę do swojego jadłospisu nie tylko ze względu na jej smak, ale również prozdrowotne właściwości. Ryba ta jest zdrowa i pełna kwasów tłuszczowych omega-3. Przyczyniają się one do regulowania poszczególnych procesów zachodzących w organizmie, a także mogą obniżać ciśnienie krwi. 

Tołpyga to również doskonałe źródło białka będącego budulcem mięśni. Regularne spożywanie tej ryby (przynajmniej raz w tygodniu) może wspomóc pokrycie zapotrzebowania organizmu na witaminy i minerały niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. 

Kto powinien jeść tołpygę, a kto nie? 

Tołpyga jest zalecana osobom, dla których ważna jest zdrowa dieta. Przyrządzona w odpowiedni sposób (np. na parze) jest również doskonałą propozycją dla tych, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. 

A kto nie powinien sięgać po tołpygę? Jej spożycie powinny ograniczyć kobiety w ciąży. Ryby tej nie zaleca się również podawać małym dzieciom, z uwagi na dużą ilość znajdujących się w niej ości. 

Jak przyrządzić tołpygę? 

Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób przyrządzić tołpygę. Najzdrowszym sposobem jest skorzystanie z parownicy. Tak przygotowana ryba zachowa świetne walory smakowe, będzie soczysta, a zarazem niskokaloryczna. 

Tołpygę można również upiec w piekarniku z dodatkiem oliwy, tymianku, białego pieprzu oraz czosnku. W ten sposób można przyrządzić sycący obiad, który zadowoli podniebienia każdego domownika. Ciekawym przepisem jest upieczenie tołpygi z dodatkiem białego wina. Efekt jest niezwykle aromatyczny i wart wypróbowania.  

Tołpyga w białym winie

 Tołpyga w białym winie Zobacz przepis

Tołpyga w białym winie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Filet z tołpygi smażony w panierce na głębokim tłuszczu to nieco mniej zdrowe rozwiązanie, jednak raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Wówczas świetnie komponuje się z frytkami oraz surówką z białej kapusty. Można również przyrządzić tołpygą pod pierzynką z warzyw. Ryba z dodatkiem musztardowej marynaty będzie smakować wyjątkowo!

Tołpyga pod warzywną pierzynką

 Tołpyga pod warzywną pierzynką Zobacz przepis

Tołpyga pod warzywną pierzynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »

Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »

Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 245

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17