Przed nami wielki finał pierwszej polskiej edycji "Bake Off Junior"! W ostatnim kulinarnym starciu zmierzą się Julia Kucharzewska, Małgorzata Kosior, Maria Deperas i Anna Zakrzewska. Na finalistki czekają dwa zadania, po których jurorzy Krzysztof Ilnicki i Michał Bryś, wyłonią zwyciężczynię, która otrzyma tytuł Polskiego Mistrza Wypieków Bake Off Junior oraz 25 tysięcy złotych! W pierwszej konkurencji uczestniczki będą musiały przygotować owocową kostkę Rubika. W drugiej, autorskiej, finalistki będą miały za zadanie upiec tort. Jest jeden warunek - nie może być czekoladowy. Dodatkowo, na każdym wypieku powinny znaleźć się ozdoby inspirowane ulubionymi bajkami. Która uczestniczka wygra pierwszą polską edycję "Bake Off Junior"? Przekonamy się już w niedzielę, o godzinie 15:15, w TVP2.

Kim są finalistki?
Maria Deperas ma 13 lat, pochodzi z Chotomowa. Jest uczennicą ósmej klasy szkoły podstawowej. Pierwszy wypiek wykonała w wieku ośmiu lat. Metodą prób i błędów udało się jej stworzyć własną wersję makowego tortu. Popisowym deserem jest tarta cytrynowa. Gra na fortepianie i gitarze akustycznej. Interesuje się fotografią kulinarną, piłką ręczną, windsurfingiem i muzyką. Uczęszcza na zajęcia kulinarne, na których poznaje m.in. różne techniki kulinarne i specjały kuchni z całego świata.
Zobacz przepis Marysi na tort czekoladowo-pomarańczowy. Kliknij >>
Julia Kucharzewska, 12 latka z Lublina. Na co dzień uczęszcza do Szkoły Sióstr Urszulanek Unii Rzymskiej w Lublinie. Przygodę z pieczeniem zaczęła jako kilkuletnia dziewczynka. Jej popisowym wypiekiem jest tarta czekoladowa. W przyszłości chciałaby zostać architektem lub prowadzić warsztaty kulinarne.
Zobacz przepis Julii na tort czekoladowy. Kliknij >>
Anna Zakrzewska ma 13 lat i mieszka w Poznaniu.
Uczennica gimnazjum katolickiego. Piecze od czterech lat a jej popisowym deserem jest krem karmelowy serwowany w słoiczkach. Odnosi sukcesy na arenie sportowej. W 2018 roku została Mistrzynią Polski Młodzików w judo. Może pochwalić się także sukcesami w bieganiu. Występowała w zespole Dzieci Jarocina. Ma na koncie udział w kilku kampaniach reklamowych.
Zobacz przepis Ani czekoladowy ogród. Kliknij >>
Małgorzata Kosior, 12 lat, Ząbki. Zaczęła piec, kiedy miała zaledwie 9 lat. Jest uczennicą szkoły podstawowej i szkoły muzycznej. Obok szlifowania kulinarnych umiejętności jej największą pasją są: gra na fortepianie, taniec i aktorstwo. Jej specjalnością jest szarlotka według przepisu przekazywanego w rodzinie z pokolenia na pokolenie oraz tiramisu według receptury stworzonej przez jej tatę.
Zobacz przepis Małgosi na czekoladową pychotę. Kliknij >>