Trudno wyobrazić sobie bardziej uniwersalne danie niż sałatka – można wyczarować ją z wielu różnych składników – nawet tych, które zalegają ci w lodówce. Przysmak ten doskonale smakuje jako dodatek do innych dań oraz jako oddzielna przekąska – to właśnie dlatego tak wiele osób serwuje ją na imprezach oraz zabiera do pracy lub do szkoły.
Chcesz stworzyć coś niebanalnego ze swoich ulubionych warzyw i owoców? Postaw na sałatki warstwowe w słoiku – przepisy na ten wyjątkowy specjał są tak liczne, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Sałatki warstwowe w słoiku – przepisy
Sałatka z kaszą jaglaną i rzodkiewką
Jak wiadomo, sałatki to nie tylko warzywa – można dodawać do nich wiele innych składników, w tym makarony, ryby, mięsa, owoce morza oraz kasze. To właśnie kasza jaglana stanowi kluczowy składnik naszego pierwszego przepisu na wiosenne sałatki warstwowe w słoiku.
Jak przyrządzić potrawę w tej wersji? Poza kaszą musisz zaopatrzyć się w jajko, rzodkiewkę, zielonego ogórka, marchewkę, kiełki brokuła oraz rukolę. Niezbędne są również produkty na dressing, tj. oliwa z oliwek, miód, musztarda, czosnek oraz sok z cytryny.
Realizację przepisu rozpocznij od pokrojenia lub rozdrobnienia warzyw – rzodkiewkę pokrój w plastry, a ogórka w grubszą kostkę. Jeśli chodzi o marchewkę, najlepiej zetrzeć ją na tarce. Po wykonaniu tych czynności zabierz się za robienie dressingu – wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
Ostatnim etapem jest warstwowe ułożenie warzyw w słoiku. Najpierw wlej na jego dno sos, a następnie wrzuć ogórka, rzodkiewkę, marchewkę, ugotowaną kaszę jaglaną, rukolę, pokrojone jajko oraz kiełki brokuła. Tuż przed podaniem zakręć słoik i kilka razy nim potrząśnij, żeby dressing równomiernie rozprowadził się po wszystkich warstwach.
Sprawdź także: Te sałatki są znane na całym świecie. Sprawdź, czy jadłeś je wszystkie!
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Masz ochotę na rybną warstwową sałatkę w słoiku? Przepis na wersję z tuńczykiem to idealna opcja dla ciebie! Powstaje ona z kilku prostych składników, tj. tuńczyka w sosie własnym, makaronu, pomidorków koktajlowych oraz świeżej rukoli. W razie potrzeby możesz dodać również kukurydzę oraz ugotowane jajko.
Pyszne sałatki zawsze idą w parze z aromatycznym dressingiem. W tym przypadku najlepszym wyborem będzie pesto, w skład którego wchodzi czosnek, parmezan, oliwa z oliwek, rukola, płatki migdałowe oraz sól i pieprz.
Pokrój pomidorki koktajlowe w plastry lub połówki i odsącz tuńczyka z zalewy. W kolejnym kroku możesz zrobić pesto – wystarczy wrzucić wszystkie produkty do kielicha blendera, zmiksować i doprawić. Jak układać warstwy sałatki? Zacznij od pesto, a następnie dodaj makaron, rukolę, pomidorki koktajlowe, tuńczyka oraz jajko i kukurydzę (opcjonalnie).
Zobacz: Sałatka pomidorowo-morelowa
Sałatka owocowa
Wiosenne sałatki warstwowe w słoiku nie muszą powstawać jedynie z warzyw. Równie dobrze sprawdzą się tutaj owoce, które zamienią je w pyszne i zdrowe desery. Po które z nich warto sięgnąć? Do wyboru, do koloru! Świetną opcją będą owoce sezonowe, zwłaszcza truskawki, wiśnie, jagody oraz agrest. Równie dobrze możesz uwzględnić w swojej recepturze maliny, winogrona, kiwi, arbuza, brzoskwinie, gruszki oraz jabłka.
Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest umycie i osuszenie owoców. Następnie obierz je ze skóry, pokrój w większą kostkę i ułóż w słoiku wedle uznania. Aby jeszcze bardziej podkreślić ich słodki smak, polej je odrobiną miodu lub syropu klonowego. Chcesz podnieść sytość swojej przekąski? Zatem dodaj do niej bakalie, np. orzechy włoskie, nerkowce lub migdały.
Sałatka owocowo-warzywna
Owoce i warzywa tworzą bardzo zgrany duet, dlatego warto wykorzystać ten fakt i wyczarować z nich owocowo-warzywne sałatki warstwowe w słoiku – przepisy na ten przysmak są niezwykle uniwersalne, więc możesz dopasowywać je do własnych preferencji. Jeśli zależy ci na czymś oryginalnym i wyjątkowo smacznym, na swojej zakupowej liście umieść mango, czerwoną cebulę, szpinak, awokado oraz sól i pieprz. Doskonałym dodatkiem będzie również gotowana ciecierzyca.
Obierz grejpfruta ze skóry, usuń błonki i pokrój go na mniejsze kawałki. Szpinak opłucz i osusz, mango i awokado pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Po przygotowaniu wszystkich produktów ułóż je warstwami w słoiku – możesz zacząć od szpinaku, a następnie dołożyć grejpfrut, mango, cebulę oraz ciecierzycę. Całość polej oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem zakręć słoik i kilka razy nim potrząśnij.
Sałatka z burakiem, fetą i orzechami
Naszła cię ochota na fetę, ale sałatka grecka już dawno ci się znudziła? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać ją do wiosennej sałatki w słoiku! Feta to produkt, który idealnie komponuje się z wieloma składnikami, zwłaszcza burakiem, rukolą i orzechami. Warto wzbogacić ją również o słodki akcent, np. truskawki, figi lub pomarańcze.
Upiecz buraka i pokrój go w większą kostkę. Orzechy upraż na suchej i dobrze rozgrzanej patelni, a po obróbce termicznej odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie możesz przyrządzić sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Wlej go do słoika i zacznij dokładać warstwy z rukoli, buraka, fety, wybranych owoców oraz orzechów.
Sałatka z kurczakiem
Wśród przepisów na wiosenne sałatki w słoiku nie może zabraknąć wersji z kurczakiem. Dodatek w postaci mięsa sprawia, że jest ona niezwykle sycąca i pożywna. Możesz przygotować ją na bazie filetu oraz takich komponentów jak czerwona cebula, pomidorki koktajlowe, awokado, sałata rzymska, jajko, sok z limonki oraz szczypiorek. Przydadzą ci się również składniki na dressing, tj. miód, musztarda, ocet winny, oliwa z oliwek, skórka z limonki oraz sól i pieprz.
Pokrój awokado w kostkę i skrop je sokiem z limonki. Pomidorki podziel na połówki, a jajko na ćwiartki. Posiekaj sałatę i pokrój cebulę w piórka. Wlej na dno słoika miodowo-musztardowy dressing i ułóż kolejno warstwy z sałaty, cebuli, awokado, jajek oraz kawałków piersi kurczaka. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić smak potrawy, możesz dodać do niej wędzony boczek.
Sałatkę z kurczakiem – jak każdą inną – należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiku. Tylko w ten sposób długo zachowa swoją świeżość i będzie zachwycała swoim smakiem i aromatem. Smacznego!
1. Warstwowa południowa sałatka z kurczakiem
Zobacz przepisWarstwowa sałatka z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Zobacz przepisSałatka warstwowa z tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Śląska sałatka warstwowa
Zobacz przepisSałatka warstwowa - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sałatka warstwowa gyros
Zobacz przepisSałatka warstwowa gyros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sałatka warstwowa z kurczakiem
Zobacz przepisSałatka warstwowa z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sałatka warstwowa warzywno-owocowa
Zobacz przepisJak zrobić sałatkę warstwową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Szczaw do słoików na zimę: Idealny do zupy! »
Dlaczego ogórki są gorzkie? Lista najczęstszych przyczyn i sposoby zapobiegania »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »