Grill - temat specjalny

Wzmocni serce, poprawi odporność i trawienie. Jak zrobić i stosować oxymel z głogu?

Choć nie zastąpią leków, to wspaniale wspierają organizm. Domowe, naturalne specyfiki świetnie stosować profilaktycznie - na poprawę odporności, lepsze trawienie czy wzmocnienie serca. Odkryj, na co pomaga głogowy ocet z miodem i jak zrobić oxymel z głogu. Co ciekawe, tę miksturę stosowano już w renesansie.

Jak zrobić oxymel z głogu? Właściwości owocu korzystnie wpływają na niemal cały organizm | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Owoce głogu kojarzą się z charakterystycznym gorzko-kwaśnym smakiem. Można je jeść na surowo, ale najczęściej przyrządza się z nich aromatyczne przetwory - nalewki, konfitury, napar czy wino. Dowiedz się, jak zrobić oxymel z głogu, czyli kolejną miksturę, która jest nie tylko pyszna, ale też pomaga organizmowi w lepszym funkcjonowania. Odkryj, jak pić i na co pomaga głogowy ocet z miodem.

Sprawdź także: Na dobre trawienie, zdrową wątrobę i nerki. Jak zrobić domowy ocet śliwkowy, kto powinien go pić?

Owoce głogu - skład i wartości odżywcze

Owoce głogu to bogate źródło witamin i minerałów. W jagodach kryją się m.in. witaminy A, C, E i te z grupy B oraz sole mineralne - mangan, krzem, kobalt, potas, wapń i żelazo. Roślina nie tylko uzupełnia niedobory tych składników, ale też dostarcza błonnik pokarmowy oraz silne antyoksydanty.

Do wartości odżywczych głogu zaliczyć można m.in. flawonoidy i glikozydy, które mobilizują serce do wydajniejszej pracy, przy jednoczesnym zmniejszeniu częstotliwości jego skurczów. To szczególnie korzystne dla wszystkich sercowców i nadciśnieniowców. 

Warto pamiętać, że głóg jest stosunkowo kaloryczny, bo w 100 gramach dojrzałych owoców zawiera aż 391 kalorii.

Jakie właściwości mają owoce głogu?

Wartości odżywcze owoców sprawiły, że chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o właściwościach głogu? Nic dziwnego, te naprawdę pozytywnie zaskakują. Do najważniejszych zalicza się silne oddziaływanie na układ krwionośny. Głóg nie tylko wspiera serce do spokojniejszej pracy, ale też reguluje krążenie. Łagodnie obniża ciśnienie krwi, zmniejsza stężenie „złego” cholesterolu LDL, a także wykazuje działanie uspokajające.

Jakie właściwości mają owoce głogu? Chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, rozwojem nowotworów oraz miażdżycy. Dzięki silnym antyoksydantom opóźnia starzenie się organizmu. To niejedyne zalety regularnego sięgania po ten produkt - wspiera on też układ trawienny. Pomaga jelitom oraz wątrobie w lepszej pracy.

Jak zrobić oxymel z głogu?

Zanim odkryjesz, jak zrobić prozdrowotną miksturę z głogu, musisz dowiedzieć się, co to jest oxymel. Liczne wzmianki na temat specyfiku znaleźć można już w renesansowych księgach. Łacińska nazwa „oxymelli” wyjaśnia, czym jest prozdrowotny napój - w dosłownym tłumaczeniu to kwas i miód. Praktycznie to połączenie miodu i octu owocowego, które kiedyś stosowane było jak lek. Oxymel otrzymywano wskutek gotowania wody, miodu i octu. Dzisiaj to domowe remedium na wiele przypadłości, wspaniale wspierające współczesną farmakologię.

Jak zrobić oxymel z głogu? Przepis wcale nie jest zbyt skomplikowany. Na początku zaopatrz się w odpowiednie składniki: domowy ocet jabłkowy, miód naturalny, suszone kwiaty, owoce i liście głogu. Jeśli zależy ci na bardzo słodkim napoju, wypróbuj proporcje pięciu części miodu na jedną część octu. Jeśli lubisz mocno cierpki smak, złącz trzy części octu z jedną częścią miodu. Nie lubisz ekstremalnych smaków? Najlepiej użyć jednej części octu do trzech części miodu. 

Przygotowanie oxymelu z głogu trzeba zacząć od napełnienia garnka owocami, liśćmi i kwiatami (porcja: mniej więcej 1/3 większego słoika). Następnie trzeba dolać mniej niż 1/2 słoika octu i więcej niż 1/2 słoika miodu. Wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Potem zmniejsz palnik na minimalną moc i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Po tym czasie wyłącz i pozostaw pod przykryciem na całą noc.

Kolejnego dnia, z samego rana, ponownie podgrzej i ugnieć dokładnie owoce (na pulpę). Zdejmij z ognia. Przygotuj drugi garnek, połóż na nim durszlak wyściełany gazą i wlej oxymel. Zostaw na ok. trzy godziny do całkowitego przecedzenia. Otrzymany płyn przelej do czystych, szklanych butelek. Przechowuj w lodówce.

Jak pić i na co pomaga głogowy ocet z miodem?

Wiesz już, jak zrobić oxymel z głogu. Pamiętaj, żeby przechowywać go w lodówce. Jak pić głogowy ocet z miodem? Stosuj jedną lub dwie łyżeczki do przyprawiania potraw lub zimnych i ciepłych napojów. Jeśli chcesz podkręcić smak i właściwości mikstury, do dań dorzuć też owoce (np. jabłko czy skórkę z cytryny) oraz przyprawy (imbir czy cynamon). 

Na co pomaga oxymel z głogu? Przede wszystkim wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, ma zbawienny wpływ na układ trawienny - przyspiesza metabolizm, reguluje pracę jelit, wspomaga produkcję żółci, ułatwia trawienie. Nie bez znaczenia jest też poprawa koncentracji i pamięci, które regularne stosowanie oxymelu może przynieść. 

Kto nie powinien pić głogowego octu z miodem? Przeciwwskazaniem do stosowania oxymelu będzie: zbyt młody wiek (poniżej 12 roku życia), niskie ciśnienie krwi, uczulenie lub nadwrażliwość na głóg, ciąża i karmienie piersią, poważne dolegliwości wątroby czy skłonności do zgagi.

Źródła: Smaker.pl, sekrety-zdrowia.org, aptekaolmed.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Warzywa, które mają więcej wapnia niż mleko. Idealne na diecie roślinnej »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Pełne witamin C i K. Niszczą wolne rodniki, obniżają poziom złego cholesterolu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17