Mają cierpki smak i mocno czerwony kolor. Znakomicie kontrastują ze słodkimi ciastami i deserami, ale pasują również do dań mięsnych. Są niezwykle bogate w witaminy i minerały, a ich właściwości ceniono już w medycynie ludowej. O jakich owocach mowa? O naszych polskich wiśniach!

Fot. 123RF/Picsel

Sezon na wiśnie trwa zaledwie miesiąc i wypada właśnie teraz - w lipcu. Jeśli macie przydomowe ogródki, a w nich drzewa wiśniowe, to wiedzcie, że jesteście szczęściarzami, ponieważ te małe, niepozorne owoce kryją w sobie mnóstwo cennych składników, które zbawiennie wpływają na nasz organizm.

Wiśnie swój intensywny kolor zawdzięczają antocyjanom (związkom chemicznym z grupy flawonoidów), które wspierają pracę układu odpornościowego oraz zmniejszają stany zapalne występujące w organizmie. Pomagają także w łagodzeniu bólu spowodowanego chorobami reumatycznymi. Według medycyny ludowej picie naparu przygotowanego z ogonków wiśni może zapobiegać powstawaniu obrzęków.

Owoce te są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów, dzięki związkom aktywnym mogą znacząco zmniejszać ryzyko zachorowania na raka! Z tego powodu wiśnie znalazły się na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) - mierzącej zdolność antyoksydacyjną produktów spożywczych.

Warto dodać również, że wiśnie znakomicie wpływają na pracę układu naczyniowo-sercowego, wszystko dzięki dużej zawartości witaminy C, błonnika i potasu.

Komu poleca się jedzenie wiśni?

Spożywanie wiśni, najlepiej w postaci soku, zaleca się osobom, które cierpią na bezsenność. Badania przeprowadzone w 2010 roku w Stanach Zjednoczonych wykazały, że melatonina występująca w tych owocach oraz ich cierpki smak zmniejszają problemy z zasypianiem u osób starszych.

Po wiśnie powinny sięgać ci, którzy cierpią na schorzenia układu moczowego lub kamicę nerkową - oczywiście należy pamiętać, że same owoce nie są lekarstwem, mogą jedynie pomóc w walce z wymienionymi przypadłościami.

Kto powinien unikać wiśni?

Te cierpkie owoce potęgują uczucie głodu, w związku z tym powinny ich unikać osoby borykające się z nadwagą. Nie są one polecane również cierpiącym na cukrzycę typu II.

Jakie potrawy przygotować z dodatkiem wiśni?

Nie od dzisiaj wiadomo, że warto jeść sezonowo. Dlatego w lipcu koniecznie zaopatrzcie się w sporą dawkę pysznych wiśni. Możecie przygotować z nich wspaniałe ciasta, desery lub pokusić się o zrobienie przetworów na zimę - kompotów i dżemów. Zachęcamy do skorzystania z przepisów naszych użytkowników, bo jak nikt inny znają się na kulinariach.

 

1. Pełnoziarniste brownie z rumem i wiśniami

  Przepis na pełnoziarniste brownie

Fot. programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wiśnie w kruchym cieście

 Przepis na kruche z wiśniami

Fot. kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nalewka z wiśni

 Przepis na nalewkę z wiśni

Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Lody wiśniowe

 Przepis na lody wiśniowe

Fot. agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowy sok z wiśni na zimę

 Przepis na sok z wiśni

Fot. babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Marmolada wiśniowa

Przepis na marmoladę wiśniową

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

Odsłon: 8150

60 min
15

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 69125

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 12914

60 min
22
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 5011

30 min
39
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 419336

60 min
1147