Spis treści:
- Jakie właściwości mają młode szyszki sosny?
- Jak zrobić syrop z młodych szyszek sosny?
- Jak pić syrop z młodych szyszek sosny?
- Co można zrobić z młodych szyszek sosny?
Nie przegap okazji na przygotowanie prozdrowotnego syropu lub dżemu. W drugiej połowie maja trwa sezon na zbiór młodych szyszek sosny. Są wtedy małe, zielone, soczyste i miękkie (możliwe do przekrojenia). Najlepiej zbierać je z dala od miasta (gdzie mogą być zanieczyszczone) i w jednorazowych rękawiczkach (są lepkie od żywicy). Najważniejsze, żebyś czuł od nich mocny iglasty aromat. Nie wiedziałeś, że można je jeść? Dowiedz się zatem, co można zrobić z młodych szyszek sosny.
Sprawdź także: Syrop z pędów sosny - jak zrobić?
Jakie właściwości mają młode szyszki sosny?
Młode szyszki sosny to główny składnik syropu, który pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe. Jakie jeszcze właściwości mają młode szyszki sosny? Ze względu na to, że wykazują właściwości wykrztuśne, dezynfekujące i udrażniające, poleca się je głównie na katar, zapalenie krtani, chrypkę, ogólne przeziębienie i na objawy astmy.
Ze względu na zawartość witaminy C i minerałów, wzmacniają układ immunologiczny, są paliwem dla mózgu i dodają energii. Regularne picie syropu z młodych szyszek sosny rekomenduje się więc osobom zmęczonym lub z osłabioną odpornością. Ponadto, działa też przeciwmiażdżycowo i rozkurczowo.
Młode szyszki sosny mają też dobry wpływ na układ pokarmowy i działa moczopędnie, oczyszczając organizm ze szkodliwych substancji i zalegających resztek.
Jak zrobić syrop z młodych szyszek sosny?
Przepis na syrop z młodych szyszek sosny wcale nie jest skomplikowany. Do jego przyrządzenia wystarczą ci dwa składniki - pół kilograma szyszek i pół kilograma cukru. Jeśli chcesz przygotować więcej lub mniej prozdrowotnej mikstury, po prostu zachowaj proporcję 1:1.
Jak zrobić syrop z młodych szyszek sosny? Na początku uzbieraj zielone szyszki - rób to ostrożnie, w rękawiczkach jednorazowych i tak, żeby nie uszkodzić gałązek. Szyszki opłucz pod letnią wodą, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Możesz je też przez chwilę namoczyć w ciepłej wodzie. Następnie pokrój je w plasterki (powinny być na tyle miękkie, żeby nie sprawiło ci to trudności).
Przełóż szyszki na dno słoja, zasyp warstwą cukru i ponownie ułóż warstwę z szyszek, zasyp cukrem (aż do wykończenia składników). Zakręć i postaw na kilka dni w nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie okna. Każdego dnia wstrząsaj naczyniem, aby cukier się mieszał i rozpuszczał. Kiedy syrop będzie już w ponad połowie słoika (po ok. pięciu dniach), odcedź płyn, przelewając go do butelek - najlepiej przez gazę. W szklanym opakowaniu, trzymany w zacienionym miejscu, będzie zdatny do spożycia nawet przez rok (szczególnie, jeśli dodasz do niego odrobinę spirytusu).
Syrop z młodych szyszek sosny
Zobacz przepisSyrop z młodych szyszek sosny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak pić syrop z młodych szyszek sosny?
Dawkowanie mikstury wzmacniającej odporność będzie zależeć od tego, czy jesteś chory, czy zdrowy. Jak pić syrop z młodych szyszek sosny? Profilaktycznie sięgaj po niego z rana - wypij wtedy łyżeczkę. Możesz również rozpuścić łyżeczkę syropu w szklance wody albo filiżance letniej herbaty.
W trakcie przeziębienia przyjmuj syrop częściej, nawet do czterech łyżeczek dziennie. Syrop z młodych szyszek sosny mogą też spożywać starsze dzieci - nie podawaj im więcej niż łyżeczkę syropu, gdy są zdrowe i trzy łyżeczki w czasie infekcji. Pamiętaj jednak, żeby nie podawać najmłodszym syropu, jeśli zawiera spirytus!
Co można zrobić z młodych szyszek sosny?
Zostało ci trochę młodych szyszek sosny. Co można zrobić z takim zapasem? Oprócz wzmacniającego syropu warto jeszcze wypróbować przepis na dżem z młodych szyszek sosny. Również wzmacnia odporność i uzupełnia niedobory witamin. Świetnie wspiera podczas infekcji i zwalcza skutki zmęczenia.
Jak zrobić taką konfiturę? Przygotuj ok. 800 g szyszek, ok. 2 litry wody i ok. półtora kilograma cukru. Na początku umyj dokładnie szyszki w letniej wodzie i przełóż je do większego garnka. Zalej wodą tak, aby całkowicie przykryła szyszki. Gotuj przez 40 minut, a potem zostaw jeszcze na 10-12 godzin, aby wywar się parzył, a esencja wzmocniła.
Następnie - koniecznie przez gazę - odcedź płyn do innego garnka. Szyszki odstaw na bok. Do esencji dodaj cukier w stosunku 1:1. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez ok. półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając. Na 15 minut przed końcem dorzuć jeszcze szyszki (ok. 8 sztuk na pół litra słoika). Przemieszaj i gotuj przez wskazany czas. Zgęstniały dżem z młodych szyszek sosny przelej do czystych słoików i zakręć.
Zobacz także:
Byakuya to najdroższy deser świata. Produkt firmy Cellato kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów »
Genialny patent na idealnie miękkie i chrupiące kotlety schabowe »
Jak układać naczynia w zmywarce, by wszystkie były idealnie domyte? »