Spis treści:
- Ocet jabłkowy – dlaczego warto pić?
- Do czego używać octu jabłkowego?
- Jak zrobić ocet jabłkowy?
- Jeśli nie ocet jabłkowy, to może…?
- Czy każdy może wprowadzić ocet do swojej diety?
Ocet jabłkowy zajmuje wysokie miejsce na liście skutecznych naturalnych remediów. I nic w tym dziwnego – w końcu od lat ceniony jest za swoje liczne właściwości prozdrowotne. Zawiera on cenne enzymy, kwasy organiczne i przeciwutleniacze, które stanowią wartościowy dodatek do codziennej diety. Jego regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści. Dlaczego warto go pić i jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Sprawdź także: Jak zrobić olej z rokitnika? Przepis krok po kroku i wykorzystanie
Ocet jabłkowy – dlaczego warto pić?
Ocet jabłkowy – dlaczego warto pić napój z fermentowanych owoców? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – ponieważ zawiera on całe spektrum dobroczynnych składników aktywnych. Jest on bogaty w taki substancje jak pektyny, beta-karoten, biotyna, aminokwasy oraz witaminy z grupy B. Jest on również źródłem cennych enzymów, które nie pozostają bez znaczenia dla funkcjonowania układu pokarmowego.
Borykasz się z zaparciami lub innymi dolegliwościami trawiennymi? W takim razie wiedz, że ocet jabłkowy doskonale usprawnia pasaż jelitowy. Jego dodatkowym atutem jest jego pozytywne oddziaływanie na stężenie cukru we krwi. Dodając go do spożywanych potraw, spowalniasz rozkład skrobi na cukry proste, zapewniając sobie stabilną glikemię poposiłkową. Co ciekawe, doniesienia ze świata nauki jasno wskazują, że spożywanie octu zwiększa wrażliwość całego organizmu na insulinę, a także zmniejsza poziom hemoglobiny glikowanej i cholesterolu całkowitego.
Powyższy wpływ octu jabłkowego na organizm ma jeszcze jedną ogromną zaletę. Pozwala na łatwiejsze zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Co więcej, wypicie napoju na bazie wody i octu pomaga zmniejszyć uczucie głodu, co przekłada się na zjedzenie mniejszej ilości jedzenia podczas posiłku i rzadsze sięganie po nieplanowane przekąski. Dlatego jeśli zależy ci na pozbyciu się dodatkowych centymetrów w talii, czas na stałe włączyć ten nutraceutyk do swojej diety.
Regularne dodawanie octu jabłkowego do dań może poprawić twoją odporność. Zawiera on cenne przeciwutleniacze, które stanowią naturalną tarczę chroniącą twój organizm przed niekorzystnymi skutkami działania wolnych rodników. Ponadto dzięki zawartości kwasu octowego wspomaga on twój ustrój w walce z bakteriami i wirusami. Nie wolno także zapominać o tym, że ocet jabłkowy bezpośrednio przekłada się na poprawę składu mikroflory bakteryjnej, która warunkuje pracę całego układu immunologicznego.
Do czego używać octu jabłkowego?
Ocet jabłkowy to nie tylko skarbnica cennych substancji odżywczych – to również doskonały dodatek do pysznych i odżywczych dań. Jest on bardzo uniwersalny, ponieważ łączy się zarówno ze składnikami warzywnymi, jak i mięsnymi.
Do czego używać octu jabłkowego? Doskonale sprawdza się on na przykład jako uzupełnienie kolorowych sałatek – wystarczy wymieszać go z oliwą i przyprawami, aby stworzyć zdrowy dressing. Innym pomysłem na jego zastosowanie w kuchni jest włączenie go do marynaty, która zmiękczy mięso i nada mu lekko kwaskowatego charakteru.
Ocet jabłkowy świetnie komponuje się z wodą i miodem, tworząc orzeźwiający napój wspomagający trawienie. Taki napój możesz śmiało połączyć ze swoimi ulubionymi ziołami, w tym bazylią, miętą czy kolendrą. Warto również wykorzystać go jako składnik sosów i do kiszonych przetworów.
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni? Wbrew pozorom całe przedsięwzięcie jest znacznie prostsze, niż myślisz. Do jego wykonania potrzebujesz około kilograma jabłek – najlepiej antonówek, renet lub papierówek. Pamiętaj, aby wybierać takie, które nie były pryskane środkami chemicznymi. Dzięki temu sprawisz, że twój domowy ocet jabłkowy będzie jakości premium. Oprócz owoców przyda ci się litr przegotowanej wody oraz kilka łyżeczek stołowych cukru lub miodu.
Dokładnie umyj jabłka. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ na skórkach owoców znajdują się rozmaite bakterie i drożdże, które mogą przeszkadzać podczas procesu fermentacji. Odkrój potłuczone części – jeśli jakieś jabłko jest nadpsute, lepiej je wyrzucić. Jeśli natomiast mają one stłuczone fragmenty, wystarczy je wykroić.
Pokrój jabłka w ćwiartki – nie musisz pozbywać się gniazd nasiennych. Oddziel od nich zdrewniałe ogonki i umieść je w dużym słoiku. Zalej całość przegotowaną letnią wodą z dodatkiem miodu lub cukru. Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Owiń całość sznurkiem lub umieść gumkę recepturkę przy wylocie. Odstaw naczynie w ciemne i ciepłe miejsce.
W trakcie trwania procesu fermentacji kontroluj czy owoce są dokładnie przykryte przez połączenie wody i słodzika. Jeśli wystają one ponad linię wody, może pojawić się nieproszony gość, czyli pleśń. Co jakiś czas przemieszaj zawartość słoja za pomocą dużej i czystej łyżki. Fermentacja będzie trwać przez około miesiąc.
Gotowy ocet jabłkowy charakteryzuje się przejrzystością i posiada wyrazisty octowy aromat. Na samym końcu należy przelać go przez szmatkę do mniejszych naczyń. Co ciekawe, ocet jabłkowy można wyczarować również z obierków. To idealny sposób na zagospodarowanie resztek jedzenia. Cały proces wygląda dokładnie tak samo i idealnie sprawdzi się dla fanów podejścia zero waste.
Jeśli nie ocet jabłkowy, to może…?
Czy wiesz o tym, że ocet można wykonać z większości owoców? Jeśli nie przepadasz za smakiem tego na bazie jabłek, przyrządź ocet gruszkowy, winogronowy lub wiśniowy. Uwielbiasz eksperymenty kulinarne? Wobec tego z pewnością zainteresuje cię fakt, iż owoce można z powodzeniem łączyć z ziołami. Wśród najbardziej nieoczywistych zestawień warto wymienić ocet jarzębinowy, sosnowo-świerkowy, nawłociowy oraz jasnotowo-żółtlicowy. Wystarczy, że dasz się ponieść swojej kulinarnej fantazji.
Czy każdy może wprowadzić ocet do swojej diety?
Ocet jabłkowy to wspaniały dodatek do rozmaitych potraw. Wiele osób uwielbia go również w orzeźwiającym w połączeniu z miętą, bazylią, miodem i wodą mineralną. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na włączenie go do swojego menu. Octu nie powinny pić osoby zmagające się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, w tym uszkodzoną błoną żołądka lub dwunastnicy, nadżerką oraz wrzodami. Cierpisz na problemy związane z funkcjonowaniem twojej wątroby? W takim razie wiedz, że ty również powinieneś uważać na ten nutraceutyk.
Źródła: healthline.com, webmd.com, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Krupnik według Ani Starmach. Bez tego mięsa nie nabierze odpowiedniego smaku »
Już wiem, co podam na Wszystkich Świętych do kawy. Ciasto Dotyk Anioła smakuje niewiarygodnie »
Lunch do pracy w 20 minut. Gęste sycące zupy oraz sałatki na ciepło »