Fot. 123RF/Picsel
Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek?
Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, gdyż dostarcza nam wielu, cennych składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy między innymi witaminy A, B, D, E i K, cynk oraz żelazo.
Przygotowując żeberka, pamiętajcie o odpowiednim doborze przypraw oraz wcześniejszym ich obsmażeniu - tylko wówczas mięso będzie naprawdę delikatne i aromatyczne.
Jeśli potrzebujecie inspiracji, pomocą jak zwykle służą nasi użytkownicy, którzy sztukę przygotowywania żeberek opanowali do perfekcji.
Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ta wyjątkowo aromatyczna, słodko-kwaśna marynata idealnie pasuje do żeberek. Sekretem jest dobry miód, odpowiednio długie marynowanie oraz pieczenie. Całość zajmuje trochę czasu, jednak gwarantujemy, że na ten efekt warto czekać.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Podążajcie za radami naszego użytkownika, a uda wam się w prosty sposób przygotować wyjątkowo smaczną potrawę. Jeśli dodacie do tego delikatne kopytka otrzymacie idealny obiad.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak w ekspresowym tempie zgromadzić całą rodzinę przy stole? Postawić na nim tak przygotowane żeberka. Właściwie to wydaje nam się, że nie będziecie musieli czekać do tego momentu, gdyż już sam aromat rozchodzący się po domu, zwabi wszystkich do kuchni.
4. Żeberka z sosem piwno-śliwkowym
Fot. KatesKitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie od dziś wiadomo, że żeberka idealnie pasują do piwa. W tym wypadku, alkohol świetnie sprawdza się również jako marynata. Zaserwujcie je w trakcie imprezy, a gwarantujemy, że goście będą szukać pretekstu, by odwiedzić was ponownie.
5. Żeberka wieprzowe w winnym sosie
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A co powiecie na żeberka w nieco bardziej eleganckim wydaniu? Niemożliwe? A jednak! Uda wam się to osiągnąć za sprawą marynaty z czerwonego wina.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
6. Żeberka w ostrym sosie śmietanowym
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście żeberek w ten sposób, najwyższy czas to zmienić. Sos śmietanowy idealnie komponuje się z wieprzowiną, a całość będzie doskonałą propozycją na weekendowy obiad.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tak przygotowane żeberka robią prawdziwą furorę w Stanach Zjednoczonych. W czasie pieczenia napój karmelizuje się, tworząc na mięsie apetyczną, słodkawą glazurę.
8. Żeberka w sosie syczuańskim
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, z pewnością spodoba wam się ten przepis. Musimy was jednak ostrzec: jak przystało na danie z Syczuanu, jest ono bardzo ostre.
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto kolejny przepis, który wykorzystuje dobrze znaną i doskonale smakującą kombinację. Dzięki kapuście kiszonej mięso jest nie tylko wyjątkowo aromatyczne, ale również bardzo delikatne. Żeberka po prostu rozpływają się w ustach.
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gdy macie ochotę na danie kuchni amerykańskiej, sięgnijcie po ten przepis. Żeberka w sosie barbecue to klasyka zza oceanu, która równie dobrze sprawdza się w czasie rodzinnych obiadów, jak i niezobowiązujących spotkań z przyjaciółmi.