Spis treści:
Sezon jesienny można uznać za oficjalnie otwarty, wraz z chłodnymi dniami pojawia się oczywiście pierwszy katar i kaszel. Warto z wyprzedzeniem zadbać o zdrowie, sięgając po naturalne sposoby wzmacniania odporności. Nie od dziś wiadomo, że czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma to niezwykłe warzywo i wypróbuj 14-dniowa kuracja czosnkiem.
Sprawdź także: Nie wyrzucaj czosnku z kiszonych ogórków. Przygotuj zdrowotna tapenadę po polsku
Jakie właściwości ma czosnek?
Surowy czosnek to jeden z tych produktów, które w okresie jesienno-zimowym powinny znaleźć się w naszym codziennym menu. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu rewelacyjnie radzi sobie z infekcjami. Pomaga także zwalczać gorączkę oraz wspiera organizm podczas infekcji górnych dróg oddechowych. W składzie czosnku znajduje się allicyna, która działa jak naturalny antybiotyk i tiosulfinaty, które działają przeciwalergicznie. Jest także źródłem witamin z grupy B, C, A i PP, a także minerałów, magnezu, potasu, wapnia, niklu kobaltu i chromu.
Spożywanie czosnku wspiera również układ sercowo-naczyniowy, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, działa przeciwmiażdżycowo, pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu. Regularne jedzenie tego warzywa to także sposób na zapobieganie udarom i zawałom. Polecany jest także dla osób chorujących na cukrzycę oraz borykających się z insulinoopornością, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo czosnek wspiera usuwanie toksyny z organizmu, ma także działanie antynowotworowe, ponieważ zawiera przeciwutleniacze. Co więcej, ma działanie stymulujące wydzielanie się żółci, dzięki czemu korzystnie wpływa na trawienie.
14-dniowa kuracja czosnkiem – kto powinien ją stosować?
Na czym polega 14-dniowa kuracja czosnkiem? Nie jest niczym skomplikowanym, musisz jedynie pamiętać, aby codziennie, dwie godziny po ostatnim spożytym posiłku, zjeść ząbek czosnku. Wystarczy drobno go posiekać lub przecisnąć przez praskę. Taka kuracja pomoże wesprzeć układ immunologiczny, a także zadba o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Pomimo tego, że czosnek jest bardzo zdrowy, istnieją pewne przeciwwskazania do jego spożywania. Tyczy się to przede wszystkim osób, które borykają się z problemami z układem pokarmowym, takimi jak nadkwasota, refluks, choroba wrzodowa czy często bóle brzucha spowodowane zaburzeniami trawienia. Nie zaleca się go także osobom, które cierpią na choroby wątroby oraz mają niskie ciśnienie krwi.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, medonet.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku »
Wspiera odporność, zapobiega starzeniu i obniża cholesterol. Warto mieć w domowej apteczce »
Śniadanie 50 plus. Na jakie potrawy stawiać po pięćdziesiątce? »