Ewa_Gotuje

Zwykle używamy go do ryb, a powinniśmy częściej. Pieprz cytrynowy pomaga w odchudzaniu, trawieniu, podnosi odporność

Czy znasz wszystkie właściwości pieprzu cytrynowego i jesteś świadomy, z czego dokładnie się składa? Choć często doprawiamy nim ryby, zazwyczaj niewiele o nim wiemy. Tymczasem regularne spożywanie tej przyprawy korzystnie wpływa na organizm. Odkryj, jak stosować ją w kuchni, żeby było zdrowo i pysznie.

Pieprz cytrynowy to składnik diety odchudzającej. Skutecznie przyspiesza spalanie tłuszczu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdy sięgamy po pieprz, to raczej ten czarny lub biały. Tymczasem warto dowiedzieć się też, co to jest pieprz cytrynowy. Właściwości tej przyprawy są bardzo korzystne dla całego organizmu. Sprawdź zastosowanie w kuchni pieprzu cytrynowego i odkryj przepis na pyszną rybę.

Sprawdź także: Turbot, ryba o wyjątkowych właściwościach. Idealna dla walczących z wysokim ciśnieniem

Co to jest pieprz cytrynowy?

Jest mieszanką przypraw o cytrusowym posmaku. Jak powstaje pieprz cytrynowy? To naprawdę bogata kompozycja, która najczęściej zawiera: pieprz czarny i biały, kwasek i skórkę cytrynową, czosnek, cebulę, pasternak, kukurydzę i kurkumę. Ostatni składnik nadaje całości piękną, intensywnie żółtą barwę.

Pamiętaj, że w zależności od producenta - dostępne w sklepach gotowe mieszanki będą się różniły użytymi przyprawami (w niektórych np. znajduje się trochę cukru). Jak widzisz, skład pieprzu cytrynowego może być okazały i nie ogranicza się tylko do pieprzu i cytryny.

Jakie właściwości ma pieprz cytrynowy?

Choć Polacy chętnie używają go do doprawiania dań rybnych, wciąż większość z nich robi to ze względu na walory smakowe, a nie właściwości pieprzu cytrynowego. Te zasługują na uwagę, ponieważ za prozdrowotne działanie żółtej mieszanki odpowiadają jej poszczególne składniki:

  • pieprz - wykazuje właściwości przeciwzapalne, detoksykujące i przeciwutleniające, usprawnia trawienie i łagodzi problemy z nim związane. Zawarta w nim piperyna nie tylko przyspiesza metabolizm, opóźnia starzenie się i sprzyja odchudzaniu, ale też wzmacnia lecznicze oddziaływanie kurkumy na organizm. Co więcej, podczas przeziębienia pieprz wpływa na szybsze wykrztuszenie wydzieliny i oczyszczenie dróg oddechowych,
  • kurkuma - odpowiada za intensywną barwę pieprzu cytrynowego, ale także działa przeciwnowotworowo, wspomaga trawienie i wspiera prawidłową pracę żołądka, wątroby i trzustki,
  • czosnek, cebula, cytryna - odpowiadają za wzmocnienie układu odpornościowego. Cebula i czosnek, ze względu na swoje właściwości, nazywane są naturalnymi antybiotykami, a cytryna dostarcza organizmowi mnóstwo witaminy C. Zawierają silne antyoksydanty, które zwalczają szkodliwe działanie wolnych rodników.

Zobacz: Dorsz z warzywami i kaszą gryczaną w bulionie

Kto powinien używać pieprzu cytrynowego?

Znasz już skład i właściwości pieprzu cytrynowego, ale wciąż zastanawiasz się, czy jest dla ciebie? Do osób, które powinny używać pieprzu cytrynowego należą wszyscy na diecie redukcyjnej. Mieszanka przyspieszy metabolizm i pozwoli zrzucić zbędne kilogramy znacznie szybciej. 

Przyprawa zawiera witaminę C i antyoksydanty, które wzmocnią osłabioną odporność i pozwolą zmniejszyć ryzyko infekcji. Kto jeszcze powinien używać pieprzu cytrynowego? Wszyscy mający problemy trawienne (z wyłączeniem osób chorujących na zgagę i nadkwasotę), a także dbający o profilaktykę chorób cywilizacyjnych (np. pragnący zmniejszyć ryzyko nowotworów). 

Pieprz cytrynowy przeciwdziała szkodliwemu działaniu rodników, więc sięgaj po niego również, gdy chcesz opóźnić procesy starzenia się organizmu i zachować dobrą kondycję na dłużej.

Pieprz cytrynowy - zastosowanie w kuchni

Do czego używać pieprzu cytrynowego? Jego najpopularniejsze zastosowanie w kuchni to doprawianie ryb, ponieważ cytrusowy posmak doskonale podkreśla morskie aromaty. Dlatego właśnie warto dodać go także do owoców morza.

Pamiętaj, że intensywnie żółta mieszanka ma lekko kwaskowatą nutkę, więc urozmaici także łagodne sałatki i zupy. A może panierka lub marynata z pieprzem cytrynowym? W takim wydaniu świetnie sprawdzi się zarówno do ryb, jak i mięs. 

Smażone filety dorsza w pieprzu cytrynowym

 Smażone filety dorsza w pieprzu cytrynowym Zobacz przepis

Ryba z pieprzem cytrynowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Szczawiowa.

Zupa szczawiowa ugotowana na wieprzowym mostku, podana z jajkiem.

Odsłon: 424

15 min
6
30 min
4
Przekąski Zielone szparagi w cieście

Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku

Odsłon: 5951

15 min
14

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0