Do góry

Newsy

Jakie przyprawy dodać do kiszenia ogórków?

Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie?

Fot. 123RF/Picsel

Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już kiszonymi.

Jakie ogórki najlepiej nadają się do kiszenia?

Jeśli chcemy cieszyć się naprawdę smacznymi małosolnymi, powinniśmy korzystać z możliwie jak najlepszego produktu bazowego. W tym wypadku, warto zaopatrzyć się w ogórki u zaufanego źródła. Postarajcie się zakupić ogórki, które nie były nadmiernie nawożone ani nie miały styczności z pestycydami. Warto zwrócić uwagę, by były to ogórki świeże, jędrne, nieuszkodzone i niezbyt wyrośnięte. Podczas kiszenia, w środku tych naprawdę dużych ogórków mogą pojawiać się puste przestrzenie, przez które staną się one niezbyt apetyczne. A tego przecież chcemy uniknąć.

Jak przygotować zalewę do ogórków małosolnych?

Zbyt słaba solanka sprawi, iż nie ukiszą się one odpowiednio i będą narażone na zepsucie. Z kolei zalewa o zbyt mocnym stężeniu sprawi, że będą one niejadalne. Jaka jest więc złota proporcja? W tym wypadku warto trzymać się starej, babcinej zasady: na każdy litr wody dodajemy dużą, czubatą łyżkę soli. W ten sposób możecie przygotować dowolną ilość ogórków i za każdym razem wyjdą idealne.

Jakie przyprawy warto dodać do ogórków małosolnych?

To właśnie dzięki nim ogórki małosolne zyskują naprawdę wyjątkowy aromat i smak. Chociaż w tym wypadku mamy szerokie pole do popisu, to naszym zdaniem najsmaczniejsze powstają przy wykorzystaniu klasycznego przepisu, a ten zaleca użycie:

- ząbków czosnku - koniecznie polskiego, o silnym aromacie

- korzenia chrzanu - powinien być świeży, aby oddał do zalewy jak najwięcej smaku

- liści chrzanu - co dodatkowo nada ogórkom nieco ostrości i wyrazistości

- kopru - najlepiej dużych kwiatostanów z nasionami. Jeśli ich nie masz, sięgnij po zielone łodygi dostępne w każdym sklepie spożywczym

Nasze babcie dodawały do ogórków także liście wiśni, porzeczek lub aronii, które nadawały im bardzo ciekawy posmak. Dodatkowo, do kiszenia warto dodać również liście dębu - znajdziemy w nich dużo garbników, chroniących nasze przetwory przed zepsuciem.

Bardzo istotnym jest, aby wszystkie przyprawy dodawane do ogórków były świeże i dobrze oczyszczone.Jeśli użyjemy suszonych, ogórki staną się gorzkie, z kolei wszystkie zanieczyszczenia, które dostaną się do ogórków mogą sprawić, że kiszonki zapleśnieją.

Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością przypraw, gdyż w ten sposób możesz stłumić naturalny aromat ogórków. Przyjmuje się, że masa dodatków nie powinna przekraczać 3% masy ogórków.

Jeśli chcesz przygotować naprawdę smaczne ogórki małosolne, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Ogórki małosolne

Fot. Wiejska-chatka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Małosolne na wodzie gazowanej

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ogórki małosolne na sucho

Fot. Izaa_a na Smaker.plAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pikantne małosolne

Fot. Malta14 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Najlepsze ogórki małosolne

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń