Do góry

Newsy

Kapusta na świąteczny stół

Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole.

Fot. 123RF/Picsel

Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym niemal zawsze podajemy ją w postnym, a więc znacznie zdrowszym, wydaniu.

Dlaczego warto jeść kapustę?

Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.

Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu.

Naukowcy zwracają również uwagę, że zawarte w kapuście substancje mogą odgrywać bardzo istotną rolę w profilaktyce raka jajników, jąder, piersi i prostaty.

Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw przenikają do soku, który także warto wykorzystać przygotowując wigilijne dania.

Którą wybrać: kiszoną czy kwaszoną?

W tym miejscu trzeba też podkreślić rozróżnienie na kapustę kiszoną i kwaszoną, gdyż wbrew powszechnemu mniemaniu to dwa różne produkty, mające odmienne walory i kulinarne zastosowania. Pomyłka może nas kosztować zepsuty obiad, dlatego warto zwrócić na to uwagę! Kapusta kiszona, posiadające te wszystkie dobroczynne właściwości, jest poddawana procesowi kiszenia, czyli inaczej fermentacji, przez co najmniej dwa tygodnie kiedy to uzyskuje oczekiwaną głębię smaku. Kiszenie nadaje kapuście żółty, lub czasem lekko szarawy kolor, pachnie delikatnie kwasem mlekowym i zmienia smak w trakcie leżakowania w beczce. Natomiast jej kwaszona wersja, to zwykła kapusta doprawiana jedynie cukrem i octem dla lekko kwaskowatego smaku. Nie zmienia koloru (jest nadal biała). Zawiera dużo mniej witamin - brak fermentacji to równocześnie brak dobroczynnych bakterii.

Dlaczego jemy kapustę w Wigilię?

Kapusta, kiszona stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i ogromnej życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed chorobami. Co więcej, sądzono, że potrawy przygotowane z jej użyciem przyciągają do domostw pomyślność i dostatek. Dlatego też na wigilijnych stołach znajdziemy m.in. kapuśniak, kapustę z grochem bądź z grzybami, a kapuścianym farszem nadziewamy liczne paszteciki, krokiety czy pierogi.

Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty?

Kapusta z grochem oraz kapusta z grzybami to obowiązkowe danie na większości świątecznych stołów. Jednak każdy, kto chociaż raz próbował przygotować je samodzielnie, wie iż zapach gotowanej kapusty może być naprawdę nieprzyjemny i utrzymywać się w domu przez bardzo długi czas. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście, że tak! Aby pozbyć się charakterystycznego zapachu gotowanej kapusty z naszego domu, wystarczy, że dodamy do niej kromkę czerstwego lub razowego chleba. Podobny efekt da również dodanie do garnka natki pietruszki, cytryny lub mleka.

Jak przygotować wigilijną kapustę?

Aby przygotować dobrą kapustę na świąteczny stół, warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, których nasi użytkownicy mają pod dostatkiem. Oto kilka ich najciekawszych propozycji.

1. Kapusta z grochem

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Kulebiak z kapustą i grzybami

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Kapuśniaczki

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Kapusta z grzybami

Fot. Marysia11082  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Pierogi z kapustą i grzybami

Fot. Megi110278 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Tarta z kiszoną kapustą

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Łazanki z kapustą

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Krokiety z kapustą i pieczarkami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 19 grudnia 2018 Błąd. Ostatnie zdjęcie nie jest moje ( Obserwator ). To nie mój przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń