Dania jednogarnkowe

Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków.

Fot. 123RF/Picsel

Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych.

Eliksir młodości

Duża ilość różnego rodzaju substancji przeciwutleniających sprawia, że żurawina działa jak potężna dmuchawa, wymiatająca z organizmu przyspieszające starzenie się organizmu wolne rodniki.

Flawonoidy, tak cenione np. w czerwonym winie, są obecne również w owocach żurawiny. Ich działanie to m.in. usprawnianie krążenia poprzez poszerzenie światła naczyń krwionośnych i ograniczenie odkładania się tzw. "złego cholesterolu" w ścianach naczyń. Zmniejsza się tym samym ryzyko zawału serca czy udaru.

Szklanka dziennie na infekcje i kamień nazębny

Najlepiej udokumentowanym działaniem żurawiny we współczesnej medycynie jest przeciwdziałanie infekcjom układu moczowego. Już wypijanie ok. 300 ml (sporej szklanki) soku z żurawiny dziennie zmniejsza ryzyko nawrotów tego typu zakażeń. Sok żurawinowy nie tylko zakwasza, co działa bakteriostatycznie, ale także utrudniają bakteriom zatrzymanie się w układzie moczowym.

Substancje zawarte w żurawinie utrudniają „przyklejanie" się bakterii do powierzchni np. zębów, wnętrza układu moczowego czy żołądka. Picie soku z tych owoców może więc przyczynić się do zmniejszenia gromadzenia się płytki nazębnej, a w konsekwencji także kamienia.

Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze soku z żurawiny na wiele odmian drobnoustrojów utrzymuje się nawet po rozcieńczeniu go.

Sposób na zatrucia pokarmowe

Z polskich badań nad właściwościami antybakteryjnymi żurawiny wynika, że świeży sok z tych owoców działa zabójczo na bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe. Badacze wzięli pod uwagę bakterie występujące w żywności: E. Coli, laseczkę sienną (może wywoływać zatrucia, ale głównie u osób z osłabionym układem odpornościowym), salmonellę i gronkowca złocistego. Z wymienionych bakterii to gronkowiec był najbardziej wrażliwy na działanie soku żurawinowego, najbardziej odporna z kolei okazała się salmonella.

Żurawina a nowotwory

Żurawina działa przeciwnowotworowo na kilka sposobów - zatrzymuje cykl komórkowy, czyli dalsze namnażanie się śmiercionośnych komórek, pod jej wpływem komórki nowotworowe ulegają samozniszczeniu, zmniejsza się też stan zapalny toczący się w organizmie. Badania sugerują, że żurawina może wspomagać leczenie m.in. raka piersi, raka prostaty i białaczki.

1. Żurawina z pigwą

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Schabowe z żurawiną i ananasem

Fot. Xagness na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Sos żurawinowy

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Karczek w żurawinowym sosie

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Kapusta na ciepło z żurawiną

Fot. Pobitegarybarbaryna Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 74

>60 min
2
Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 88

>60 min
3
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 174

15 min
3

Przepis dnia

Ciasta Karpatka z blaszki

Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

Odsłon: 540

30 min
15
Sałatki Sałatka z buraczków ekstra

Sałatka z buraczków na wyjątkowe okazje. Jest wyborna i do tego prezentuje si...

Odsłon: 609

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0