Fot. 123RF/Picsel
Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych.
Eliksir młodości
Duża ilość różnego rodzaju substancji przeciwutleniających sprawia, że żurawina działa jak potężna dmuchawa, wymiatająca z organizmu przyspieszające starzenie się organizmu wolne rodniki.
Flawonoidy, tak cenione np. w czerwonym winie, są obecne również w owocach żurawiny. Ich działanie to m.in. usprawnianie krążenia poprzez poszerzenie światła naczyń krwionośnych i ograniczenie odkładania się tzw. "złego cholesterolu" w ścianach naczyń. Zmniejsza się tym samym ryzyko zawału serca czy udaru.
Szklanka dziennie na infekcje i kamień nazębny
Najlepiej udokumentowanym działaniem żurawiny we współczesnej medycynie jest przeciwdziałanie infekcjom układu moczowego. Już wypijanie ok. 300 ml (sporej szklanki) soku z żurawiny dziennie zmniejsza ryzyko nawrotów tego typu zakażeń. Sok żurawinowy nie tylko zakwasza, co działa bakteriostatycznie, ale także utrudniają bakteriom zatrzymanie się w układzie moczowym.
Substancje zawarte w żurawinie utrudniają „przyklejanie" się bakterii do powierzchni np. zębów, wnętrza układu moczowego czy żołądka. Picie soku z tych owoców może więc przyczynić się do zmniejszenia gromadzenia się płytki nazębnej, a w konsekwencji także kamienia.
Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze soku z żurawiny na wiele odmian drobnoustrojów utrzymuje się nawet po rozcieńczeniu go.
Sposób na zatrucia pokarmowe
Z polskich badań nad właściwościami antybakteryjnymi żurawiny wynika, że świeży sok z tych owoców działa zabójczo na bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe. Badacze wzięli pod uwagę bakterie występujące w żywności: E. Coli, laseczkę sienną (może wywoływać zatrucia, ale głównie u osób z osłabionym układem odpornościowym), salmonellę i gronkowca złocistego. Z wymienionych bakterii to gronkowiec był najbardziej wrażliwy na działanie soku żurawinowego, najbardziej odporna z kolei okazała się salmonella.
Żurawina a nowotwory
Żurawina działa przeciwnowotworowo na kilka sposobów - zatrzymuje cykl komórkowy, czyli dalsze namnażanie się śmiercionośnych komórek, pod jej wpływem komórki nowotworowe ulegają samozniszczeniu, zmniejsza się też stan zapalny toczący się w organizmie. Badania sugerują, że żurawina może wspomagać leczenie m.in. raka piersi, raka prostaty i białaczki.
Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
2. Schabowe z żurawiną i ananasem
Fot. Xagness na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Karczek w żurawinowym sosie
Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
6. Kapusta na ciepło z żurawiną
Fot. Pobitegarybarbaryna Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.