Dania jednogarnkowe

Są takie dania, których smak pamiętamy przez długie lata. To właśnie dzięki nim możemy poczuć się, jak gdybyśmy znów mieli zaledwie kilka lat.

Fot. 123RF/Picsel

To oczywiste - najlepiej smakują potrawy przygotowane przez mamę lub babcię. Choćby należały do najprostszych, miały w sobie coś, co sprawiało, że nie dało się im oprzeć, a ich smak był nie do podrobienia.

Każdy z nas ma co najmniej kilka takich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa, które sprawiają, że uśmiech automatycznie pojawia się na twarzy, a ślinianki zaczynają pracować szybciej.

Dziś prezentujemy wam subiektywną listę takich przepisów. Nie jest ona zamknięta i chętnie poszerzymy ją o wasze propozycje.

Jakie danie jest waszym najsmaczniejszym wspomnieniem z dzieciństwa? Swoje propozycje zgłaszajcie w komentarzach.

 

 

1. Racuchy z jabłkami

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Racuchy z jabłkami wymieniała niemal każda osoba, którą zapytaliśmy o ulubioną potrawę z dzieciństwa. Właściwie nie ma się co dziwić. To naprawdę pyszne danie, które powinno zasmakować nawet największemu niejadkowi.

 

2. Pomidorowa

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

W każdym domu przygotowywało się ją nieco inaczej. Dla nas już na zawsze pozostanie królową poniedziałkowych obiadów.

 

3. Pampuchy

Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Wydaje nam się, że dzisiaj pampuchy są nieco zapomnianym daniem. Wielką szkodą byłoby, gdyby kolejne pokolenie nie znało ich smaku.

 

4. Leniwe

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Jak jadało się je w waszych domach - solo, czy też jako dodatek do obiadu? W wersji słodkiej, a może słonej?

 

5. Kotlety jajeczne

Fot. Gregorghspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Każdy, kto jadał je w dzieciństwie, z pewnością przygotowuje je do dnia dzisiejszego. To doskonały dowód na to, że siła tkwi w prostocie.

 

6. Pierogi z jagodami

Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Oczywiście, w naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć pierogów. Z pewnością jadaliście je z różnymi farszami. Nasz wybór padł na jagody, ponieważ stanowią dla nas kwintesencję wakacyjnego obiadu, zjadanego w babcinym ogródku.

 

7. Lane kluseczki

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Chyba trudno znaleźć kogoś, kto choć raz nie jadł takich kluseczek. W naszej pamięci najbardziej zapadły te podawane z rosołem lub zupą pomidorową. W jaki sposób serwowano je w waszych domach?

 

8. Szyszki z ryżu preparowanego 

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Z pewnością dla wielu z was był to jeden z pierwszych, samodzielnie przygotowanych deserów. Jest niezwykle prosty, a do jego zrobienie potrzebujecie zaledwie trzech składników.

 

9. Blok czekoladowy

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Chcąc przygotować szybki i prosty deser mogliście sięgnąć po wspominany już wcześniej przepis na szyszki. Jeśli jednak mieliście ochotę na coś większego i bardziej efektownego, blok czekoladowy całkowicie dystansował konkurencję.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krem z białych warzyw

Dzisiaj gęsty krem z białych warzyw. Krem bardzo smaczny i pożywny. Przepis p...

Odsłon: 175

15 min
4
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 68

>60 min
2
Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 77

>60 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0