Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski lane na mleku mają swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja osobiście je uwielbiam. Nierozerwalnie kojarzą mi się z dzieciństwem i moją mamą.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119231
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8918
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3217
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 3039
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119231
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8918
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3217
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 3039
Składniki
W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i lejącą się masę. Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującego się mleka. Delikatnie mieszałam w tym czasie łyżką, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta. Zagotowałam na krótko całość od czasu do czasu mieszając, by kluski nie przywarły do dna garnka.
Notatki: * ciasto nie może być za rzadkie, bo zagęści tylko mleko * mieszać delikatnie ciasto w gotującym się mleku, bo im szybciej się miesza to ciasto rozdrabnia się i nie uzyskamy kształtu lanych klusek * ja lubię sól do takiej potrawy, jeśli ktoś lubi może osłodzić * ilość mąki zależy od wielkości jajek, ja często gotuję z jajek wiejskich a te bywają dużo większe niż ze sklepu, średnio wypada 2 łyżki mąki na 1 jajko