Dania jednogarnkowe

Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"...

Czy kupowany w sklepie "ser" to naprawdę ser? Fot. 123RF.COM/PICSEL


Czym jest ser?

Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy.

Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach nie ma zbyt wiele mleka i tłuszczu mlecznego - pozostaje mleko pasteryzowane, tłuszcz roślinny (kilkukrotnie tańszy od tłuszczu mlecznego), barwniki, stabilizatory, konserwanty i sól.


Czy sól zabija? Kliknij!

Czy sól zabija? Kliknij!


Seropodobne oszustwo

Teoretycznie żaden produkt seropodobny zawierający tłuszcze roślinne nie może być nazywany serem. Leży jednak niedaleko, wygląda identycznie, ma podobne opakowanie. Różni się jedynie ceną, bo jest znacznie tańszy. Jeśli "ser" kosztuje mniej niż 15 zł za kilogram, to prawdopodobieństwo, że jest wyrobem tylko wyglądem przypominającym ser jest duże. Niestety, są też i droższe podóbki...

Nawet czytając opakowania można zostać wprowadzonym w błąd - na etykiecie może być napisane "morski", "pełnotłusty", "śmietankowy", "typu holenderskiego" czy nawet "dojrzewający" - nie ma tylko słowa "ser". Na podstawie rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 roku ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (Dz. U. L 299 z 16.11.2007, str. 1 z późn. zm.) nazwa "ser" jest zarezerwowana wyłącznie dla przetworów mlecznych.


Jak rozpoznać podróbkę sera?

W skład produktu seropodobnego mogą wchodzić:

- tłuszcze roślinne, np. olej palmowy,
- tłuszcze uwodornione (patrz: tłuszcze trans),
- skrobia,
- łój zwierzęcy,
- karagen,
- mleko w proszku.

W składzie sera z kolei nie powinniśmy znaleźć nic poza:

- mlekiem,
- bakteriami kwasu mlekowego,
- podpuszczką,
- ew. specjalnymi pleśniami (w niektórych odmianach sera),
- ew. przyprawami (w specjalnych odmianach sera).

Składniki podróbek nie są szkodliwe, jeśli są spożywane w umiarkowanych ilościach. Musimy jednak mieć świadomość, że je jemy, aby jakość naszej diety się nie obniżyła.

 

Książka kucharska: 20 przepisów na dania z żółtym serem. Kliknij! Książka kucharska: 20 przepisów na domowe frytki. Kliknij! Książka kucharska: 20 przepisów na domowe hamburgery. Kliknij!


Sery roślinne z górnej półki

"Sery" roślinne nie muszą oznaczać dużo gorszej jakości. Istnieją na przykład wegańskie "sery" produkowane z soi lub płatków drożdżowych i zawierające wyłącznie tłuszcze roślinne. W ich przypadku będą jednak jasno oznaczone jako wegańskie zamienniki sera, a dla klienta brak tłuszczu pochodzenia zwierzęcego będzie zaletą - czy to z powodu diety wegańskiej, alergii na białko mleka krowiego czy nietolerancji laktozy. Te sery jednak nie będą tak tanie jak produkty seropodobne, ani tak szeroko dostępne.

Podróbki serów nie są szkodliwe dla zdrowia, ich wadą jest przede wszystkim to, że - no cóż - nie są serami. Ich zaletą jest na pewno przystępna cena. Są często wykorzystywane w różnego rodzaju fast foodach. Prawdziwe sery są dla nas zdrowsze - zawierają łatwiej przyswajalne białko i wapń, są lżej strawne i nie mają w sobie takich ilości tłuszczów trans (które są dla nas bardziej niezdrowe niż tłuszcze nasycone - tutaj przeczytasz więcej na ich temat).

Warto przed zakupem przyjrzeć się opakowaniu i poszukać na nim słowa "ser" lub wczytać się w skład produktu. Jeśli etykieta nie jest dostępna, bo kupujemy produkt na wagę, zawsze mamy prawo zapytać o jego skład.


Co tak naprawdę jemy w barach fast food? Kliknij!

Co tak naprawdę jemy w barach fast food? Kliknij!

Zobacz też: Produkty winopodobne i czekoladopodobne | "Oszukane" wędliny i ryby

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1772

30 min
19
15 min
59

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

2
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1