Obiad z makaronem w roli głównej

Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Fot. 123RF/Picsel

Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru?

Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to zapewne się nie mylisz.

Jest jednak prostsza i bardziej prozaiczna przyczyna - otóż na znakomite samopoczucie Włochów wpływa ich dieta bogata w różnego rodzaju makarony.

Statystyczny Włoch w ciągu roku zjada aż 28 kg makaronu. Mieszkaniec Wenezueli 13, a Tunezji 12 kg. Przeciętny Polak zaś spożywa do 10 paczek makaronu rocznie, co daje w przybliżeniu około 5 kg - to wciąż za mało, bo dobroczynne właściwości makaronu są niezliczone.

Czy makaron jest zdrowy?

Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest. Dobrze ugotowany makaron, podany ze zdrowym, lekkim sosem, w żaden sposób nie zaszkodzi naszej sylwetce.

Mało tego! Dzięki niemu możemy dostarczyć naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi: potas, fosfor, żelazo, miedź, cynk oraz mangan. Ponadto, makaron jest źródłem witamin B1 i B3 - odpowiedzialnych za poprawę pamięci i wspomaganie układu nerwowego - a także witaminy PP, która poprawia metabolizm oraz stan włosów i paznokci.

Aby przygotowane przez nas danie miało jeszcze mniej kalorii, możemy wykorzystać w nim makaron razowy lub ryżowy. Powinniśmy również zrezygnować z sosów tworzonych na bazie masła lub śmietany. Smaczną alternatywą dla nich będzie prosty sos pomidorowy, pesto lub świeże warzywa.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Na co zwracać uwagę w czasie gotowania makaronu?

Aby ugotować zdrowy i smaczny makaron, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. 100 gramów makaronu powinniśmy gotować w litrze wody - w tym celu najlepiej jest wykorzystać duży, szeroki garnek. Do wody nie dodajemy oliwy - nie wpływa to znacząco na smak dania, ani nie zapobiega sklejaniu się makaronu, może za to utrudnić wchłanianie się sosu.

Makaron wrzucamy tylko i wyłącznie do wrzącej i osolonej wody. Czas, jaki jest potrzebny na jego ugotowanie, zależy od rodzaju pasty. Świeży makaron gotujemy zaledwie 3-4 minuty, natomiast ten suszony, od 8 do 12 minut. Nieco więcej czasu potrzebuje makaron z pełnego ziarna.

Po odcedzeniu nie powinniśmy przelewać makaronu zimną wodą. W ten sposób spłukujemy z niego skrobię, przez co sos będzie z niego spływać. Jedynym wyjątkiem jest przeznaczenie makaronu na sałatkę - wówczas możemy przelać go wodą.

Makaron powinniśmy odcedzać kiedy jest al dente, czyli lekko twardy. Jeżeli ma być jeszcze podgrzewany na patelni z sosem, powinniśmy to zrobić chwilę wcześniej. Pamiętajmy również, aby nie przesadzić z ilością sosu - makaron powinien być nim tylko lekko pokryty, nie może w nim pływać.

Przepisy z makaronem w roli głównej

Jeśli chcecie przygotować szybki obiad, makaron będzie doskonałym rozwiązaniem. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

 

1. Świderki z kurczakiem w sosie grzybowo-serowym

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Klasyczna lazania

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Spaghetti aglio olio

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Carbonara

Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Makaron z krewetkami

Fot. AlePysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Penne alla vodkau

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Makaron z oscypkiem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Makaron z tuńczykiem

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Spaghetti California

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 607

15 min
22
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1046

15 min
19
15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1