Do góry

Newsy

Pigwa na dziewięć sposobów

Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Czy macie już pomysł, co można z niej ugotować?

Fot. 123RF/Picsel

Zazwyczaj z pigwy robi się pyszne nalewki, soki, kompoty, konfitury, dżemy i sosy. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, nadaje się do żelowania przetworów. W Turcji pigwę się zapieka w całości, podobnie jak jabłka czy gruszki. Stanowi wtedy pyszny deser. Sposobów na jej wykorzystanie jest mnóstwo, a najlepsze z nich znają nasi użytkownicy.

Zdrowsza niż cytryna

Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co niemiara. To właśnie dzięki nim popularność tego owocu nie osłabła mimo upływu czasu.

Pozytywny wpływ tego owocu na nasz organizm został już niejednokrotnie potwierdzony. Najcenniejszą substancją, jaką znajdziemy w pigwie, jest bez wątpienia witamina C - w 100 g pigwy znajduje się jej aż 15 mg. Jest to szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy wielu z nas zmaga się z przeziębieniami.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Skarbnica witamin i substancji odżywczych

Witamina C oraz inne substancje zawarte w pigwie (m.in. żelazo, potas, wapń, fosfor oraz witamina B) wspierają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Dlatego też syrop przygotowany z owoców pigwy oraz miodu warto popijać zarówno w celach profilaktycznych, jak i już po pojawieniu się pierwszych objawów grypy i przeziębienia. Jak się okazuje, pigwa pomoże nam nie tylko w przypadku jesienno-zimowych kłopotów ze zdrowiem. Będzie również wyjątkowo pomocna w leczeniu problemów trawiennych.

Napar z nasion pigwy łagodzi niestrawność oraz pomaga zwalczyć różnego rodzaju stany zapalne, zgagę oraz refluks. Co więcej, nasiona pigwy wzmacniają wątrobę oraz przyśpieszają przemianę materii. Nalewkę z tych owoców już od wieków stosuje się również jako środek poprawiający apetyt.

Co zrobić z pigwy?

Pigwa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, chociaż jej owoce raczej nie nadają się do spożywania na surowo ze względu na bardzo kwaśny smak. Jednak po poddaniu obórce, zyskuje znacząco na smaku, nie tracąc przy tym swoich prozdrowotnych właściwości. Z owoców pigwy możemy przygotować fantastyczne dżemy, pasty, syropy, wina oraz nalewki. Ze względu na swój unikalny smak, przetwory z dodatkiem pigwy sprawdzą się w daniach słodkich oraz wytrawnych. O tym, jak je przygotować, doskonale wiedzą nasi użytkownicy. Oto najciekawsze spośród ich propozycji.

1. Pigwówka

Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Pigwowiec

Fot. Kotek78 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Sałatka z cukinią i pigwą

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Duszone pigwy z parmezanem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Konfitura z pigwowca

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Rogale z marmoladą pigwową

Fot. Dziablicawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Jogurtowiec z pigwą

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Żurawina z pigwą

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

9. Pigwa w syropie

Fot. Helapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kuradomowa1 23 października Zdjęcie Pigwowca Japońskiego, a nazywacie Go pigwą :(

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Garfield 23 października Pigwa pigwą, a na zdjęciach pigwowiec. A to nie jest to samo.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Doktor-Zoidberg 23 października nie ma Pani, za przeproszeniem, pojęcia o produkcji nalewek
cyt:
"jeśli jest ciepło, to wstawić do lodówki, żeby owoce się nie zepsuły"
owoce pigwy akurat cieżko "zepsuć" - raczej w tym przypadku obawiałbym się rozpoczęcia fermentacji..
"Po tygodniu dolać spirytusu i odstawić na minimum 3 miesiące"
NIGDY się nie zalewa owoców czystym spirytusem, ponieważ zamiast ekstrakcji dobra z owoców zakonserwujemy je - więc rozcieńczamy do 60-70%...

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń