Pyry z gzikiem - przysmak z Wielkopolski

Jedno z najpopularniejszych dań przyrządzanych z udziałem ziemniaków na Wielkopolsce. Przepis na ten przysmak zna niemal każda tamtejsza gospodyni. Gdzie ma swoje początki i co warto o nim wiedzieć?

Fot. 123RF/Picsel

Ziemniaki w kuchni wielkopolskiej są uważane za jedne z najpopularniejszych warzyw. Początkowo były wykorzystywane wyłącznie do przygotowywania paszy dla zwierząt. Dopiero z początkiem XIX wieku zaczęto je wykorzystywać jako podstawowy element diety niższych klas społecznych.

Występowały w różnych postaciach, jako element śniadania, obiadu czy kolacji. Łączono je z kapustą, wykorzystywano do pieczenia chleba, gotowania zup, a nawet otrzymywania mąki i cukru. Na szlacheckich stołach zagościły jednak dopiero w drugiej połowie stulecia.

Wielkopolska jako region typowo rolniczy nie mogła narzekać na brak dostępu do warzyw. Nie brakowało tu również produktów mięsnych i nabiału, w tym mleka, śmietany, czy twarogu. Stąd też nietrudno było zadbać o składniki potrzebne do zrobienia gziku z pyrami. Danie ze względu na prostotę wykonania i niezwykły smak nadal jest chętnie odtwarzane. W 2007 roku potrawa ta została wpisana na listę produktów tradycyjnych.

Jak przygotować gzik według oryginalnej receptury?

Przepis jest zaskakująco prosty, a jego zrobienie nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Podstawowym produktem, bez którego sobie nie poradzimy, jest oczywiście biały ser. Do tego celu najlepiej użyć tłustego lub półtłustego. Kolejnym istotnym składnikiem jest kwaśna śmietana, następnie cebula skrojona w drobniutką kostkę, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.

Gzik rozpoczynamy od dokładnego zgniecenia sera, do tego celu możemy użyć np. widelca. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki. Jeśli chcemy urozmaicić nieco przepis, możemy dodatkowo dorzucić rzodkiewkę lub koperek.

Reklama

Sposób serwowania

Gotowy gzik podajemy z ugotowanymi pyrami. Najlepiej smakuje z ciepłymi ziemniakami w mundurkach, przekrojonymi wzdłuż i posmarowanymi masłem. Serwowane w ten sposób zachowują swój oryginalny smak i wygląd.
Jeśli szukacie sprawdzonych przepisów na ten przysmak, sięgnijcie do propozycji naszych użytkowników. Każdy powinien znaleźć tutaj coś dla siebie.

 

1. Gzik

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ziemniaki z gzikiem

Fot. Bake-cook na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pieczone pyry z gzikiem

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Gzik poznański

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wielkopolskie pyry z gzikiem i kotletem mielonym

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Gzik z koperkiem

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1