Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie toksyny znajdują się w rybach?
- Jakie są skutki jedzenia zatrutych ryb
- Czy tilapia jest zdrową rybą?
- Czy makrela zawiera toksyny?
- Czy tuńczyk zawiera toksyny?
W czasie świąt na stołach nie może zabraknąć dań z ryb. Serwujemy je na wiele sposobów, wkładając mnóstwo energii w to, aby smakowały wszystkim domownikom. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jaki rodzaj ryb wybieramy. Wybierz te rodzaje, które są nie tylko smaczne, ale też nie zawierają toksycznych substancji, takich jak chociażby rtęć. Poniżej przeczytasz o tym, których ryb lepiej unikać.
Toksyczne substancje w rybach
Niestety, mimo wielu zalet, niektóre z ryb mogą nam szkodzić. Gatunki tłuste mogą kumulować substancje toksyczne w swoich tkankach, w tym także metale ciężkie. Najbardziej niebezpieczne z nich to ołów, kadm, rtęć i arsen.
Dlaczego tak groźne substancje pojawiają się w mięsie ryb? Powodem jest zanieczyszczone środowisko, w którym żyją. Te toksyczne związki mogą zaburzać funkcjonowanie całego organizmu.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na krokiety
Jakie są skutki jedzenia zatrutych ryb
Ołów jest bardzo groźny dla wątroby i nerek - prowadzi do rozwoju chorób nowotworowych oraz zakłóca prawidłowe działanie układu nerwowego i pokarmowego. W dużym stężeniu, kadm jest szkodliwy dla układu oddechowego, wątroby, nerek i jąder. Co ciekawe, najwięcej tego szkodliwego metalu znajduje się w przetworach rybnych, a nie w filetach. Z kolei arsen kumuluje się w całym organizmie, zwiększając ryzyko chorób nowotworowych.
Toksyczne substancje w rybach: jak ich unikać?
Aby zminimalizować ryzyko spożywania szkodliwych związków, należy zwracać uwagę z jakiego środowiska pozyskiwane są ryby. Istotne są warunki żerowania, a także wiek. Bezwzględnie należy wystrzegać się spożywania takich ryb jak panga i tilapia. Co prawda, są to jedne z najtańszych gatunków, jednak posiadają niewielką ilość substancji odżywczych i niezbyt wiele walorów smakowych. Poważne zastrzeżenia budzą przede wszystkim warunki w jakich hoduje się te gatunki. Zazwyczaj zlokalizowane są w olbrzymich, zanieczyszczonych akwenach, o dużym zagęszczeniu, gdzie karmi się je paszami, zawierającymi mnóstwo hormonów i antybiotyków. Na które gatunki powinniśmy najbardziej uważać?
Zobacz też: Jak zrobić świąteczne śledzie?
Których ryb unikać?
Panga
Wielu Polaków bardzo chętnie sięga po tę rybę, głównie ze względu na jej niską cenę. Niestety, nie jest to najlepszy pomysł. Przede wszystkim panga posiada znikome wartości odżywcze. Ponadto, hoduje je się w zanieczyszczonych zbiornikach, gdzie ryby karmione są antybiotykami oraz hormonami, w celu zmaksymalizowania zysków.
Tilapia
Ten gatunek ryby, podobnie jak panga, jest hodowany w Azji, gdzie najczęściej ryby przebywają w zanieczyszczonych, sztucznych zbiornikach. Aby jak najwięcej ryb, w jak najszybszym czasie, osiągnęło wagę umożliwiającą ich sprzedaż, karmi się je paszami zawierającym i znaczne ilości antybiotyków, środków bakteriobójczych oraz hormonów. Substancje te mogą przenikać do mięsa ryb, aby następnie trafić na nasze talerze. O jedzeniu tilapii powinni zapomnieć zwłaszcza alergicy oraz osoby, mające problemy z sercem.
Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!
Zobacz też: Co zrobić, aby mak nie był gorzki?
Makrela królewska
Niestety, w mięsie. Popularnej w naszym kraju makreli również możemy znaleźć szkodliwą rtęć. Chodzi tu konkretnie o makrelę królewską, która bywa sprzedawana jako konserwy oraz pod postacią wędzoną, dlatego też podczas zakupów warto zwracać uwagę na to, z jaką rybą mamy do czynienia.
Łosoś hodowlany
Ta wyjątkowo smaczna i popularna ryba już od wielu lat wzbudza ogromne kontrowersje. Dosyć powszechnie uznaje się go za bardzo zdrowy produkt, wnoszący do naszej diety wiele istotnych składników. Niestety, problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z łososiem hodowlanym, w którego mięsie można odnaleźć wiele antybiotyków, pestycydów oraz szkodliwych dwufenyli polochlorowanych.
Zobacz też: Jak upiec soczysty schab?
Tuńczyk błękitnopłetwy
Ryby tej nie powinniśmy zjadać z dwóch powodów. Przede wszystkim, jest ona zagrożona całkowym wyginięciem, dlatego z punktu widzenia ekologii każda sztuka jest na wagę złota. Ponadto, specjaliści ostrzegają również, iż mięso tych ryb może zawierać w sobie szkodliwą rtęć.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Zobacz także:
Jak długo moczyć grzyby, by były idealne na święta? »
Niezwykłe, co Makłowicz robi z karpiem. Zaskakujący przepis »