Jak piec schab, aby był soczysty i kruchy? Zwróć uwagę na ten szczegół

Choć to jedno z najpopularniejszych w Polsce rodzajów mięs, to jednak najczęściej przygotowywane jest w jeden sposób. Schab i kotlety schabowe, bo o nich mowa, pojawiają się z dużą częstotliwością na stołach naszych rodaków. Jak jeszcze można przyrządzić ten rodzaj mięsa?

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jak zrobić soczysty schab z piekarnika?

- Jak zrobić idealne schabowe?

- Jak zrobić schab po cygańsku?

- Jak zrobić gulasz ze schabu?

- Jak zrobić soczyste roladki schabowe?

- Najlepsze przepisy na soczysty schab

 

Choć na pewno masz swoje sprawdzone sposoby na przygotowanie mięsa, poznaj kilka naszych pomysłów na schab. Zaproponujemy różne potrawy, ale obiecujemy, że schab będzie zawsze aromatyczny i kruchy. Mamy nadzieję, że cię zachwyci!

Schab, czyli pieczeń idealna. Czy to możliwe?

Wykwintne, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie? Schab! Pieczeń ze schabu, bo o niej mowa, zachwyci domowników i gości. Jej przygotowanie jest naprawdę łatwe.

Kolejny argument, dla którego warto go przygotować - zjesz go też na zimno, np. krojąc w plasterki na kanapki. Zdrowa, domowa wędlina w zasięgu ręki. Brzmi fantastycznie, prawda?

 

Składniki:

  • 1,5 kilograma schabu bez kości,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

 

Wykonanie:

1. Umyj schab, osusz i obtocz papką z wszystkich przypraw (czosnek przepuść wcześniej przez praskę). Zawiń mięso w folię spożywczą i włóż do lodówki na dwie doby.

2. Wyjmij mięso po wyznaczonym czasie i obsmaż na wysokim ogniu na patelni na dwóch łyżkach oleju roślinnego albo smalcu. Schab trzymaj maksymalnie minutę na każdej ze stron.

3. Włóż mięso do rękawa i dodaj tam resztę marynaty, która zgubiła się po drodze. Zostaw trochę otworów w worku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół, nie termoobieg) przez około 80 minut.

Tak przygotowane mięso zachwyci cię swoim aromatem i soczystością. Smacznego!

Kotlety schabowe - klasyk, które nie da się nie kochać

Oczywiście możemy mieć milion pomysłów na schab i wszystkie pyszne, to jednak nie da się ukryć, że to właśnie schabowe królują na polskich stołach, jeżeli chodzi o mięsne obiady. Czy są w Polsce (i nie tylko w naszym kraju) fani mięsa, którzy nie lubią tych kotletów w połączeniu z ziemniakami i np. mizerią? Toż to ukochany klasyk, obok którego ciężko przejść obojętnie. Zapewne wiesz, jak przygotować schabowe. Jeżeli chcesz jednak przygotować je naprawdę perfekcyjnie, to sięgnij po przepisy z portalu Smaker.pl. Schabowy w sosie? Pamiętaj, że tradycyjny kotlet "lubi się" z sosami. Schabowy w sosie to miła odmiana od klasycznego, niedzielnego "schaboszczaka".

 

Sprawdź przepis na schabowe idealne - palce lizać!

Schab po cygańsku - jak go przygotować?

Znudziły ci się tradycyjne kotlety w panierce? Polecamy ci schab po cygańsku. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten rodzaj mięsa w połączeniu z ulubioną surówką i klasycznymi ziemniaczkami przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Ten rodzaj mięsnego dania to po prostu kawałki mięsa duszone w sosie pomidorowym z pieczarkami, papryką i porem. Myślisz, że jego przygotowanie jest skomplikowane? Ależ nic bardziej mylnego! Z jego wykonaniem poradzi sobie największy antytalent kulinarny. To jedna z tych potraw, która nie wymaga dużego wysiłku i umiejętności, a uzyskany efekt jest piorunujący! Możesz go przyrządzać nie tylko na obiady dla rodziny, ale też na imprezy. Jak przygotować schab po cygańsku? Już spieszymy z odpowiedzią!

 

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości,
  • 3 garści pieczarek,
  • 1 spora czerwona papryka,
  • 1 duży por,
  • 1 puszka pomidorów krojonych z puszki,
  • 3 łyżki pasty ajvar (można ostrej),
  • Pół szklanki wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta chilli,
  • ulubione przyprawy, najlepiej papryka słodka, majeranek, ew. pieprz ziołowy,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

 

Wykonanie:

1. Umyj schab i wytrzyj go w ręcznik papierowy. Pokrój w paski, posyp solą i pozostałymi przyprawami. Podsmażaj krótko na wysokim ogniu, tak aby kawałki mięsa się zarumieniły. Zdejmij je z patelni.

2. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Podsmaż i poczekaj, aż wyparuje z nich woda. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski i dodaj na patelnię. Por umyj, oczyść ze zbędnych liści, pokrój na talarki i dodaj do pozostałych składników, które akurat są na ogniu. Warzywa smaż parę minut.

3. Na patelnię dodaj kawałki mięsa i dolej wodę. Duś całość pod przykryciem przez około pięć minut.

4. Teraz dodaj pomidory, pastę ajwar, cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie i duś pod przykryciem około pół godziny. Sprawdź, czy mięso jest miękkie. Jeżeli nie - wydłuż czas duszenia. Następnie posmakuj potrawę i dopraw wedle preferencji swoich i domowników. To już wszystko! Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami. Dobrze smakuje również na drugi dzień.

 

Sprawdź także: Schab ze śliwką - przepis, który cię zachwyci

Gulasz ze schabu - jak zrobić ten idealny?

Ty i twoja rodzina lubicie gulasz? Świetnie, przygotuj go ze schabu. Taka odsłona tego rodzaju mięsa na pewno zaskoczy was bardzo pozytywnie. Zjedzcie tak przygotowany schab z ziemniakami, kaszą czy kluskami. Świetnie sprawdzi się też do placków ziemniaczanych albo placków z cukinii. To jest naprawdę pyszne i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Zresztą sprawdź sam.

 

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 5 kulek pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • pół litra wody,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, majeranek, tymianek).

 

Wykonanie:

1. Mięso pokrój w nie za dużą i nie za małą kostkę. Polej je olejem i dodaj przyprawy (papryka, majeranek i tymianek - optymalnie po około pół łyżeczki) wedle uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj w misce, przykryj ją folią i odstaw do lodówki na dwa kwadranse. Po tym czasie usmaż mięso na patelni. Poczekaj, aż się zarumieni.

2. Dodaj drobno pokrojony czosnek i wymieszaj całość. Teraz znowu chwilę podsmaż.

3. Zalej wszystko wodą, dodaj ziele angielskie, kulki pieprzu i około pół łyżeczkę soli. Przykryj garnek lub dużą patelnię i gotuj wszystko przez około godzinę.

4. Po wyznaczonym czasie dodaj przecier pomidorowy i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj i jeszcze dopraw wedle uznania (próbuj, aby nie przesadzić np. z solą). Jeżeli sos jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić dodając np. łyżeczkę mąki wcześniej rozpuszczoną w małej ilości wody.

Gotowe! Gulasz ze schabu jak się patrzy. Smacznego!

Zobacz: Kotlety mielone z mizerią

Roladki schabowe - z czym smakują najlepiej?

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie schabu jest przygotowanie z nich... roladek. Te sprawdzą się na wiele okazji. W dodatku możesz je nadziewać, właściwie czym tylko chcesz. Pamiętaj, aby plastry mięsa dobrze rozbić tłuczkiem. Następnie nakładaj na nie np. poniższe składniki:

  • musztardę, ser żółty, ogórki kiszone,
  • szpinak, ser mozzarella, natkę pietruszki,
  • szynkę i ser,
  • suszone pomidory, ser feta,
  • pieczarki lub inne grzyby, szynkę i ser.

 

Jak widzisz, roladki schabowe można przygotować w wielu wersjach. Po nałożeniu na rozbite plastry mięsa ulubionych składników zwiń je, zabezpiecz wykałaczkami, chwilę podsmaż na patelni (wcześniej możesz obtoczyć je w jajku i bułce tartej), a następnie piecz w piekarniku około kwadransa w 180 stopniach.

Schab - przepisy dla początkujących i nie tylko

Uwielbiasz schab? Przepisy, które znajdujesz, wydają ci się nudne? Zajrzyj na Smaker.pl! Znajdziesz tu receptury na idealny schab ze śliwką czy inne potrawy z tym rodzajem mięsa w roli głównej. Miłego gotowania i smacznego jedzenia!

 

1. Roladki ze śliwką

Roladki ze śliwką

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Roladki schabowe ze śliwką

 

2. Schab pieczony ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Schab pieczony ze śliwką

 

3. Schab faszerowany boczkiem i cebulą

Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami i kartofelkami.

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Schab faszerowany boczkiem i cebulą

 

4. Toskański schab

Toskański schab

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Toskański schab

 

5. Tradycyjny kotlet schabowy panierowany

Kotlet schabowy

Fot. BEATA1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kotlet schabowy z panierką

 

6. Kotlet schabowy sauté

Kotlet schabowy sauté

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kotlet schabowy bez panierki

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

2
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4