Dania jednogarnkowe

Ryby to jedne z najpopularniejszych przysmaków, jakie można znaleźć na wigilijnym stole. Planujesz w tym roku przygotować świąteczne śledzie? Przepisy, które podajemy w dzisiejszym artykule, sprawdzą się wyśmienicie nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na każdą inną rodzinną uroczystość.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić świąteczne śledzie?

- Jak zrobić śledzie w oleju?

- Jak zrobić śledzie w śmietanie?

- Jak zrobić śledzie w occie?

- Jak zrobić śledzie po cygańsku?

- Jak zrobić śledzie w pomidorach?

- Jakie śledzie zrobić na święta? (przepisy)

 

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez śledzi. Ryba ta jest na tyle ważnym produktem na wigilijnym stole, że zazwyczaj występuje podczas uroczystości nie w jednej, a co najmniej w kilku odmianach. Sałatki, zalewy, zawijasy, z cebulą i jabłkiem, ze śmietaną, z pomidorami, a nawet po japońsku - możliwości jest co niemiara. Twoi goście uwielbiają świąteczne śledzie? Jak zrobić je krok po kroku, aby pięknie udekorowały stół i zachwyciły nawet najbardziej wymagających degustatorów?

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Świąteczne śledzie: jak zrobić je krok po kroku?

Pierwszy etap, o którym należy bezapelacyjnie pamiętać, to odpowiednia obróbka śledzi. Jeśli nie zadbasz o ich przygotowanie, zaserwowane przez ciebie potrawy będą bardzo słone. Wysoka zawartość soli może spowodować, że dania będą na tyle zdominowane przez specyficzny morski posmak, że nie będą nadawać się do jedzenia. Co zrobić, aby nie dać kulinarnej plamy podczas wigilijnej kolacji?

Podstawową techniką pozbywania się słoności ze śledzi jest długotrwałe moczenie. Stosując tę metodę, należy pamiętać o częstym jej wymienianiu, aby ryby nie były zanurzone w solance. Postawiłeś na solone śledzie z beczki? Zmieniaj zalewę co godzinę. Jeśli jednak twój wybór padł na te w oleju, możesz bez obaw skrócić cały proces do 10 minut. Tak przygotowana ryba świetnie sprawdzi się w wigilijnych sałatkach.

Masz wrażenie, że użycie samej wody do opłukania śledzi nie wystarczy? Zastosuj dodatkową opcję moczenia w mleku, które nie tylko pozbawia ryby morskiego aromatu, ale również pozwala nabrać kruchości i delikatności. Innym produktem spożywczym, który może przydać się podczas gotowania, jest maślanka. Pamiętaj jednak, że nada ona wigilijnemu składnikowi lekko kwaśnego posmaku. W ostatniej fazie moczenia możesz także posłużyć się wodą gazowaną z niewielkim dodatkiem soku z cytryny.

Po zapoznaniu się z metodami obróbki bożonarodzeniowej ryby czas wybrać przepisy, którymi posłużysz się, pichcąc świąteczne potrawy. Sposobów podania śledziowych dań jest całe mnóstwo. Poniżej znajdziesz te najpopularniejsze. Przeraża cię ich mnogość? Spokojnie - możesz śmiało wybrać kilka z nich, ponieważ są nieskomplikowane nawet dla największych amatorów!

Śledzie w oleju

To jedna z najprostszych receptur na świąteczną rybę. Bazą tego dania jest olej rzepakowy lub lniany, cebula, sok z cytryny lub ocet, listki laurowe i pieprz. Do wyczarowania śledzi w oleju możesz użyć całych ryb, ale te będą wymagać filetowania. W takim przypadku zacznij od odcięcia głowy i rozcięcia produktu wzdłuż brzucha. Pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu wnętrzności i usunięciu kręgosłupa. Zdejmij skórę i odetnij ogon, a następnie pozbądź się wszystkich ości. Tak przygotowana ryba nadaje się do pokrojenia.

Nie masz za dużo czasu na świąteczne przygotowania i wolisz postawić na półprodukty? Jeśli twój wybór padł na kupne śledzie w oleju, wylej zalewę i postaw na taką domowej roboty. Po przyrządzeniu przystawka okazała się niesłona? Nie martw się, można temu łatwo zaradzić - i to na dwa sposoby. Wsyp trochę soli do słoików z gotowym daniem lub wyjmij z nich filety i każdy z osobna oprósz przyprawą. Na koniec delikatnie wymieszaj zawartość poszczególny naczyń i gotowe!

Zobacz: Piernikowe śledzie

Śledzie w śmietanie

Nie przepadasz za daniami, których bazą jest sowita ilość oleju? W takim razie śledzie w śmietanie to dobry wybór dla ciebie. Sprawdzony przepis na ten frykas opiera się na jabłkach, cebuli, kwaśnej śmietanie (18 proc.), świeżym koperku, świeżym szczypiorku oraz soli i pieprzu.

Zależy ci na kremowej konsystencji? Zmieszaj śmietanę z odrobiną majonezu. Ciekawym wyborem będzie również postawienie na łyżeczkę chrzanu, który nada potrawie niepowtarzalnego charakteru.

Śledzie w śmietanie smakują wyśmienicie podane ze świeżymi ziołami. Jeśli koperek lub szczypiorek to nie twoja bajka, możesz użyć natki pietruszki. Ryby te lubią kwaśne dodatki, dlatego warto pokusić się również o skrojenie kilku ogórków kiszonych i dorzucenie ich do dania.

Śledzie w occie

Kolejną opcją na wigilijne przystawki są śledzie w occie. Aby podać je na świątecznym stole, na liście zakupów umieść ocet spirytusowy (10 proc.), wodę, cebulę, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka gorczycy. Wybierając ryby, weź pod uwagę, że najlepsze danie wychodzi z tych młodych, czyli prawdziwych matiasów, zwanych również śledziami dziewiczymi.

Bazą śledzi w occie jest prosta do przyrządzenia zalewa. Do wybranego garnka wlej wodę i dodaj cukier, listki laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Zagotuj miksturę i zdejmij z palnika, a następnie dodaj cebulę i ocet spirytusowy. Zawartość garnka wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Jeśli lubisz pieprzne dania, możesz śmiało dorzucić ziarenka pieprzu. Słodyczy potrawie doda starta marchewka.

 

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

Śledzie po cygańsku

To zdecydowanie jeden z najbardziej wyrazistych śledziowych frykasów. Do ich podania potrzebujesz dobrej jakości ryby, ogórków konserwowych, cebuli, keczupu, oleju, musztardy, papryki słodkiej, cukru i pieprzu.

Pokrój śledzie na niewielkie kawałki i posiekaj cebulę. W naczyniu obok zmieszaj pozostałe składniki i przyprawy. Tak przygotowany sos należy użyć do zalania ryby. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na minimum dwie do trzech godzin - prosto i smacznie!

Świąteczne śledzie z pomidorami

Nie masz ochoty na ryby po cygańsku? W takim razie spróbuj świątecznych śledzi z pomidorami. Recepturę tworzy musztarda francuska, papryczka chili, pieprz, cebula, ocet balsamiczny, olej lniany lub rzepakowy, szczypiorek lub pietruszka, a także suszone pomidory.

Przepis ten jest niezwykle prosty, ponieważ wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i ładnie ułożyć je w słoikach. Potrawa potrzebuje około dwóch do trzech godzin w chłodnym miejscu, aby poszczególne smaki i aromaty się ze sobą przegryzły. Pamiętaj, aby pomidory dokładnie opłukać z zalewy i pokroić je na mniejsze kawałki przed dodaniem do przekąski.

Podane przez nas przepisy zawierają jedynie podstawowe składniki, ale dania te są na tyle uniwersalne, że można je śmiało wzbogacać o ulubione produkty. Ciekawymi dodatkami do każdego z nich będą nie tylko suszone pomidory, ale również pieczarki, kapary, korniszony, a nawet cytryna. Nie bój się eksperymentów w kuchni i zaskocz swoich gości nietuzinkowym podejściem do wigilijnych potraw!

 

1. Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Śledzie na święta

Śledzie na święta

Jak zrobić śledzie na święta? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Śledzie w oleju

Śledzie w oleju

Śledzie w oleju przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Śledzie wigilijne z tymiankiem

Śledzie wigilijne z tymiankiem

Śledzie wigilijne z tymiankiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

Jak zrobić śledzie po cygańsku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Śledzie w pomidorach

Śledzie w pomidorach

Śledzie w pomidorach przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Niezwykłe, co Makłowicz zrobił z karpiem. Zaskakujący przepis »

Jak zrobić schab, aby był soczysty? Idealny patent na święta Bożego Narodzenia »

Boczniaki - idealna alternatywa dla mięsa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leniwe z musem truskawkowym

Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...

Odsłon: 1381

30 min
18
Dania główne Sznycel wiedeński

Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....

Odsłon: 2874

15 min
20
15 min
40

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

0
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0