Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie w śmietanie bardzo lubię. Wersja z ogórkiem konserwowym bardzo mi posmakowała i takie śledzie z pewnością zrobię na święta.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1274
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1274
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Składniki
Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin. Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm.
Zrobiłam sos śmietanowy. Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Ostudzoną dodałam do majonezu i śmietany. Ogórki pokroiłam w kosteczkę i dodałam do śmietany i majonezu. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i dolałam ocet.
Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się. Przed podaniem udekorowałam natką pietruszki.
Notatki: *kiedy chcemy zrobić większą ilość śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się. * ja dodałam 1 łyżeczkę cukru i ok. 1/4 łyżeczki soli, proszę dodawać wedle własnego smaku * ocet, jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej * ogórki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach * najsmaczniejsze te śledzie są po 2 dniach