Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 139 Ocena: 1891

Dodano:

Odsłon: 367

Śledzie w śmietanie bardzo lubię. Wersja z ogórkiem konserwowym bardzo mi posmakowała i takie śledzie z pewnością zrobię na święta.

Składniki

  • 4 płaty śledziowe a'la matias
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 - 6 łyżek śmietany
  • 4 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • sól, cukier, pieprz
  • 1/5 szklanki octu 10%
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin.
    Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm.

  2. Zrobiłam sos śmietanowy.

    Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Ostudzoną dodałam do majonezu i śmietany.

    Ogórki pokroiłam w kosteczkę i dodałam do śmietany i majonezu.

    Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i dolałam ocet.

  3. Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się.

    Przed podaniem udekorowałam natką pietruszki.

  4. Notatki:
    *kiedy chcemy zrobić większą ilość śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się.
    * ja dodałam 1 łyżeczkę cukru i ok. 1/4 łyżeczki soli, proszę dodawać wedle własnego smaku
    * ocet, jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej
    * ogórki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach
    * najsmaczniejsze te śledzie są po 2 dniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń