Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie cytrynowe

Śledzie cytrynowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 533

Dodano:

Odsłon: 17278

Śledzie w nowej, niecodziennej odsłonie. Idealne na świąteczny stół.

Składniki

  • 500 g śledzi solonych
  • 500 g cytryn
  • 1 łyżka stołowa ziaren ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
  • szczypta czarnuszki (opcjonalnie)
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi.

  2. 2. Połowę cytryn (250 g) kroimy w cienkie plasterki a z drugiej połowy (250 g) wyciskamy sok. Śledzie kroimy w paski.

  3. 3. W słoiku układamy warstwami cytrynę i śledzie, przekładając liśćmi i zielem angielskim. Na końcu dodajemy szczyptę czarnuszki i zalewamy wszystko sokiem z cytryny.


  4. 4. Odstawiamy do lodówki na min. 2 dni (najlepiej do tyg). Przed podaniem skrapiamy obficie olejem lub oliwą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń