Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie w nowej, niecodziennej odsłonie. Idealne na świąteczny stół.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 903
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22990
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15402
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 903
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22990
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15402
Składniki
1. Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi.
2. Połowę cytryn (250 g) kroimy w cienkie plasterki a z drugiej połowy (250 g) wyciskamy sok. Śledzie kroimy w paski.
3. W słoiku układamy warstwami cytrynę i śledzie, przekładając liśćmi i zielem angielskim. Na końcu dodajemy szczyptę czarnuszki i zalewamy wszystko sokiem z cytryny.
4. Odstawiamy do lodówki na min. 2 dni (najlepiej do tyg). Przed podaniem skrapiamy obficie olejem lub oliwą.