Ewa_Gotuje

Jak zrobić krokiety? 9 sprawdzonych przepisów

Chrupiące krokiety z kapustą i grzybami w towarzystwie aromatycznego barszczu to jedno z tych bożonarodzeniowych dań, którym trudno się oprzeć. Sprawdzą się też rewelacyjnie jako wigilijna przekąska lub dodatek do świątecznego barszczu czerwonego. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Trudno byłoby znaleźć osobę, która nie lubi krokietów. To doskonały pomysł nie tylko na obiad, ale również smaczną przekąskę, którą możemy zaserwować naszym gościom. Ich przygotowanie wymaga nieco wysiłku, jednak efekt całkowicie rekompensuje czas spędzony w kuchni.

Sprawdź także: Paszteciki, idealna przekąska do wigilijnego barszczu. Tylko sprawdzone przepisy!

Naleśniki to podstawa

Tradycyjnych, polskich krokietów nie da się przygotować bez naleśników. Aby uzyskać idealne ciasto naleśnikowe, należy zmieszać ze sobą dwie szklanki mąki, dwie szklanki mleka oraz dwa jajka i szczyptę soli. Niewiele osób wie jednak, że do składników warto dodać również roztopione masło, dzięki któremu naleśniki nabierają wyjątkowego smaku. Co więcej, dodatek ten sprawi, że z pewnością nie przykleją się do patelni.

Doskonałym pomysłem będzie również zastąpienie części mleka gazowaną wodą mineralną, w ten sposób masa nabierze puszystości, a nasze naleśniki będą lekkie niczym chmurka. Bardzo dobrym pomysłem będzie też dodanie do masy cydru lub maślanki, efekt będzie podobny jak po dodaniu wody mineralnej.

Warto pamiętać, że naleśniki na krokiety powinny być zdecydowanie grubsze niż te, które serwujemy solo. Wszystko po to, aby ciasto nie rozrywało się oraz mogło utrzymać ciężar nadzienia.

Bez farszu ani rusz

Musimy pamiętać, że wbrew pozorom istotą krokietów nie są idealne naleśniki, a skrywany przez nie, doskonały farsz. W przypadku nadzienia możemy zdecydować się na kilka wariantów. Najpopularniejszym jest farsz mięsny, który w wielu domach przygotowuje się na bazie ugotowanego mięsa z rosołu. Równie często serwujemy krokiety z kapustą i grzybami, bądź samymi grzybami. Jednak na tym nie kończą się nasze możliwości.

Najlepsze przepisy na krokiety 

Do krokietów, które najczęściej przygotowuje się na święta Bożego Narodzenia, najczęściej dodaje się składniki takie jak: kapusta, ugotowane ziemniaki oraz kasza i grzyby. Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na krokiety, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie pożałujecie:

1. Krokiety dziadowskie

 Krokiety dziadowskie Zobacz przepis

Krokiety dziadowskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Krokiety z grzybami leśnymi

 Krokiety z grzybami leśnymi Zobacz przepis

Krokiety z grzybami leśnymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą

 Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą Zobacz przepis

Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Krokiety z kapustą i grzybami

 Krokiety z kapustą i grzybami Zobacz przepis

Krokiety z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kopertowe krokiety z kurkami

 Kopertowe krokiety z kurkami Zobacz przepis

Kopertowe krokiety z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Krokiety ze szpinakiem i fetą

 Krokiety ze szpinakiem i fetą Zobacz przepis

Krokiety ze szpinakiem i fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Krokiety ruskie

 Krokiety ruskie Zobacz przepis

Krokiety ruskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Krokiety ziemniaczane

 Krokiety ziemniaczane Zobacz przepis

Krokiety ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Wegetariańskie krokiety z warzywami

 Wegetariańskie krokiety z warzywami Zobacz przepis

Wegetariańskie krokiety z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Nigdy nie stawiaj jej na świątecznym stole. Ta ryba gwarantuje problemy »

Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka »

6 domowych sposobów na zbicie ciśnienia. Tak unormujesz jego wartości »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

2