Do góry

Newsy

Jak suszyć grzyby?

Grzybów w polskich lasach nie brakuje. Aby na dłużej zachować ich smak, warto je ususzyć. Tylko jak to zrobić, aby mieć pewność, że przetrwają długi czas?

Fot. 123RF/Picsel

Polacy uwielbiają grzyby i bardzo chętnie wykorzystują je do przygotowania wielu tradycyjnych dań. Niestety, sezon na nie jest stosunkowo krótki i większość z nas poszukuje sposobów, aby zachować ich smak na dłużej. Niektórzy decydują się na ich marynowanie bądź mrożenie, jednak najpopularniejszą metodą jest po prostu suszenie. Mogłoby się wydawać, że ta babcina metoda jest odporna na jakiekolwiek błędy. Nic z tych rzeczy! W czasie suszenia grzybów należy przestrzegać kilku prostych zasad, dzięki czemu zyskamy pewność, że nasze zbiory przetrwają naprawdę długi czas.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Przystępując do suszenia, grzyby należy dokładnie oczyścić oraz przebrać, pozbywając się robaczywych lub uszkodzonych egzemplarzy. Należy robić to bardzo uważnie, gdyż jeden robaczywy grzyb może sprawić, że insekty przeniosą się na pozostałe egzemplarze, a całe zbiory będą musiały trafić do kosza.

Jeśli na grzybach pojawiają się większe zabrudzenia lub piach, możemy usunąć je przy pomocy niewielkiej szczoteczki lub szybko opłukując je niedużą ilością wody. Zdecydowanie odradza się ich dłuższe namaczanie, gdyż może to znacznie wydłużyć czas suszenia.

Grzyby najczęściej suszymy po pokrojeniu w cienkie plasterki. Dotyczy to zarówno kapeluszy, jak i nóżek. Możemy również suszyc je w całości, jednak metoda ta dotyczy jedynie mniejszych sztuk - prawidłowe ususzenie dużych okazów może zająć bardzo dużo czasu, a i tak nie mamy pewności, że wcześniej się nie zepsują.

Suszenie na nitce

Grzyby należy nawlekać na cienką, białą nitkę, która nie puszcza kolorów i nie zafarbuje naszych zbiorów. Pamiętajmy, aby nie układać ich zbyt ciasno, gdyż hamuje to prawidłową cyrkulację powietrza oraz może sprawić, że grzyby zapleśnieją. Dobrym pomysłem będzie naprzemienne nawlekanie kapeluszy i nóżek, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko ich sklejenia się.

Tak przygotowane girlandy możemy zawiesić w suchym, ciepłym i dobrze wentylowanym miejscu. Jeśli pogoda dopisuje, możemy suszyć grzyby na balkonie, w promieniach słońca, pamiętając o schowaniu ich na noc, gdyż wówczas powietrze jest zbyt wilgotne. Dobrym pomysłem będzie również powieszenie grzybów przy kaloryferze, co znacząco przyspieszy cały proces.

Nie poleca się suszenia grzybów nad kuchenką. Mimo iż jest tam ciepło, para wodna z garnków może uniemożliwić ich prawidłowe wyschnięcie, sprawiając, że szybko się zepsują.

Reklama

Suszenie grzybów w piekarniku

Grzyby najszybciej wysuszymy w piekarniku. W tym celu należy rozłożyć je równomiernie na blaszce wyłożone papierem, zwracając uwagę, aby nie nachodziły na siebie. Suszenie powinno odbywać się w temperaturze około 40 stopni Celsjusza, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Proces ten zajmuje od kilku do kilkunastu godzin, w zależności od tego, jak dużo wilgoci zawierają grzyby. W czasie suszenia, warto je od czasu do czasu przemieszać. Poprawnie wysuszony grzyb jest elastyczny, nie kruszy się i nie pęka.

Czy suszone grzyby są zdrowe?

Jak w przypadku każdej metody obróbki żywności, pojawia się pytanie o wartość odżywczą takich produktów. W procesie suszenia mają miejsce pewne straty substancji odżywczych, ale nie są one diametralnie różne od tych zachodzących podczas innych procesów obróbki termicznej, które na co dzień stosujemy w domowych kuchniach, jak gotowanie, pieczenie czy duszenie.

Podczas suszenia żywność traci zawartą w niej wilgoć, co powoduje zwiększenie stężenia składników odżywczych w pozostałej masie. W suszonej żywności znajduje się więcej białek, tłuszczów oraz węglowodanów na jednostkę masy niż w jej świeżym odpowiedniku. Jednak suszone składniki nie są zwykle spożywane na sucho, tylko w stanie ponownie nawodnionym. W konsekwencji zawartość przynajmniej części ze składników odżywczych będzie niższa, w szczególności tych, które nie są stabilne w wysokich temperaturach.

Znaczne straty odnotowujemy jedynie w przypadku witaminy C, która w ogóle „umyka" nam z pokarmów bardzo łatwo. Natomiast podczas suszenia bez zmian pozostaje większość składników mineralnych, np. potas, magnez, selen.

W jaki sposób przechowywać suszone grzyby?

Najlepszym sposobem na przechowywanie suszonych grzybów jest zamknięcie ich w szczelnych pojemnikach, gdzie nie będą narażone na działanie wilgoci. W tej roli idealnie sprawdzą się puszki lub słoiki.  Co jakiś czas warto sprawdzić, czy w grzybach nie zalęgły się insekty i czy wciąż nadają się do spożycia.

Odpowiednio zabezpieczone zbiory możemy przechowywać w ten sposób bardzo długo - zapasy bez trudu powinny wytrzymać do kolejnego sezonu grzybowego.

Szukasz przepisów z grzybami w roli głównej?
Przetestuj sprawdzone przepisy naszych czytelników! Kliknij!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń