Gorzki mak – 5 sposobów, które rozwiążą problem

Bez maku nie ma świątecznych wypieków i deserów. Co jednak zrobić, jeśli okaże się, że kupiłeś gorzki mak? Oto kilka trików, które pomogą ci pozbyć się problemu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Aby jednak się nimi w pełni cieszyć, musisz go przygotować w odpowiedni sposób. Jak poradzić sobie w sytuacji, gdy przygotujesz gorzki mak?

Sprawdź także: Pij przed śniadaniem i po kolacji przez 2 tygodnie. Pomaga przy infekcjach, wzmacnia organizm

Jak kupić dobry mak?

O jakość swojej potrawy zadbaj już w sklepie, zwracając uwagę na to, jaki mak kupujesz. Jeśli to możliwe, skosztuj maku powinien mieć przyjemny, słodkawy i niezbyt intensywny smak. Jeżeli zauważysz, że mak jest wilgotny, zrezygnuj z jego zakupu.

Zwróć też uwagę, w jaki sposób mak jest przechowywany w sklepie jakiekolwiek ślady pleśni lub zapach stęchlizny są poważnym sygnałem ostrzegawczym. To samo tyczy się produktów paczkowanych.

Co zrobić, gdy mak jest gorzki?

Gorzki mak może zepsuć każdą potrawę. Aby tak się nie stało, w czasie gotowania zadbaj o tych kilka szczegółów:

  1. Zanim przystąpisz do gotowania, poświęć chwilę na dokładnie wypłukanie maku w zimnej wodzie. Pozwól mu nasiąknąć płynem przez około kwadrans, a następnie odcedź na sitku wyłożonym gazą.
  2. Dobrym sposobem na to, aby mak nie był gorzki, jest wcześniejsze sparzenie go gorącym mlekiem. Także w tym wypadku odczekaj około 15 minut, zanim go odcedzisz.
  3. Jeśli po namoczeniu w dalszym ciągu czujesz gorzki mak, powtórz tę czynność nawet trzykrotnie. Możesz na zmianę zalewać ziarenka wodą i mlekiem, co pozwoli usunąć z nich goryczkę.
  4. Pamiętaj, że mak po ugotowaniu powinien zostać odstawiony na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby wchłonął wilgoć.
  5. Niezawodnym sposobem na gorzki mak jest dodanie do zmielonej masy miodu lub niedużej ilości śmietany. Możesz sięgnąć po nie nawet na etapie mielenia. Produkty te doskonale zneutralizują gorzki posmak.

Sprawdzone przepisy z makiem w roli głównej

Jeśli poszukujesz sprawdzonych przepisów na potrawy z makiem, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Sukces gwarantowany!

1. Makowe sakiewki

 Makowe sakiewki Zobacz przepis

Makowe sakiewki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Makowe z wiśniami

 Makowe z wiśniami Zobacz przepis

Makowe z wiśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowa masa makowa

 Domowa masa makowa Zobacz przepis

Domowa masa makowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Świderki z masą makową

 Świderki z masą makową Zobacz przepis

Świderki z masą makową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem

 Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem Zobacz przepis

Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto cytrynowe z makiem

 Ciasto cytrynowe z makiem Zobacz przepis

Ciasto cytrynowe z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kluski z makiem

 Kluski z makiem Zobacz przepis

Kluski z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 128

wszystkie
11
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 66

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2