Do góry

Newsy

Przepisy pachnące curry

Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego jadsłospisu, a przepis na nie przekazuje się z pokolenia na pokolenie.

Z kolei przyprawa curry jest stosunkowo świeżym wynalazkiem, którego autorstwo przypisuje się Anglikom powracającym do ojczyzny z zamorskich eskapad. Po powrocie na Wyspy Brytyjskie pragnęli oni odtworzyć smaki, których mogli skosztować w dalekich Indiach. Niestety, nie wszystkie potrzebne do tego składniki były im dostepne, a przewożenie świeżych produktów nastręczało sporo kłopotów. Metodą prób i błędów rozpoczeto prace nad stworzeniem suchej mieszanki przyraw, która swym aromatem byłaby choć trochę zbliżona do orientalnych dań.

Pobierz aplikację smaker

Najważniejsze składniki mieszanki curry

Kurkuma

Dzięki kurkumie nasz metabolizm działa znacznie sprawniej, poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje zahamowany. Dodatkowo, przeciwdziała ona powstawaniu stanów zapalnych i sprzyja regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym, co z pewnością przyda się osobom trenującym. Jak wskazują badania przeprowadzone kilka lat temu, kurkuma przyda się nie tylko osobom na diecie. Naukowcy odkryli, że ta przyprawa pomaga w profilaktyce reumatyzmu, cukrzycy oraz choroby Alzheimera. Wystarczy zaledwie łyżeczka dziennie, aby odczuć jej pozytywne działanie.

Kardamon

Kardamon ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także przeciwzapalne. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują także działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników. Lecznicze właściwości tej przyprawy docenili już starożytni, którzy zalecali spożywanie jej w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, zatruć oraz przeziębień. W tradycyjnej medycynie Azji Południowej stosuje się go w leczeniu infekcji dziąseł i gardła, a także w przypadku kamieni nerkowych.

Kolendra

Olejki eteryczne, kryjące się w nasionach i listkach kolendry, mają wyjątkowe działanie grzybobójcze i oczyszczające. Już wieki temu stosowane je w celach odkażających. Współczesne badania potwierdziły, że olejek z kolendry może być zabójczy dla bakterii salmonelli, gronkowca złocistego oraz E.coli. Oczyszczające właściwości tej rośliny możemy również wykorzystać w przypadku leczenia zmian skórnych oraz oparzeń.

Cynamon

Wspomaga procesy trawienne, pomaga w utracie kilogramów. Już pół łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz nadać poczucie sytości. Ponadto, ta azjatycka przyprawa ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego oraz kondycję naszych stawów.

Pieprz cayenne

Nie od dziś wiadomo, że zawarta w nim kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do spalania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz poprawia krążenie krwi.

Kozieradka

Nasiona tej wspaniałej rośliny przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, zwanego LDL. Wszystko to za sprawą saponin steroidowych, które odpowiedzialne są za jego metabolizm i przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych. Dodatkowo, saponiny wydłużają okres wchłaniania się związków tłuszczowych, co przekłada się na zahamowanie rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób serca.

Gałka muszkatołowa

zwalcza wolne rodniki, przyczyniające się do uszkodzeń DNA i starzenia się komórek. Według badań, ta przyprawa może być dobrym źródłem antyoksydantów, korzystnie wpływających na zdrowie. Według badań, ta przyprawa może działać podobnie jak inhibitory monoaminooksydazy (MAO), czyli leki przeciwdepresyjne. Ma od nich słabsze działanie, ale także niższą toksyczność.

Jakie dania można przygotować z curry?

Masz ochotę przygotować aromatyczne i bardzo smaczne danie w zaciszu własnej kuchni? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników, którzy zaskakująco często sięgają po curry. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Pierogi curry

Fot. Programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Ciasto maślankowe

Fot. Catha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Cukinia w curry

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Sałatka curry

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Śledzie z curry i musztardą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Curry z kurczakiem i kalafiorem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Pasta jajeczna z curry

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Hummus curry z pestkami dyni

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Pikantny kurczak curry z warzywami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń