Staropolski piernik dojrzewający - jak go zrobić?

Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja.

Fot. 123RF/Picsel

Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej.

Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi się w zasadzie sam w procesie fermentacji. Potrzeba tylko chwili czasu, żeby pomieszać składniki i odstawić w zacienione miejsce. W ostatnim tygodniu przed świętami wystarczy przełożyć ciasto do blachy i upiec.

Do Bożego Narodzenia piernik zmięknie a my będziemy cieszyć się staropolskim smakiem domowego wypieku. Duch tradycji w postaci ciasta zagości na stołach, a zapach korzennych przypraw będzie prowokował do sięgnięcia po kolejny kawałek.

„Weź miodu przaśnego ile chcesz.." Tak brzmi jedna z najstarszych procedur przygotowywania piernika. Dlatego dzisiaj, składając ukłon historii, nie spoglądajmy nawet na słoiki sztucznego miodu, które piętrzą się na sklepowych regałach. Wybierajmy ten naturalny. Akacjowy lub wielokwiatowy będzie najlepszy. W połączeniu z przyprawami do piernika stworzy aromatyczną całość.

Zobacz też: Orzechowiec z kremem waniliowym. Kliknij!

Nie zawsze jednak musimy korzystać z gotowych mieszanek, które oferują nam producenci przypraw. Wystarczy, że w domu mamy młynek do kawy, goździki, ziele angielskie, pieprz i cynamon. Kardamon też byłby idealnym dopełnieniem. Jednak istnieje pełna dowolność w doborze składników. Ostatecznie wszystkie przyprawy razem mieszamy, a te które wymagają wcześniejszego zmielenia, rozdrabniamy w młynku.

Najbardziej kontrowersyjny i charakterny ze wszystkich dodatków wydaje się pieprz. Nie wszyscy wiedzą, ale to właśnie tej przyprawie piernik zawdzięcza swoją nazwę.

Wyrobione ciasto odstawia się na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce i dopiero na 4 dni przed Gwiazdką piecze się z niej placki, przekłada powidłami śliwkowymi i polewa czekoladą. Długie oczekiwanie na świąteczny przysmak wynagradza nie tylko jego smak ale i trwałość - pierniki można przechowywać miesiącami.

Dawniej gospodynie uważały, że andrzejki to ostatni dzwonek do przygotowania piernika. A jak widzimy, imieniny Andrzeja tuż, tuż. Własnie dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

 

1. Piernik dojrzewający

Fot. Kuchnianawiejskiej na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Staropolski piernik dojrzewający

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Dojrzewający piernik Marysi

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Piernik staropolski

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Staropolski piernik Izy

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Staropolski piernik z bakaliami

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Poznaj przepis na piernik dla zabieganych . Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
15 min
2
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 359

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0