Do góry

Newsy

Sześć przepisów na wielkanocny żurek

Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak.

Fot. 123RF/Picsel

Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi nazwami. W niektórych regionach naszego kraju tak jest faktycznie, jednak w znacznej większości zupy te różnią się drobnymi niuansami. Chociaż w tym wypadku wiele zależy od rodzinnych tradycji, najczęściej barszcz jest zupą zabielaną, zdecydowanie gęstszą i mniej tłustą od żurku. Najważniejszą z różnic wydaje się być rodzaj mąki wykorzystanej podczas tworzenia zakwasu. Żurek przygotowuje się z mąki żytniej, natomiast do barszczu białego używa się mąki pszennej.

Z naszych obserwacji wynika, że na waszych świątecznych stołach częściej pojawiają się żurki. Jak przygotować ten najlepszy? Skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników - tych tradycyjnych oraz tych nieco bardziej nowoczesnych.

1. Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i grzybami

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Sekretem każdego żurku jest odpowiedni zakwas. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście przygotowanie go samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to trudna sztuka. Wystarczy jedynie odrobina cierpliwości.

2. Żur sandomierski

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Żurek serwowany w chlebie będzie hitem na świątecznym stole. Jeśli macie ochotę dowiedzieć się, jak przygotowują tę zupę w Sandomierzu, skorzystajcie z przepisu naszej użytkowniczki.

3. Żurek wielkanocny z pieczoną białą kiełbasą

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Kiełbasa dodawana do żurku zwykle jest po prostu gotowana w zupie. Tymczasem wcześniejsze upieczenie jej sprawi, iż wywar nabierze niepowtarzalnego aromatu. Cebula upieczona razem z kiełbasą będzie dodatkowym, wyjątkowo pysznym, akcentem.

4. Żurek z szaszłykiem z kiełbasy

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

A co powiecie na taki sposób zaserwowania wielkanocnego żurku? Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kulinarnych nowinek.

5. Żurek z pieczarkami i chrzanem

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Czy dodajecie grzyby do świątecznego żurku? Jeśli nie macie zapasu suszonych, własnoręcznie zbieranych grzybów leśnych, możecie sięgnąć po pieczarki.

Pobierz aplikację smaker

6. Wielkanocny żurek z pulpecikami

Fot. Eluchap na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ciekawym pomysłem będzie również zastąpienie białej kiełbasy w żurku delikatnymi pulpecikami oraz chipsami z boczku. Gwarantujemy, że zupa w tej wersji spodoba się waszym bliskim.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń