Do góry

Newsy

Tradycyjny śledź na wiele sposobów

Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta.

Fot. 123RF/Picsel

Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego, wigilijnego śledzia w śmietanie. Nie jest to jednak jedyny wart uwagi sposób na przygotowanie tej królewskiej ryby.

Jak się obchodzić ze śledziem?

Niewątpliwie jedną z największych zalet śledzia jest fakt, iż jego przygotowanie zwykle nie wymaga od nas szczególych umiejętności kulinarnych. W porównaniu do innych potraw wigilijnych, jego wykonanie jest o wiele mniej czasochłonne. Co więcej, możemy przygotowac go z wyprzedzeniem, dzięki czemu będzie smaczniejszy, a my tuż przed kolacją wigilijną, będziemy mieć spokojniejszą głowę.

Przed rozpoczęciem gotowania, śledzie solone należy koniecznie dokładnie wymoczyć, ponieważ są one konserwowane w mocnej solance. Ważne jest też ich wyfiletowanie, sprzedawane są bez głowy, ale z całym kręgosłupem i skórą. Zawierają znikomą ilość konserwantów, więc warto się nad nimi odrobinę napracować. Świetnie sprawdzą się w sałatkach oraz nadają się do smażenia.

Matiasy to śledzie konserwowane w mniej stężonej solance, już filetowane. Nie jest potrzebne ich długie moczenie - dwie godziny powinny wystarczyć. To najłatwiej dostępny rodzaj śledzia, więc z pewnością bardzo dobrze sprawdzi się we wszelkich sałatkach, przystawkach i przekąskach.

Rolmopsy to gotowe, wyfiletowane ryby w zalewie octowej, zawijane z cebulką, ogórkiem, marchewką i musztardą.
Śledzie wędzone i piklingi najlepiej smakują z pieczywem oraz nadają się do przygotowania past i sałatek.

Co kyje się w śledziach?

Śledź to ryba niskokaloryczna, choć dość tłusta. Nie należy się jednak do niej z tego powodu zniechęcać, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe przeciwdziałające chorobom serca i chroniące przed miażdżycą. Kwasy omega-3 poprawiają przemianę materii i spalanie tłuszczu, dlatego w tym wypadku tłustość to niewątpliwa zaleta tej ryby.

Ponadto, śledzie zawierają sporo witaminy B6, która wspomaga naszą odporność. Zawierają również dużo potasu, wapnia, magnezu, oraz łatwo przyswajanego białka.

Niestety, tak jak w przypadku większości ryb, także śledź jest narażony na różnego rodzaju zanieczyszczenia. Według danych z badań przeprowadzonych przez Zakład Chemii Żywności i Środowiska Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni, w śledziu bałtyckim znajdują się zanieczyszczenia takie jak:

  • rtęć - przy 2 posiłkach po 150 gramów na tydzień, śledź dostarcza 17, 6 proc. tolerowanej dawki dla osoby dorosłej o wadze 70 kg;
  • kadm - przy 2 posiłkach po 150 gramów na tydzień, śledź dostarcza 1,3 proc. tolerowanej dawki dla osoby dorosłej o wadze 70 kg;
  • ołów - przy 2 posiłkach po 150 gramów na tydzień, śledź dostarcza 0,35 proc. tolerowanej dawki dla osoby dorosłej o wadze 70 kg;
  • dioksyny i związki dioksynopodobne - przy 2 posiłkach po 150 gramów na tydzień, śledź dostarcza 76,5 proc. tolerowanej dawki dla osoby dorosłej o wadze 70 kg

Jak widać, nie są to dawki niebezpieczne dla zdrowia, nawet przy jedzeniu śledzia dwa razy w tygodniu. Jest to jednak więcej szkodliwych substancji niż np. w dorszu bałtyckim. Chcąc mieć pewność, że serwujemy naszym gościom zdrowe śledzie, kupujmy jedynie te, z zaufanego źródła.

Jak podać śledzie na wigilijnym stole?

W Polsce od wieków serwuje się tradycyjnego, postnego śledzia w śmietanie. Na Pomorzu zajadają się śledziami smażonymi, z kolei w Małopolsce popularny jest śledź po żydowsku. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy naszych czytelników na śledzia w tak rozmaitych odsłonach, że na pewno posmakuje każdemu.

1. Rolada buraczkowa ze śledziami

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


2. Śledzie gajowego

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


3. Śledzie po szwedzku

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


4. Białe śledzie

Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


5. Śledź po kaszubsku

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


6. Śledzie po japońsku

Fot. SłodkaSłodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


7. Śledzie po żydowsku

Fot. Ewam45 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


8. Śledź z burakami

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


9. Śledź po sułtańsku

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


10. Śledzie marynowane z sosem tatarskim

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


11. Tradycyjny śledź w oleju

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


12. Śledzie pod pierzynką

Fot. Dobra-zonka-w-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń