Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada buraczkowa ze śledziem

Przepis dnia 2018-12-03
Rolada buraczkowa ze śledziem

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 7013

Dodano:

Odsłon: 86139

Śledź w zupełnie innej odsłonie-jako rolada -pyszna przekąska na każdą imprezę lub święta.Pięknie się prezentuje i równie pysznie smakuje-polecam

Składniki

  • na roladę buraczkowa:
  • 1 duży burak
  • 1 jajko
  • 130-150 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka oleju ,sól
  • na nadzienie:
  • 300 g serka kremowego śmietankowego
  • 2 duże ogórki kiszone
  • -5-6 filety śledziowe wiejskie w oleju,
  • koperek, natka pietruszki
  • sól pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraka ugotować do miękkości, obrać ze skórki i zmiksować na gładko blenderem. Białko jajka ubić na sztywno. Do ostudzonego buraka dodać żółtko, sól i mleko, olej oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Dodać ubite białko i delikatnie połączyć z masą buraczkową. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolejcie odrobinę mleka. Dno blaszki do pieczenia ( 35×22 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia.
    Serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami.Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół.
    Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem a na brzegu wzdłuż dłuższego boku ułożyć paski śledzi. Zwinąć ściśle w roladkę i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić na dość grube plasterki
    (ok 1 -1,5 cm)
    Smacznego!!

  2. Rada :jak nie macie blaszki o podanych rozmiarach to możecie zrobić tak jak ja-na tą wielkość zszyć zszywaczem papier do pieczenia tworząc formę o takich wymiarach jak nam potrzeba,jak na zdjęciu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 03 grudnia 2018 Po roladach marchewkowej, paprykowej kolejna nowinka warta zrobienia i podania. Przepis fantastyczny - wykorzystam na święta, ale dodam troszkę cebulki czerwonej do śledzików. Dzięki za ten przepis :):)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izaa_a 03 grudnia 2018 super wygląda, chyba skorzystam z przepisu

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 28 listopada 2018 Zjawiskowa,pięknie wygląda PETARDA - tak sobie myślę ,a może by tak śledzie pokroić w kostkę i rozłożyć na serku łatwiej by się kroiło

23 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 listopada 2018 A to ci ciekawostka :)
Super rzecz, zabieram do pamięci :D

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń