Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie po Japońsku.

Śledzie po Japońsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 8254

Dodano:

Odsłon: 8403

To już danie bardziej na święta,ale czasem lubimy śledzia w takiej postaci na kolacje.Ktoś mi tu dziś smaka zrobił ;-)

Składniki

  • 3 matiasy lub śledzie w oleju
  • 3 jajka
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu plus do dekoracji
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka
  • do ozdoby natka pietruszki,szczypiorek,lub koperek
  • kawałek jabłuszka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli używamy matiasów należy je wymoczyć w mleku przez kilka godz.a nawet całą noc można,osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić wzdłuż na pół.
    Jajka ugotować na twardo,obrać i przekroić na pół.
    Groszek odcedzić z zalewy,ogórka pokroić w drobną kosteczkę,i odcisnąć z nadmiaru soku,cebulę posiekać w drobną kosteczkę,dodać 3 łyżki majonezu,pieprz do smaku

  2. całość dokładnie wymieszać,wyłożyć na półmisek.
    Następnie wykładać na to połówki jajek zawinięte w śledzia.
    Jajka udekorować łyżeczką majonezu i szczyptą słodkiej papryki,całość ozdobić natką pietruszki i kawałkiem jabłka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń