Do góry

Newsy

Wyjątkowa moc kiwi

Kiwi pochodzi z Chin, a na masową skalę uprawiane jest w Nowej Zelandii. Czemu swoją nazwę dzieli z pewnym ptakiem i dlaczego nazywane jest superowocem?

Fot. 123RF/Picsel

Właściwie kiwi to agrest chiński porastający pnącza o skomplikowanej nazwie akitinidia. Gdy roślina trafiła do Nowej Zelandii, gdzie obecnie jest uprawiana, mieszkańcy ochrzcili ja mianem kiwi. Brązowe, owalne owoce, pokryte skórką z delikatnym meszkiem do złudzenia bowiem przypominają ptaki zamieszkujące właśnie Nową Zelandię.

Ze względu na swe przebogate wartości odżywcze kiwi zalicza się do grupy superfood, czyli nadzwyczaj zdrowych pokarmów. Kiwi w tej honorowej loży dzieli miejsce z orzechami, ziarnami, ciemnozielonymi warzywami, jak brokuły czy brukselka, a także z burakami, słodkimi ziemniakami oraz rybami - łososiem, makrelą oraz sardynkami. Na czym polega wyjątkowość kiwi?

100 gramów tego zielonego owocu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. W kiwi znajduje się aż 90 mg tej witaminy, a to więcej niż w takiej samej ilości pomarańczy. Poza C kiwi zawiera znaczne ilości witaminy K, która odpowiada za stan naszych kości, ich gęstość i tym samym chroni przed urazami. Dodatkowo kiwi, w przeciwieństwie do większości owoców, zawiera wapń. Na uwagę zasługuje także witamina K - rzadko spotykana w owocach - będąca naturalnym antyoksydantem. K chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami i spowalnia proces starzenia.

Owoce kiwi zawierają także znaczne ilości kwasu foliowego, kluczowego dla kobiet w ciąży, a także dla osób z tendencjami do anemii. W uporaniu się z anemią pomoże także obecna w kiwi miedź, która stymuluje powstawanie czerwonych krwinek. Magnez i potas - również obecne w kiwi - ochronią nas przed skurczami mięśni oraz uczuciem niepokoju oraz pomogą w koncentracji.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Na dobre samopoczucie mają też wpływ, zawarte w zielonych owocach, inozytol oraz serotonina. Substancje te, kolejno, wspomagają pracę neuroprzekaźników oraz podnoszą poziom hormonu szczęścia. Co to oznacza? Spożywanie kiwi może uwolnić nas od obniżonego nastroju, a nawet wspomóc w walce z depresją.

Przez wzgląd na swoje liczne właściwości norwescy naukowcy uznali, że kiwi może być doskonałą alternatywą dla aspiryny. Jak twierdzą, spożywanie 2-3 owoców dziennie zapobiega ryzyku powstawania zakrzepów i to bez skutków ubocznych, z którymi trzeba się liczyć zażywając aspirynę. Naukowcy z Nowej Zelandii z kolei donoszą o antyrakowych właściwościach owocu. Nie tylko chronią one przed mutacją genów, ale mogą mieć pozytywny wpływ na uszkodzone DNA i tym samym hamować rozwój komórek nowotworowych.

Kiwi jest dobre także dla naszej urody. Zawarte witaminy, wspomniana już C i K, a także A i E spowalniają procesy starzenia i dbają o młody wygląd naszej skóry. W kiwi znajdziemy także cynk, który doskonale radzi sobie ze zmianami trądzikowymi oraz wspomaga zmagania z rozstępami. Pestki wykorzystuje się do peelingów, a z całych owoców możemy sporządzić maseczki nawilżające, oczyszczające, czy ściągające...

No i pamiętajmy, że w 100g kiwi znajduje się tylko 56 kcal oraz spora porcja błonnika - przyjaciela każdej diety! A co można zrobić z kiwi? Koktajle, sorbety, musy, tarty, sosy, sałatki owocowe oraz warzywne... Możliwości właściwie są nieograniczone.

1. Tort kiwi

Fot. Steve na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Koktajl kiwi

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Konfitura z ogrodowych kiwi

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kruche ciasto z kiwi

Fot. Marek123 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ciasto piankowe z soczystym kiwi

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 29 sierpnia 2018 przez mnie mało doceniany,czas to naprawić:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 28 sierpnia 2018 Dzięki za ten artykuł. Przy moich "choróbskach" - to lek !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń