Klasyka polskiej kuchni w wydaniu Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz lubi powracać do tradycyjnych przepisów. Tak było i tym razem! W 461. odcinku gospodyni programu pokazała, jak zrobić aromatyczny, klarowny rosół, a składniki pozostałe po gotowaniu zupy zamienić w sycące i pełnowartościowe posiłki.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz nie próżnuje w kuchni. Tym razem przygotowała dla widzów aż pięć interesujących przepisów, które z powodzeniem można odtworzyć samodzielnie, korzystając z łatwo dostępnych produktów. Receptury, jakimi podzieliła się w autorskim programie, powinny przypaść do gustu wszystkim oszczędnym gospodyniom, które szanują każdy składnik swoich dań. 

Sos rumiany według Ewy Wachowicz

 Sos rumiany według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sos rumiany według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W jednym z poprzednich odcinków Ewa Wachowicz użyła rumianego sosu, nazywanego również demi glace i obiecała, że pokaże, jak przygotować go samodzielnie. Jak powiedziała, tak zrobiła! Zaczęła od kości wołowych, które posmarowała przecierem pomidorowym. Dłożyła do nich marchewkę, pietruszkę selera i cebulę i zapiekła na rumiany kolor. Na koniec dodała do garnka wodę, czerwone wino, liście laurowe oraz ziele angielskie. Składniki przykryła i gotowała na wolnym ogniu przez wiele godzin.

Rosół na kurze i kaczce według Ewy Wachowicz

 Rosół na kurze i kaczce według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Rosół na kurze i kaczce według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Królowa polskich zup. Mowa oczywiście o rosole, który Ewa Wachowicz przygotowała na solidnej porcji mięsa. W jej skład wchodzą: połowa wiejskiej kury, kacze udka ze skórą, żołądek i serduszko. W zupie nie zabrakło również warzyw, tj.: marchewek, pora, selera, pietruszki, czosnku i opalanej cebuli.

Dla podkręcenia smaku Ewa Wachowicz do zupy dodała również suszone grzyby, łyżkę sosu sojowego oraz sól. Wywar gospodyni gotowała przez około trzy godziny na wolnym ogniu. Gotowy rosół podała w nietypowy sposób – zamiast makaronu wykorzystała ziemniaki, które później posłużyły jej do przyrządzenia kolejnego posiłku.

Pasztet w słoiku według Ewy Wachowicz

 Pasztet w słoiku według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pasztet w słoiku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie każdy przepada za gotowanym mięsem z rosołu. Zamiast wyrzucać, można wykorzystać je np. do zrobienia domowego pasztetu. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na ekspresowy pasztet z kurczaka i kaczki, z dodatkiem wątróbki oraz części rozgotowanych warzyw z rosołu. Wszystkie składniki pasztetu gospodyni przepuściła przez maszynkę do mielenia mięsa. Do rozdrobnionych produktów dodała pół szklanki rosołu oraz majeranek i przyprawy. Gotowy pasztet przełożyła do słoików i zapasteryzowała, korzystając z piekarnika. 

Sałatka na warzywach z rosołu według Ewy Wachowicz

 Sałatka na warzywach z rosołu według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sałatka na warzywach z rosołu według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Marchewka, pietruszka i seler z rosołu zyskały drugie życie. Gospodyni zrobiła na ich bazie pyszną sałatkę jarzynową, której smak wzbogaciła o groszek konserwowy, ogórki kiszone, ziemniaki oraz sos na bazie majonezu, musztardy, kwaśnej śmietany i pieprzu.

Strucla z borówkami według Ewy Wachowicz

 Strucla z borówkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Strucla z borówkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz zaserwowała drożdżowe strucle z borówkami i słodką kruszonką. Przygotowanie deseru zaczęła od ciasta drożdżowego, które po wyrobieniu odstawiła na godzinę do wyrośnięcia. Nadzienie do strucli gospodyni wykonała na bazie borówek połączonych z wodą, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem. Składniki na farsz gospodyni przełożyła do garnka i zagotowała. Tak powstał pyszny borówkowy budyń. Z podanego przepisu Ewa Wachowicz zrobiła dwie sporej wielkości strucle.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 136

15 min
8
Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 64

60 min
2
Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 85

30 min
1
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3