Ewa Wachowicz nie próżnuje w kuchni. Tym razem przygotowała dla widzów aż pięć interesujących przepisów, które z powodzeniem można odtworzyć samodzielnie, korzystając z łatwo dostępnych produktów. Receptury, jakimi podzieliła się w autorskim programie, powinny przypaść do gustu wszystkim oszczędnym gospodyniom, które szanują każdy składnik swoich dań.
Sos rumiany według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSos rumiany według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W jednym z poprzednich odcinków Ewa Wachowicz użyła rumianego sosu, nazywanego również demi glace i obiecała, że pokaże, jak przygotować go samodzielnie. Jak powiedziała, tak zrobiła! Zaczęła od kości wołowych, które posmarowała przecierem pomidorowym. Dłożyła do nich marchewkę, pietruszkę selera i cebulę i zapiekła na rumiany kolor. Na koniec dodała do garnka wodę, czerwone wino, liście laurowe oraz ziele angielskie. Składniki przykryła i gotowała na wolnym ogniu przez wiele godzin.
Rosół na kurze i kaczce według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisRosół na kurze i kaczce według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Królowa polskich zup. Mowa oczywiście o rosole, który Ewa Wachowicz przygotowała na solidnej porcji mięsa. W jej skład wchodzą: połowa wiejskiej kury, kacze udka ze skórą, żołądek i serduszko. W zupie nie zabrakło również warzyw, tj.: marchewek, pora, selera, pietruszki, czosnku i opalanej cebuli.
Dla podkręcenia smaku Ewa Wachowicz do zupy dodała również suszone grzyby, łyżkę sosu sojowego oraz sól. Wywar gospodyni gotowała przez około trzy godziny na wolnym ogniu. Gotowy rosół podała w nietypowy sposób – zamiast makaronu wykorzystała ziemniaki, które później posłużyły jej do przyrządzenia kolejnego posiłku.
Pasztet w słoiku według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPasztet w słoiku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie każdy przepada za gotowanym mięsem z rosołu. Zamiast wyrzucać, można wykorzystać je np. do zrobienia domowego pasztetu. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na ekspresowy pasztet z kurczaka i kaczki, z dodatkiem wątróbki oraz części rozgotowanych warzyw z rosołu. Wszystkie składniki pasztetu gospodyni przepuściła przez maszynkę do mielenia mięsa. Do rozdrobnionych produktów dodała pół szklanki rosołu oraz majeranek i przyprawy. Gotowy pasztet przełożyła do słoików i zapasteryzowała, korzystając z piekarnika.
Sałatka na warzywach z rosołu według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSałatka na warzywach z rosołu według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Marchewka, pietruszka i seler z rosołu zyskały drugie życie. Gospodyni zrobiła na ich bazie pyszną sałatkę jarzynową, której smak wzbogaciła o groszek konserwowy, ogórki kiszone, ziemniaki oraz sos na bazie majonezu, musztardy, kwaśnej śmietany i pieprzu.
Strucla z borówkami według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisStrucla z borówkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser Ewa Wachowicz zaserwowała drożdżowe strucle z borówkami i słodką kruszonką. Przygotowanie deseru zaczęła od ciasta drożdżowego, które po wyrobieniu odstawiła na godzinę do wyrośnięcia. Nadzienie do strucli gospodyni wykonała na bazie borówek połączonych z wodą, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem. Składniki na farsz gospodyni przełożyła do garnka i zagotowała. Tak powstał pyszny borówkowy budyń. Z podanego przepisu Ewa Wachowicz zrobiła dwie sporej wielkości strucle.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »
Zobacz także:
Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »
Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »
Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »